1–96 iš 118
Ispaniško vyno įvairovė didelė: raudonasis ąžuole brandintas Riocha (Rioja) ir Ribera del Duero, klasikinė putojanti kãva (Cava) iš Penedeso ir įvairių stilių cheresai (Jerez). Čia galima atrasti ir gaivių baltųjų iš Rijas Baišas (Rias Baixas) regiono bei tarptautines vynuoges kultivuojančių Priorato vyndarių. Ispaniškas vynas ir jo kultūra daro didelę įtaką pasaulinėje industrijoje. Derindami tradicinius ir modernius vyndarystės metodus Ispanijos vyndariai neatsilieka nuo geriausių pasaulio vyno ūkių ir išlaiko savo unikalų, lengvai atpažįstamą stilių bei požiūrį. Ispanija šiuo metu yra trečia didžiausia vyno gamintoja pasaulyje.
Skaityti daugiauRaudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Likerinis p. saldus
Likerinis sausas
Likerinis saldus
Likerinis saldus
Likerinis šeris
Likerinis šeris
Likerinis šeris
Likerinis šeris
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Rožinis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Baltasis sausas
Rožinis sausas
Rožinis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis p. saldus
Putojantis
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Putojantis sausas
Saldusis saldus
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Saldusis saldus
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Likerinis šeris
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis
Raudonasis
Raudonasis
Raudonasis
Raudonasis
Raudonasis sausas
Ispaniško vyno įvairovė didelė: raudonasis ąžuole brandintas Riocha (Rioja) ir Ribera del Duero, klasikinė putojanti kãva (Cava) iš Penedeso ir įvairių stilių cheresai (Jerez). Čia galima atrasti ir gaivių baltųjų iš Rijas Baišas (Rías Baixas) regiono bei tarptautines vynuoges kultivuojančių Priorato vyndarių. Ispaniškas vynas ir jo kultūra daro didelę įtaką pasaulinėje industrijoje. Derindami tradicinius ir modernius vyndarystės metodus Ispanijos vyndariai neatsilieka nuo geriausių pasaulio vyno ūkių ir išlaiko savo unikalų, lengvai atpažįstamą stilių bei požiūrį. Ispanija šiuo metu yra trečia didžiausia vyno gamintoja pasaulyje.
Žymiausi Ispanijos vyno regionai ir jų vyno skirtumai
Ispaniški vynai dėl regionų specifikos ir gamybos būdų vienas nuo kito labai skiriasi.
Šiaurinėje Ispanijos dalyje esantis Riochos (Rioja) regionas žinomas ir mėgstamas dėl savo ilgai brandinto ąžuolo statinėse vyno. Čia dominuoja vynai iš raudonųjų ‘Tempranillo‘ vynuogių veislių. Jie vaisiški, sultingi ir tvirtų taninų. Riochoje auginamos ir baltosios ‘Viura’ vynuogių veislės. Iš jų daromas ispaniškas vynas dažniausiai kvepia citrusiniais vaisiais, persikais ir kriaušėmis.
Ribera Del Duero regionas, kaip ir Riocha, yra šiaurinėje Ispanijos dalyje, tačiau čia daromas vynas yra kitokio stiliaus. Raudonosios ‘Tempranillo‘ vynuogių veislės, dėka kontinentinio klimato, sunoksta lėčiau. Čia vynas svaresnis, labiau koncentruotas, nei Riochoje, išsiskiria didesnių taninų kiekiu ir juodųjų vaisių bei uogų skoniu.
Gaiviausi baltieji ispaniški vynai daromi Rijas Baišas (Rías Baixas) regione iš ‘Albarinho‘ vynuogių veislės. Dėl didelio kritulių kiekio ir greta tekančių Miño ir Umia upių, ši vietovė laikoma drėgniausiu Ispanijos regionu. Čia vyraujantis vėsus jūrinis klimatas puikiai tinkantis gaminti lengvus, minerališkus, gaivius bei jūros sūrumu dvelkiančius vynus.
Ispanija garsėja ne tik ąžuolo statinėse brandintais raudonaisias vynais ar lengvais ir vasariškais baltaisiais, bet ir putojančiais kãva (Cava) vynais iš Katalonijos – Penedeso. Ispaniška kãva (Cava) gaminama pagal tokią pačią technologiją, kaip ir prancūziškas šampanas ar itališka frančiakorta (Franciacorta) (tik naudojamos vynuogės yra ‘Macabeo’, 'Parellada', 'Xarel-lo'). Ispaniškas putojantis vynas pasižymi gaivia rūgštimi, citrusų poskoniu ir gėliškais kvapais.
Verta paminėti, kad 2017 m. atsirado Ispaniškas vynas korpinatas (Corpinnat). Prestižinė apeliacija buvo įsteigta grupės gamintojų iš Katalonijos. Jie siekia pabrėžti ir išskirti aukštą kokybę ir tradiciniu metodu pagamintus putojančius kava vynus. Reikalaujama, kad vynuogės būtų ekologiškai auginamos, skinamos rankomis ir vynas gaminamas tam tikroje geografinėje Katalonijos Penedeso regiono teritorijoje.
Unikaliausias ispaniškas vynas (gaminamas, tik šioje šalyje) – cheresas (Jerez). Jis daromas Andalūzijoje Ispanijos pietuose. Kalkingas dirvožemis (kaip ir Šampanėje) lemia niekur kitur neaptinkamą sūrstelėjusį, riešutišką ‘Palomino Fino‘ vynuogių veislės vyno skonį. Cheresas gali būti skirtingų stilių, nuo sausųjų „Fino“, „Manzanilla“ ar „Amontillado“ iki saldžiojo „Pedro Ximénez“ arba riešutiškojo „Oloroso“.
Populiariausios ispaniškos vynuogių veislės
Ispanijoje auga daugybė vynuogių veislių, kurių kiekviena prisideda prie šalies vyno asortimento įvairovės.
Viena svarbiausių raudonųjų vynuogių veislių – ‘Tempranillo‘, garsiųjų Riocha (Rioja) ir Ribera del Duero vynų pagrindas, garsėjanti savo struktūra ir brandinimo potencialu. Kita gerai žinoma raudonoji vynuogių veislė – ‘Garnacha‘, kuri klesti Priorato apeliacijoje, bei garsina ne tik Aragono regiono, bet ir visos Ispanijos vardą pasaulyje.
Iš baltųjų vynuogių veislių vynų išsiskiria ‘Albariño‘, ypač iš Rijas Baišas (Rías Baixas) regiono. Vynai garsėjantys aromatingumu, gaivumu ir minerališkumu. ‘Verdejo‘ vynuogių veislė yra pagrindinė Ruedos (Rueda) regiono vynuogė. Iš jos gaminamas Ispaniškas vynas yra aromatingas, vaisiškas, gaivus. Nepamirštama ir universali ‘Palomino Fino‘ vynuogė, daugiausia naudojama šerio - chereso gamybai aplink Chereso (Jerez) miestą, kuri papildo unikalų Ispanijos vyno identitetą.