1–63 iš 63
Šampanas siejamas su geriausiais putojančiais vynais pasaulyje. Šampanės regionas yra Reimso miesto apylinkėse ir apima kelias vietoves: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte des Bar ir Côte de Sézanne. Gaminti Šampaną leidžiama iš 8 vynuogių veislių, tačiau daugiausia vyno gaminama iš 3: ‘Chardonnay’, ‘Pinot Noir’ ir ‘Meunier’.
Skaityti daugiauPutojantis
Putojantis sausas
Putojantis
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis
Putojantis
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis
Putojantis
Putojantis
Putojantis
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis
Putojantis p. saldus
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis
Putojantis sausas
Šampanas siejamas su geriausiais putojančiais vynais pasaulyje. Šampanės regionas yra Reimso miesto apylinkėse ir apima kelias vietoves: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte des Bar ir Côte de Sézanne. Gaminti Šampaną leidžiama iš 8 vynuogių veislių, tačiau daugiausia vyno gaminama iš 3: ‘Chardonnay’, ‘Pinot Noir’ ir ‘Meunier’.
Gamybos būdas ir klimatas
Šampanas gaminamas taikant specifinį metodą, vadinamą tradiciniu (traditional method) arba šampanizuotuoju metodu (method champenoise), kai butelyje vyksta antrinė fermentacija, kurios metu susidaro burbuliukai. Šio proceso metu vynas brandinamas ant nuosėdų, kurios sukuria šviežių kepinių, sausainių ir duonos traškučių aromatą. Pagal regioninius teisės aktus minimalus brandinimo laikas yra 12 mėnesių.
Šis metodas kartu su unikaliu regiono terroir ir klimatu suteikia Šampanės vynams kompleksiškumo ir subtilumo. Čia vyrauja vėsus žemyninis klimatas, gausu kreidinio dirvožemio, kuris nulemia vynams būdingą rūgštingumą ir subtilų vaisių skonį.
Šampanė laikoma putojančio vyno gamybos viršūne, šventės ir prabangos sinonimu. Vyno entuziastai ir žinovai visame pasaulyje jį ir toliau brangina dėl jo elegancijos, kompleksiškumo ir tinkamumo ypatingoms progoms pažymėti.
Šampano subregionai ir jų indėlis
Kiekvienas Šampanės subregionas pasižymi savitais niuansais. Montagne de Reims garsėja ‘Pinot Noir’ vynuogėmis, kurios daugeliui cuvée suteikia gilumo ir struktūros. O Vallée de la Marne daugiausia auginamos ‘Meunier’ vynuogės, kurios mišiniui suteikia gyvybingumo ir vaisiškumo. Côte des Blancs garsėja ‘Chardonnay’ vynuogėmis, suteikiančiomis galutiniam produktui elegancijos, rūgštingumo ir subtilumo, o Côte des Bar pasižymi išskirtiniu reljefu, kuris lemia čia gaminamų vynų sodrumą ir charakterį.
Vynuogynų klasifikacija
Šampanės klasifikavimo sistema pagrįsta hierarchija, pagal kurią skiriami skirtingi kaimai ir jų kokybė, o tokie pavadinimai, kaip Grand Cru ir Premier Cru, žymi aukščiausią meistriškumo lygį. Tokia klasifikacija pabrėžia regiono įsipareigojimą siekti kokybės ir tradicijų. Regione yra 17 Grand Cru ir 44 Premier Cru kaimai. Jei gamintojas gamina vyną tik iš Grand Cru arba Premier Cru vaisių, šiuos terminus jis gali nurodyti