Baltasis sausas
Iš garsaus F. Mikulski ūkio, įsikūrusio Burgundijoje, Côte d'Or regiono Meursault komunoje, atkeliauja gaivus ir lengvas vynas, pagamintas vien tik iš „Aligoté“ vynuogių.
Tai minerališkas, gaivus baltasis vynas, kurio aromate atsiskleidžia kalnų medaus, lazdyno riešutų ir mandarinų natos. Skonyje juntamos prinokusių kriaušių ir obuolių užuominos, o ryškus minerališkumas bei gaivi rūgštis suteikia vynui pagrindinį akcentą. Šio vyno poskonis išlieka ilgai.
1,5 hektaro ploto vynuogyne praktikuojama organinė vyndarystė (nors vynuogynas nėra sertifikuotas). Pirmieji vynmedžiai čia buvo pasodinti 1929 metais, Francois Mikulski senelio. Apatinėje šlaito dalyje, kaip įprasta, vyrauja sąnašinis dirvožemis, kuriame ir auga šios „Aligoté“ vynuogės. Dalis vynuogių, naudojamų šiam vynui, yra kilę ir iš „La Charme aux Prêtres“ vynuogyno Marsannay, kuris laikomas vienu geriausių regiono „Aligoté“ vynuogynų.
Vynas brandinamas nerūdijančio plieno talpose, kartu su mielių nuosėdomis.
Patiekti 10-12° C temp. prie baltos žuvies, jūros gėrybių, vištienos terino, salotų, minkštesnių sūrių.
Vyninei „François Mikulski“ vadovaujantis išeivio iš Lenkijos sūnus François savo neįprastą regionui pavardę pavertė pranašumu. Jo gaminamas vynas išsiskiria ne tik skoniu, bet ir išvaizda – ant paprasto vienspalvio butelio baltais dažais tarsi kreida teužrašytas vyndario vardas, pavardė bei vynuogynas. Kadangi šeimos vyninė įsikūrusi Merso (Meursault) apylinkėse, tai ir specializuojasi daugiausia šio kaimelio pavadinimą turinčio ryškaus skonio baltojo vyno gamyboje.
Vyno stilius
François Mikulski, siekdamas išsaugoti auginimo vietai ir vynuogių veislei būdingas savybes, naudoja ekologinės vyndarystės būdus. Jo vynas yra ekspresyvus, išskirtinio balanso, malonus tiek šviežias, tiek subrendęs.
Prestižiniai vynuogynai
Šiuo metu šeima valdo 9 hektarus vynuogynų, iš kurių trys ketvirtadaliai skirti baltųjų vynuogių veislėms. Likę kiek daugiau nei 2 hektarai užsodinti ‘Pinot Noir‘ vynuogėmis. Tarp jų išsiskiria ir mažiau garsūs, tačiau savitomis charakteristikomis pasižymintys Chassagne, Meursault ir Pommard vynuogynai.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Po itin atidžios kekių atrankos skinant derlių, vynuogės atskiriamos nuo kotelių ir pneumatiniu presu švelniai išspaudžiamos. Fermentacijai naudojamos natūralios mielės.
Brandinimas statinėse trunka 10–12 mėnesių. Kad ąžuolas neužgožtų vynuogynui būdingo skonio, François naudoja ne daugiau kaip 20 proc. naujų statinių.