Thanks to the terroir, the exposure of the vineyard, the quality of the grapes from this parcel, Jean-Paul Hébrart sees Clos Le Léon Champagne as the future face of the house style.
The champagne is spacious and balanced. Lemon peel, mandarin oil, mint, crushed rocks and sage give the 2016 a distinct personality. It's a lush option with a sense of restraint.
The juice was fermented and aged for 7 months in oak barrels, while aging on the lees was 72 months. The vines are grown in the Dizy 1er Cru; Clos de Léon vineyard.
Dosage: 3g/l.
Serve at 6-8 °C as an aperitif, with fleshier fish, lightly smoked eel, langoustine, meaty oysters.
"The 2016 Brut Clos Le Léon, 100% Chardonnay from Clos Le Léon in Dizy, is airy and gracious in feel. Lemon peel, tangerine oil, mint, crushed rocks and sage give the 2016 its effusive personality. This understated Champagne is impeccable in its balance. This was raised in oak barrique and saw no malolactic fermentation. Dosage is 3 grams per liter. Disgorged between April 2023 and October 2023."
Jean-Paul Hébrart iš savo tėvo Marco 1997 m. perėmė Marc Hébrart šampano namų valdymą.Ūkis įsikūręs Vallée de la Marne Šampanės regiono subregione. Jeano Paulo tėvas gamina šampaną Marc Hébrart vardu nuo 1964 m. Hébrart šeima ūkininkauja 14 hektarų vynmedžių 65-ose skirtingose vietose 6 kaimuose: 1er cru vynuogynuose Mareuil-sur-Aÿ, Avenay, Val d'Or ir Bisseuil bei Grand Cru kaimuose Aÿ, Chouilly ir Oiry Côte des Blancs. „Spécial Club Champagne“ yra aukščiausia klasifikacijos pakopa, kurią gali pasiekti šampano augintojai. Klubo įsipareigojimas kokybei yra griežtas ir reikalaujantis daug pastangų, nes alinantis daugiasluoksnis tikrinimo procesas prasideda kiekvienais metais vasario pradžioje. Marc Hébrart yra Club Trésors de Champagne arba "Spécial Club" narys nuo 1985 m. Hébrart šampanai yra intelektualiai patrauklūs, sotūs ir dosnūs, tačiau nėra sunkūs. Apskritai visas asortimentas yra nuolat aukštos kokybės ir pasižymi puikiu kainos ir kokybės santykiu.