Vilnius

Klaipėda

Romas

1–66

Romas yra alkoholinis gėrimas, turintis turtingą istoriją, siejamą su jūrų kelionėmis, piratavimu ir kolonijomis. Plačiai paplitęs Karibų jūros regione, tačiau gaminamas ir kitose pasaulio vietose, romas gaminamas distiliuojant fermentuotas cukranendrių sultis, melasą arba cukranendrių sirupą. Po fermentacijos, romas distiliuojamas koloninėse distiliatoriuose arba variniuose puodose (alembikuose). Distiliavimo metodas skiriasi nuo gamintojo ir romo rūšies. Vėliau romas brandinamas nuo kelių mėnesių iki kelių dešimtmečių ąžuolinėse statinėse, o po brandinimo gali būti maišomas, į jį pridedami prieskoniai arba vaisių esencijos.

Skaityti daugiau
Filtruoti
96
24
36
48
Visi
Pavadinimas A-Z
Pavadinimas Z-A
Pigiausia viršuje
Brangiausia viršuje

Romas

Romas yra alkoholinis gėrimas, turintis turtingą istoriją, siejamą su jūrų kelionėmis, piratavimu ir kolonijomis. Plačiai paplitęs Karibų jūros regione, tačiau gaminamas ir kitose pasaulio vietose, romas gaminamas distiliuojant fermentuotas cukranendrių sultis, melasą arba cukranendrių sirupą. Po fermentacijos, romas distiliuojamas koloninėse distiliatoriuose arba variniuose puodose (alembikuose). Distiliavimo metodas skiriasi nuo gamintojo ir romo rūšies. Vėliau romas brandinamas nuo kelių mėnesių iki kelių dešimtmečių ąžuolinėse statinėse, o po brandinimo gali būti maišomas, į jį pridedami prieskoniai arba vaisių esencijos.

Romas įprastai skirstomas pagal stilių arba brandą. Pagal brandą romas skirstomas į baltąjį (brandintas trumpai arba nebrandintas ir filtruojamas, kad būtų pašalinta spalva, dažniausiai naudojamas kokteiliams), auksinį (vidutinės brandos romas, stipresnio aromato ir ryškesnio skonio nei baltasis), tamsųjį (brandinamas ilgiau, sodrus, tamsios spalvos, pasižymi karamelės, melasos, prieskonių aromatais ir skoniu), prieskoninį ('spiced') – paskanintą prieskoniais ir aromatinėmis medžiagomis; ir 'añejo' arba 'reserva' (ilgai brandinti romai, turintys kompleksišką ir ypatingai turtingą skonio profilį). Pagal stilių romas skirstomas priklausomai nuo gamybos vietos į jamaikietišką, kubietišką, Haičio, Demerara, Barbadoso, Bahamų salų ir pan.

Romas yra labai įvairialypio skonio profilio nuo vanilės, karamelės, džiovintų vaisių, egzotiškų prieskonių iki medienos natų, tad kiekvieną kartą taurėje galima atrasti vis kažką naujo. Romas vartojamas ne tik grynas, tačiau labai dažnai populiariems kokteiliams, kaip 'Mojito', 'Cuba Libre', 'Daiquiri', 'Piña Colada', 'Mai Tai'.