1–10 iš 10
Crémant yra prancūziškas putojantis vynas, dažnai laikomas vertinga alternatyva šampanui dėl savo kokybės ir palankesnės kainos. Crémant (liet. kreman) vynai gaminami įvairiuose Prancūzijos regionuose, įskaitant Elzasą (Crémant d'Alsace), Luaros slėnį (Crémant de Loire), Burgundiją (Crémant de Bourgogne) ir Langedoką (Crémant de Limoux). Kiekvienas regionas pasižymi unikaliomis vynuogių veislėmis ir gamtinėmis sąlygomis, lemiančiomis skirtingus Crémant stilius ir skonio profilius.
Skaityti daugiauPutojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Crémant yra prancūziškas putojantis vynas, dažnai laikomas vertinga alternatyva šampanui dėl savo kokybės ir palankesnės kainos. Crémant vynai gaminami įvairiuose Prancūzijos regionuose, įskaitant Elzasą (Crémant d'Alsace), Luaros slėnį (Crémant de Loire), Burgundiją (Crémant de Bourgogne) ir Langedoką (Crémant de Limoux). Kiekvienas regionas pasižymi unikaliomis vynuogių veislėmis ir gamtinėmis sąlygomis, lemiančiomis skirtingus Crémant stilius ir skonio profilius.
Gamybos būdas ir klimatas
Crémant vynas gaminamas naudojant tradicinį metodą, panašų į šampano gamybos procesą. Tai reiškia, kad antroji fermentacija vyksta butelyje. Tačiau skirtingai nuo šampano, Crémant paprastai brandinamas trumpiau – mažiausiai 9 mėnesius. Šis metodas suteikia vynui elegancijos, subalansuotą rūgštingumą ir subtilius mielių bei brioche - sviestinės bandelės aromatus.
Regionai, kuriuose gaminamas Crémant, pasižymi įvairiais klimato ir dirvožemio tipais, kurie daro įtaką galutiniam vyno skoniui. Pavyzdžiui, Crémant d'Alsace vynai dažnai yra lengvi ir vaisiški su subtiliais gėlių tonais, tuo tarpu Crémant de Bourgogne pasižymi turtingesniu skoniu ir didesniu kompleksiškumu dėl Burgundijos kalkingų dirvožemių.
Vynuogių veislės ir jų įtaka Crémant
Crémant gamyboje leidžiama naudoti įvairias vynuogių veisles, priklausomai nuo regiono. Pavyzdžiui, Crémant d'Alsace dažniausiai gaminamas iš ‘Pinot Blanc’, ‘Pinot Gris’ ir ‘Riesling’. Šios vynuogės suteikia vynui lengvumo, vaisiškumo ir subtilių gėlių natų. Crémant de Bourgogne dažnai gaminamas iš ‘Chardonnay’ ir ‘Pinot Noir’, kurios suteikia vynui kompleksinį skonį ir gilią struktūrą.
Crémant de Limoux apeliacijos taisyklės leidžia naudoti tokias vynuogių veisles kaip ‘Mauzac’, ‘Chardonnay’ ir ‘Chenin Blanc’. ‘Mauzac’ suteikia vynui ryškų žaliųjų obuolių ir gėlių aromatą, o ‘Chardonnay’ ir ‘Chenin Blanc’ prisideda prie gaivumo, rūgštumo ir struktūros, dėl ko šie vynai yra ypatingai elegantiški ir subalansuoti.
Crémant du Jura, gaminamas Jurą regiono šiaurės rytų Prancūzijoje, išsiskiria unikaliomis vynuogių veislėmis, tokiomis kaip ‘Savagnin’, ‘Chardonnay’ ir ‘Pinot Noir’. ‘Savagnin’ yra regionui būdinga vynuogių veislė, kuri suteikia vynui riešutų ir prieskonių natų, o ‘Chardonnay’ ir ‘Pinot Noir’ prideda vaisiškumo, struktūros ir kompleksiškumo, kas sukuria ypatingai rafinuotus ir išraiškingus vynus.