Vynas pavadintas Plumbago - dailios laukinės gėlės, augančios vyninę juosiančiuose miškuose, vardu. Sodrios violetinės spalvos vynas atsiskleidžia per nokių slyvų, gervuogių, kakavos, pipirų ir gvazdikėlių natas. Burnoje jaučiasi švelnūs taninai, vidutinė rūgštis kuriai kompleksiškumo suteikia juodųjų bei raudonųjų uogų ir šokolado derinys. Vynas pasižymi ilgai išliekančiu prieskonišku poskoniu, tad juo mėgautis galima ilgai.
Sultys fermentuotos nerūdijančio plieno induose. Maceracija 14 dienų vykdyta 25 ⁰C temperatūroje. Vynas nerūdijančiame pliene patiria malolaktinę fermentaciją ir sausio mėnesį 10 mėnesių buvo perpiltas į ąžuolines statines.
Tiekti 16 - 18 °C prie keptos kiaulienos, tuno kepsnio, griliuje keptų dešrelių ar kietųjų brandintų sūrių.
A delicious, driven, succulent and lively nero d’avola. On the nose cherries, forest berries, dried herbs and baking spices dominate. Medium-bodied with finely grained tannins and bright acidity. Plenty of verve, succulence and transparency, with a focused finish that shows excellent length. Drink now.
Cousin Alessio with cousins Francesca and Santi made their name Planeta a world-famous brand. The renaissance of all Sicilian winemaking is linked to the Planeta winery, which continues to this day. Local and international grape varieties are grown in different parts of the island under the most favorable conditions for grapes. Planeta has its own wineries in six Sicilian provinces, with a total of 390 hectares of vineyards and 93 hectares of olive groves. Planeta produces 21 wines and 3 premium olive oils. The wine produced in the five wineries reflects the ancient spirit of the island of Sicily and the possibilities of modern winemaking. As many as 18 wine wines were awarded three glasses (the highest rating) in the Italian wine guide Gambero Rosso.