1–96 iš 113
Ispaniško vyno įvairovė didelė: raudonasis ąžuole brandintas Riocha (Rioja) ir Ribera del Duero, klasikinė putojanti kãva (Cava) iš Penedeso ir įvairių stilių cheresai (Jerez). Čia galima atrasti ir gaivių baltųjų iš Rijas Baišas (Rias Baixas) regiono bei tarptautines vynuoges kultivuojančių Priorato vyndarių. Ispaniškas vynas ir jo kultūra daro didelę įtaką pasaulinėje industrijoje. Derindami tradicinius ir modernius vyndarystės metodus Ispanijos vyndariai neatsilieka nuo geriausių pasaulio vyno ūkių ir išlaiko savo unikalų, lengvai atpažįstamą stilių bei požiūrį. Ispanija šiuo metu yra trečia didžiausia vyno gamintoja pasaulyje.
Skaityti daugiauRaudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Pastiprintas sausas
Raudonasis sausas
Putojantis p. sausas
Rožinis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Pastiprintas saldus
Putojantis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Rožinis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Pastiprintas sausas
Raudonasis sausas
Pastiprintas sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Raudonasis sausas
Pastiprintas saldus
Putojantis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Raudonasis sausas
Pastiprintas sausas
Pastiprintas sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Putojantis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Raudonasis sausas
Pastiprintas sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Pastiprintas sausas
Baltasis sausas
Ispaniški vynai dėl regionų specifikos ir gamybos būdų vienas nuo kito labai skiriasi.
Šiaurinėje Ispanijos dalyje esantis Riochos (Rioja) regionas žinomas ir mėgstamas dėl ilgai ąžuolo statinėse brandintų vynų. Čia dominuoja vynai iš raudonųjų ‘Tempranillo’ vynuogių veislės – jie vaisiški, sultingi ir tvirtų taninų. Riochoje auginamos ir baltosios ‘Viura’ vynuogės, iš jų daromas vynas dažniausiai kvepia citrusiniais vaisiais, persikais ir kriaušėmis.
Ribera del Duero regionas, kaip ir Riocha, yra šiaurinėje Ispanijos dalyje, tačiau čia gaminami vynai kitokio stiliaus. Raudonosios ‘Tempranillo’ vynuogės dėl kontinentinio klimato sunoksta lėčiau, todėl vynas gaunasi svaresnis, labiau koncentruotas negu Riochoje, turintis daugiau taninų ir juodųjų vaisių bei uogų skonio.
Gaiviausi baltieji ispaniški vynai daromi Rijas Baišas (Rías Baixas) regione iš ‘Albariño’ vynuogių. Dėl didelio kritulių kiekio ir šalia tekančių Miño ir Umia upių ši vietovė laikoma drėgniausiu Ispanijos regionu. Vėsus jūrinis klimatas puikiai tinka lengviems, minerališkiems, gaiviems ir šiek tiek jūros sūrumu dvelkiantiems vynams.
Ispanija garsėja ne tik ąžuolo statinėse brandintais raudonaisiais ar lengvais baltaisiais, bet ir putojančiais Katalonijos (Penedeso) kava (Cava) vynais. Kava gaminama tokiu pačiu tradiciniu metodu kaip prancūziškas šampanas ar itališka franciakorta, tik naudojamos kitos klasikinei kavos gamybai būdingos vynuogės – ‘Macabeo’, ‘Parellada’, ‘Xarel·lo’. Ispaniška kava pasižymi gaivia rūgštimi, citrusų poskoniu ir gėliškais aromatais.
Verta paminėti, kad 2017 m. atsirado ispaniškas putojantis vynas Corpinnat. Šią prestižinę apeliaciją įsteigė Katalonijos gamintojai, siekdami pabrėžti aukštą kokybę ir tradiciniu metodu iš ekologiškai auginamų, rankomis skintų vynuogių gaminamus putojančius vynus tam tikroje Penedeso teritorijoje.
Unikaliausias ispaniškas vynas – cheresas (Jerez), gaminamas tik Andalūzijoje, pietų Ispanijoje. Kalkingas dirvožemis lemia būdingą, kitur neaptinkamą, šiek tiek sūrstelėjusį ir riešutišką ‘Palomino Fino’ vynuogių vynų skonį. Cheresas gali būti labai įvairus – nuo sausų „Fino“, „Manzanilla“ ar „Amontillado“ iki labai saldžių „Pedro Ximénez“ ar riešutiško „Oloroso“.
Ispanijoje auga daugybė vynuogių veislių, ir kiekviena jų prisideda prie šalies vyno įvairovės.
Viena svarbiausių raudonųjų veislių – ‘Tempranillo’, Riochos ir Ribera del Duero vynų pagrindas, garsėjantis struktūra ir brandinimo potencialu. Kita gerai žinoma raudonoji veislė – ‘Garnacha’, puikiai auganti Priorate ir garsinanti tiek Aragoną, tiek visą Ispaniją.
Iš baltųjų išsiskiria ‘Albariño’ iš Rijas Baišas regiono – aromatingi, gaivūs, minerališki vynai. ‘Verdejo’ yra pagrindinė Ruedos regiono veislė – iš jos gaminamas vaisiškas ir gaivus vynas. Taip pat svarbi ir universali ‘Palomino Fino’ vynuogė, daugiausia naudojama chereso gamybai aplink Chereso miestą – ji papildo unikalų Ispanijos vyno identitetą.