Raudonasis sausas
In 2012, Spring was particular difficult, and the weather became favorable from mid July. Indeed, the winter was very cold and dry, with a significant rainfall deficit. The Merlots sagged and their yields were low. The control of fungal diseases was possible thanks to the prophylaxis and healthy vines. Finally, the favorable temperatures in July helped to recover the delays. And the rains of September drove to the evolution of the skin and accelerated the ripening. The distribution of the bunches on the plant (low yields) and the sane status of the vineyard, added to a rigorous sorting of the berries were capital to optimize the quality of this difficult vintage. The Merlots had a remarkable flesh and the Cabernets Sauvignon were both sweet and rich of elegance.
Serve at 16-18 °C with fried red meat, game, ripe cheeses.
This wine has very dark, extracted tannins. It is densely structured, and at present tasting tough, although with plenty of wonderful ripe fruit, there's a refreshing acidity on the finish.
XVII amžiaus pabaigoje ponas Gabriel Ferrière įsigijo ūkį, sujungdamas geriausias vynuogių auginimo žemes Margaux kaime ir suteikė jam savo vardą. Karališkieji brokeriai nuo tėvo iki sūnaus, Ferriere šeima dirbo Liudvikui XV-ąjam ir norėjo pagaminti puikų vyną daugeliui karališkųjų priėmimų. Praėjus dviems šimtmečiams, Château privertė juos didžiuotis, 1855 m. gavusi 3-iosios Grand Cru Classé titulą. Devintojo dešimtmečio pabaigoje, po beveik 300 metų Ferrieres šeima pardavė ūkį kitai šeimai - Merlaut taip pat iš Bordo. Bernadette Merlaut-Villars stengėsi atkurti buvusį pilies ir ūkio spindesį.Po staigios Bernadetos Merlaut mirties nuosavybės vadeles perima jos dukra Claire. Jai tik 25 metai. Atskleisdama, kad yra aistringa ir avangardiška vyndarininkė, ji savo ruožtu primeta savo stilių ir nukelia Château Ferrière į biodinaminės žemdirbystės lūžio tašką.Žaliųjų trąšų praktika apima visus ūkio vynuogynus. Medoko biodinamikos pradininkė Château Ferrière įkvepia ir kitus ūkius.