1–1 iš 1
‘Freisa’ – tai raudonųjų vynuogių veislė, kilusi iš šiaurės Italijos, Pjemonto regiono. Nors ilgą laiką buvusi kiek primiršta, ši vynuogė vis dažniau atgimsta naujoje šviesoje, ypač tarp vyndarių, siekiančių kurti išraiškingus, vietinės tapatybės kupinus vynus. Įdomu tai, kad genetiškai ‘Freisa’ artimai susijusi su legendiniu ‘Nebbiolo’ – abiejų vynuogių stiliuje atsispindi struktūra, elegancija ir ilgaamžiškumas.
Iš ‘Freisa’ gaminami įvairaus stiliaus vynai: nuo šiek tiek putojančių (frizzante), lengvų ir vaisiškų iki rimtų, brandinamų ir taniniškų. Aromatų spektre dažnai dominuoja vyšnios, avietės, žemuogės, violetės, o brandesniuose variantuose atsiranda prieskonių, odos, net šokolado natų. Vynai iš ‘Freisa’ paprastai turi gana ryškią rūgštį ir taninus, tačiau kartu pasižymi žaismingu charakteriu ir savitu, gaiviu stiliumi.
Skaityti daugiauRaudonasis sausas
Dėl savo struktūros ir vaisiškumo, ‘Freisa’ yra itin dėkinga derinant su maistu. Lengvesnio stiliaus vynai puikiai dera su itališkais antipasti, kumpiais, keptomis daržovėmis, pica ar lengvais makaronų patiekalais. Sudėtingesni, sausieji ir brandinti ‘Freisa’ vynai puikiai tinka prie keptos paukštienos, triušienos ar net jautienos, taip pat prie sūrių – ypač Pjemonto regiono „Toma“ ar „Castelmagno“.
Šiandien ‘Freisa’ išgyvena atgimimą – ja domisi ne tik vietiniai, bet ir užsienio vyndariai bei someljė, ieškantys alternatyvos gerai žinomiems itališkiems vynams. Dėl savo unikalaus balanso tarp vaisiškumo ir struktūros, ‘Freisa’ tampa puikiu pasirinkimu tiems, kas ieško nebanalaus, tačiau autentiško vyno su istorija.