Vynas daromas iš atskiro Calderara Sottana vynuogyyno, kurio dirvožemis yra lengvai atpažįstamas iš pirmo žvilgsnio. Iš visų „Etnos“ apeliacijos vynuogynų jis yra pats akmeniškiausias. Daug kumščio dydžio, lengvos, juodos vulkaninės pemzos. Vynuogynas auga šiauriniame Etnos ugnikalnio papėdės šlaite 600-650mvjl. Žodis „Calderara“ reiškia „katilą“, tikriausiai dėl to, kad juodi akmenys visą naktį palaiko dienos šilumą. Iš visų mūsų vynų jis yra pilniausias: panašiai kaip plataus kampo objektyvas apima daugiausiai panoramos, atrodo, kad „Calderara“ turi pačią plačiausią skonių paletę, - sako vyndarys.
Fermentacija vykdyta nuolat palaikant 28-30° C temperatūrą. Po malolaktinės fermentacijos vynas 16-18 mėn. brandintas prancūziško ąžuolo statinėse ir didelėse ąžuolinėse talpose. Prieš išpilstymą vynas 1 mėn. laikytas nerūdijančio metalo talpose.
Rubino spalvos vynas kvepia nokiomis vyšniomis, slyvomis, figomis, bijūnais, pipirais, čiobreliais. Kompleksiškas, švelnių taninų, kremiškas, minerališkas.
Tiekti 16-18° C prie tuno tartaro, jautienos karpačio, picų, vytinto kumpio, sūrių.
If you love big Barolos, then this Etna red is a wine for you! Packed with ripe damson-plum character, this is rich, concentrated and well-structured with concentrated tannins that build on the moderately dry, silky finish. From organically grown grapes. Drink or hold.
Tenuta delle Terre Nere – tai prestižinė Sicilijos vyninė, įsikūrusi ant Etnos ugnikalnio šlaitų, šiaurinėje jo dalyje, netoli Randazzo miestelio. Tai viena iš pirmųjų ir labiausiai pripažintų vyninių, kurios veikla orientuota į šio unikalaus terroir‘o (dirvožemio, klimato ir vietovės) išnaudojimą kokybiškam vynui kurti.
Pagrindinė informacija apie Tenuta delle Terre Nere:
Įkurta: pradėta vystyti apie 2002 m., įkūrėjas – Marco de Grazia, žinomas Italijos vyno ambasadorius.
Vietovė: šiauriniai Etnos šlaitai, apie 600–1 000 m aukštyje virš jūros lygio.
Dirvožemis: vulkaninės kilmės – turtingas mineralais, akmenuotas, labai įvairus net ir skirtinguose sklypuose.
Vynuogių veislės:
Raudonosios: Nerello Mascalese (pagrindinė), Nerello Cappuccio.
Baltosios: Carricante (dažniausiai Etna Bianco vynuose).
Išskirtinumai:
"Cru" filosofija: Tenuta delle Terre Nere viena pirmųjų Etnos regione pradėjo gaminti vynus pagal Burgundijos stilių – atskirai iš kiekvieno "cru", t.y. pavienių vynuogynų, tokių kaip Calderara Sottana, Feudo di Mezzo, Guardiola, San Lorenzo, Santo Spirito ir kt.
Ekologiška praktika: vynuogynai tvarkomi laikantis ekologinės žemdirbystės principų, rankinis derliaus nuėmimas.
Stilius: vynai elegantiški, subtilūs, minerališki, turintys Burgundišką charakterį – ypač Nerello Mascalese vynai, dažnai lyginami su Pinot Noir dėl savo struktūros ir aromatinio profilio.
Populiariausi vynai:
Etna Rosso – bazinis, bet labai kokybiškas raudonas vynas.
Etna Bianco – elegantiškas baltasis, pagrįstas Carricante vynuogėmis.
Cru Etna Rosso vynai – premium klasės raudonieji iš konkrečių vynuogynų, skirtingi charakteriu, bet visada rafinuoti.