1–3 iš 3
Corpinnat (iš katalonų cor – „širdis“, ir lot. Pinnae – „Penedès“) reiškia „gimęs Penedès širdyje“. Tai elitinė ispaniško putojančio vyno klasė, įkurta atsiriboti nuo masinės Cava gamybos, akcentuojanti tikrą terroir, ekologiją, istorinį paveldą ir ilgą brandinimą. Jaučiantys tradicijas, vynininkai – Recaredo, Gramona, Llopart, Nadal ir kt. – tapo Corpinnat iniciatoriais ir dabar nešiojasi šį ženklą kaip kokybės ir autentiškumo garantą.
Skaityti daugiauPutojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Corpinnat – tai ispaniško putojančio vyno judėjimas, gimęs Katalonijos Penedès regione. Jo pradžia – 2017 m., kai keli prestižiniai gamintojai (tarp jų Gramona, Recaredo, Llopart, Nadal) pasitraukė iš tradicinės Cava kategorijos. Jie jautė, kad Cava vardas tapo pernelyg platus ir ne visada reiškė aukštą kokybę – juk šį vyną galima gaminti didelėje teritorijoje, masiškai, iš įvairių vynuogių.
Corpinnat kūrėjai norėjo sugrąžinti dėmesį į terroir, ekologiją, vietines vynuogių veisles ir ilgo brandinimo tradicijas. Todėl sukūrė naują ženklą, skirtą tik elitiniams, iš Penedès širdies kilusiems putojantiems vynams.
Cava – plati kategorija, apimanti didžiulę teritoriją ir leidžianti įvairią gamybą. Dalis jos vynų – aukštos kokybės, tačiau daug gamybos vyksta masiškai, naudojant supirktas vynuoges ar net vyną.
Corpinnat yra priešingybė: ribotas regionas, griežti reikalavimai, ekologija, rankomis skintos vynuogės ir tikras gamintojo indėlis į kiekvieną butelį. Tai – aukščiausia klasė ispaniško putojančio vyno pasaulyje.
Corpinnat gaminamas tradiciniu šampaniniu metodu (méthode traditionnelle). Antrosios fermentacijos metu burbuliukai susidaro natūraliai butelyje, o po to vynas ilgai brandinamas ant mielių.
Minimalus brandinimo laikotarpis – 18 mėnesių, tačiau dažniausiai vynai brandinami 30–60 mėnesių ar ilgiau, kad atsiskleistų kompleksiškas aromatas ir skonis.
Pagrindinės veislės – Xarel·lo, Macabeu, Parellada. Jos suteikia struktūros, gaivos ir aromatų.
Taip pat naudojamos Sumoll, Monastrell, Garnacha, Malvasia de Sitges, o kai kur – ir tarptautinės veislės, tokios kaip Chardonnay ar Pinot Noir. Tačiau vietinės veislės yra Corpinnat identiteto šerdis.
Be to, gamyba labai griežtai kontroliuojama. Corpinnat yra kolektyvinis prekės ženklas, o jo nariai turi laikytis vieningų standartų. Asociacija užtikrina, kad kiekvienas butelis būtų ekologiškas, ilgai brandintas, autentiškas. To rezultatas yra elegantiški, kompleksiški putojantys vynai, perteikiantys Katalonijos dvasią ir gamintojų atsidavimą kokybei.