1–81 iš 81
Austriškas vynas daugiausiai suvartojamas vietoje, todėl aukščiausios kokybės Austrijos vyno užsienyje nėra lengva rasti. Laimei, "Vyno klube" jo nestinga, nes mes labai vertiname kokybę ir išskirtinį stilių. Pagrindiniai vyno regionai: Žemutinė Austrija, kurioje yra kultiniai Vachau ir Kamptalio regionai, Burgenlandas, esantis netoli Noizydlio ežero ir garsėjantis sodriu raudonuoju vynu ir puikiais kekeriniais saldžiaisiais, ir Štirija, kurios kalvų šlaituose esančiuose vynuogynuose auginamos ‘Sauvignon Blanc‘ vynuogės. ‘Grüner Veltliner’, unikali austriška baltųjų vynuogių veislė, klesti kartu su aromatingąja ‘Riesling’, o iš raudonųjų vynuogių veislių labiausiai paplitę ‘Blaufränkisch’ ir ‘Zweigelt'.
Skaityti daugiauBaltasis sausas
Rožinis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Putojantis
Saldusis saldus
Saldusis saldus
Saldusis saldus
Saldusis saldus
Saldusis saldus
Saldusis saldus
Saldusis saldus
Saldusis saldus
Saldusis saldus
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Oranžinis sausas
Baltasis sausas
Oranžinis sausas
sausas
Oranžinis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Oranžinis sausas
Putojantis sausas
Rožinis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Saldusis saldus
Saldusis saldus
Saldusis saldus
Saldusis saldus
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Žymiausi Austrijos vyno regionai
Austrija yra suskirstyta į tris pagrindinius vyno regionus: Žemutinė Austrija (Niederösterreich), Burgenlandas (Burgenland) ir Štirija (Steiermark).
Žemutinės Austrija yra didžiausias vyno regionas. Jis dalijamas į subregionus: Vachau (Wachau), Kamptalį (Kamptal), Kremstalį (Kremstal), Vagramą (Wagram) ir kitus. Jie garsėja aukštos kokybės „Grüner Veltliner“ ir „Riesling“ vynais. Regionui būdingas žemyninis klimatas: šiltos vasaros ir šaltos žiemos. „Grüner Veltliner“ vynas iš Žemutinės Austrijos yra gaivios rūgšties, jam būdingos citrusinių vaisių natos ir baltųjų pipirų prieskoniškumas.
Burgenlande, esančiame Austrijos pietryčiuose, klimatas šiltesnis – jam įtakos turi Noizydlio (Neusiedler) ežeras. Šiltesnė temperatūra sudaro palankias sąlygas raudonojo vyno gamybai iš vietinių vynuogių veislių ‘Blaufränkisch’, ‘Zweigelt’, ‘St Laurent’. Burgenlando raudonasis įprastai sodrus, pasižymi tamsių vaisių skoniu, aksominiais taninais ir aiškiai juntamu pikantiškumu. Šiame regione taip pat galime rasti saldaus baltojo vyno, daromo iš ‘Weissburgunder’ (‘Pinot Blanc’), ‘Traminer’, ‘Scheurebe’, ‘Chardonnay’ ir ‘Welschriesling’.
Štirijoje vėsiau, todėl šis regionas garsėja išraiškingu, gaiviu ir aromatingu baltuoju vynu, gaminamu iš ‘Sauvignon Blanc’. Jam būdinga gausi rūgštis, intensyvios citrusinių vaisių, žolelių ir mineralų natos.
Išskirtinės austriško vyno kokybės pavyzdžiais laikomi Emmericho Knollio vynai („Weingut Emmerich Knoll“, Vachau), pripažįstami vienais geriausių Austrijos „Grüner Veltliner“ ir „Riesling“ vynų. Jie garsėja savo kompleksiškumu bei ilgaamžiškumu. Aukštos kokybės vyną gamina ir Alwinas Jurtschitschius („Weingut Jurtschitsch“, Kamptalis), Aloisas Kracheris, tarptautinį pripažinimą pelnęs dėl išskirtinio desertinio vyno gamybos.
Austriškos vynuogių veislės
Austrija garsėja vietinėmis vynuogių veislėmis, iš kurių labiausiai išsiskiria ‘Grüner Veltliner’ ir ‘Blaufränkisch’.
‘Grüner Veltliner’ – baltųjų austriškų vynuogių veislė, iš kurios gaminamas gaivus, aromatingas baltasis vynas, pasižymintis citrusinių vaisių, žaliųjų obuolių ir baltųjų pipirų skoniu. Brandesnis vynas dvelks maloniu medaus bei duonos skrebučio aromatu.
Iš raudonųjų vynuogių ‘Blaufränkisch’ gaminamas sodrus, tamsių vaisių skonio vynas, dažnai turintis pikantiškų natų ir tvirtą taninų struktūrą. Jauno vyno skonis – žemiškas, prieskoniškas, turintis daugiau rūgšties, tačiau bręsdamas tampa švelnesnis.
Austrijos vyndarystėje svarbų vaidmenį atlieka ir kitos vietinės veislės, pavyzdžiui, ‘Zweigelt’ ir ‘St. Laurent’. Taip pat Austrijoje gausiai auginamos ‘Riesling’ vynuogės, kurių dar galima rasti Prancūzijoje (Elzaso regionas) bei Vokietijoje.
Tarptautinės veislės, kaip ‘Chardonnay’ ir ‘Pinot Noir’, Austrijoje auginamos rečiau, tačiau iš jų pagamintas vynas papildo austriško vyno asortimentą.