Putojantis sausas
2012 metai Šampanėje buvo sudėtingi ir kupini iššūkių. Nedidelis derlius sąlygojo aukštą lygį koncentruotų uogų, kurios nustebino nokiais, sirpiais ir subalansuotais skoniais.
Gaminamo tik geriausiais metais Louis Roederer prestige cuvee vyno gamybai naudojamos sveikos ir pilnai prinokusios Pinot Noir (60%) ir Chardonnay (40%) uogos iš grand cru augimviečių, esančių Montagne de Reims, Vallée de la Marne ir Côte des Blancs. Antrinės fermentacijos metu vynas brandinamas 6 metus, kartu su mielių nuosėdomis. Po desgoržo šampanas papildomai 8 mėn. brandinamas gamintojo rūsiuose.
Intensyvaus geltonio vynas kvepia cukruotų citrusų žievelėm, žiedadulkėm, kepintais lazdyno riešutais bei Madagaskaro vanile. Taurėje skleidžiasi šviežių kepinių bei dūmo aromatai, žymintys ilgą vyno brandinimą butelyje. Burnoje vynas energingas, koncentruotas, minerališkas. Vyno ataka galinga, tačiau deramai subalansuota su aksomine tekstūra, kuri primena apie sirpų 2012 pinot noir derlių.
Dozažas - 7,5 g/l
Aromas of clear honey, crisp green orchard fruit, white peach, pastry cream and dried white flowers introduce the 2012 Cristal, a full-bodied, concentrated and powerful wine that's built for the cellar. Broader, more textural and more muscular than the 2008 Cristal, with seemingly even greater reserves of structuring dry extract, the 2012 is incisive and searingly chalky. This is the first Cristal produced exclusively from organically farmed fruit, and it marks the opening of a new chapter for Louis Roderer. The blend is 60% Pinot Noir and 40% Chardonnay, vinified without malolactic fermentation and disgorged with 7.5 grams per liter dosage. Chef de Caves Jean-Baptiste Lecaillon has once again excelled himself.
The Champagne house Louis Roederer is associated with the legendary Cristal prestige cuvee, created in 1876 especially for Tsar Alexander II of Russia. But even without this Champagne, Louis Roederer has an impeccable reputation. To this day, the company remains in the hands of the family and is run by the seventh generation of Frederic Rouzaud, grandson of Camille Roederer, one of the most famous women of Champagne. Today, Louis Roederer produces two thirds of its Champagnes exclusively from grapes grown in its own vineyards. With 240 hectares of vineyards, most of which are in grand cru areas, even their basic Louis Roederer Brut Premier Champagne has an aristocratic elegance. Even in bad years, the Champagnes of the vintage year are surprisingly stylish, complex and long-lasting.