Red wine dry
For the first time in history Biondi-Santi produced three large formats in addition to the 750 ml bottle: Magnum, Jéroboam and Mathusalem.Vintage 2013 is officially the 40th Riserva produced from 1888 until 2013. The 2013 Riserva was produced exclusively with a selection grapes from proprietary vineyards, comprising from oldest parcels and was aged in Slavonian oak barrels for 3 years.The 2013 Riserva speaks of the aromas of the land. On the nose it reveals a vast and intriguing bouquet reminiscent of the forest floor in autumn, of aromatic herbs, of porcini mushrooms and of sour cherries. At a young age the character of this Riserva is pleasantly austere, yet immediately refined, showing sublime equilibrium and elegance with reserved delicacy. On the palate its structure and complexity shine through as the tasting experience moves plastically along both the vertical and the horizontal axis in a crescendo of sensations which will continue to grow in time.Ageing potential – 100 years.
Serve at 18 °C with game dishes, beef steaks.
Aromas of forest berries, rose and camphor with whiffs of underbrush and new leather slowly take shape on this radiant red. Elegant to the point of being almost ethereal, it's still youthfully austere, featuring tangy cranberry, sour cherry, orange zest and star anise before a black tea finish. Tightly wound, refined tannins and bright acidity provide the framework. This needs several years or more to fully come together and develop to its full potential. Drink 2028–2048.
Itin retas atvejis, kai galima atsekti vyno kilmę iki vieno konkretaus žmogaus, nes „Brunello di Montalcino“ atsirado būtent Ferruccio Biondi-Santi’o dėka, o jį išgarsino Biondi-Santi’ų šeimą. Dabar jau septintoji vyndarių šeimos karta gamina vyną, garsėjantį savo elegancija ir nepaprastu ilgaamžiškumu. Montalčino centre įsikūrusi ir 25 ha vynuogynų turinti „Biondi Santi“ vyninė laikosi tradicinių, daugiau nei šimtmečio senumo vyndarystės būdų. 1888 m. Ferruccias Biondi-Santis, remdamasis „Barolo“ pavyzdžiu, sukūrė „Brunello di Montalcino“. Tai buvo revoliucija, nes likusioje Toskanos dalyje joks vynas nebuvo gaminamas iš vienos vynuogių veislės. Tobulo stiliaus ir elegancijos vynas seniai įsitvirtinęs kolekcininkų radaruose. Šiuo metu vyninei vadovauja Jacopas Biondi-Santis, Ferrucio proproanūkis. Dauguma „Brunello di Montalcino“ apeliacijos vynuogynų užsodinti būtent iš „Biondi-Santi“ paimtais ‘Sangiovese Grosso‘ vynuogių klonais. Derlius nurenkamas gana anksti. Vyndarystėje dominuoja ilga maceracija: „Brunello“ fermentuojamas plieno talpose, o Riserva – ąžuolo. Vėliau vynai brandinami didelėse ąžuolinėse statinėse. "Biondi-Santi – tai itališko vyno Rolls Royce!" – Gambero Rosso