1–25 iš 25
Viskis yra stiprusis alkoholinis gėrimas, gaminamas distiliuojant fermentuotą grūdų masę (miežius, kukurūzus, rugius ar kviečius) ir brandinant ją ąžuolinėse statinėse. Šis gėrimas ypatingai vertinamas dėl gilių gamybos tradicijų ir turtingos istorijos.
Viskio skonio profilis skiriasi nuo rūšies, kilmės šalies, grūdų tipo ir brandinimo metodo. Pagal gamybos žaliavą viskiai skirstomi į 'malt' (miežių) ir 'grain' (bet kurių kitų grūdų) viskius. Pagal gamybos būdą skiriami 'single malt' viskiai (konkrečios distilerijos iš miežių gaminamas viskis), 'blended malt' viskiai (skirtingų distilerijų mišinys iš miežių), 'blended' (skirtingų distilerijų ir skirtingų grūdų), 'cask strenght' arba 'barrel proof' (reti, vandeniu neskiesti viskiai) ir 'single cask' arba 'single barrel' viskiai (kurie brandinami konkrečioje, pažymėtoje statinėje).
Skaityti daugiauViskis yra stiprusis alkoholinis gėrimas, gaminamas distiliuojant fermentuotą grūdų masę (miežius, kukurūzus, rugius ar kviečius) ir brandinant ją ąžuolinėse statinėse. Šis gėrimas ypatingai vertinamas dėl gilių gamybos tradicijų ir turtingos istorijos.
Viskio skonio profilis skiriasi nuo rūšies, kilmės šalies, grūdų tipo ir brandinimo metodo. Pagal gamybos žaliavą viskiai skirstomi į 'malt' (miežių) ir 'grain' (bet kurių kitų grūdų) viskius. Pagal gamybos būdą skiriami 'single malt' viskiai (konkrečios distilerijos iš miežių gaminamas viskis), 'blended malt' viskiai (skirtingų distilerijų mišinys iš miežių), 'blended' (skirtingų distilerijų ir skirtingų grūdų), 'cask strenght' arba 'barrel proof' (reti, vandeniu neskiesti viskiai) ir 'single cask' arba 'single barrel' viskiai (kurie brandinami konkrečioje, pažymėtoje statinėje).
Pagal kilmės vietą viskiai dažniausiai skirstomi į: škotišką ('scotch'), gaminamą Škotijoje, dažniausiai iš miežių ir brandinamą ne trumpiau nei 3 metus, Škotijoje pagaminti viskiai skirstomi į 'single malt' ir 'blended' viskius bei dažnai būna dūminiai; airišką (Irish Whiskey) – gaminamą Airijoje, dažniausiai distiliuojamą tris kartus, todėl turintį ypač švelnų skonį; amerikietiški – kurie gaminami JAV, burbonai – iš kukurūzų (mažiausiai 51%, brandinami naujose, nudegintose ąžuolinėse statinėse, dėl to saldesni, švelnesni), o rugių viskis ('rye') – iš rugių (aštresni, su pipirų natomis); kanadietiški – gaminami Kanadoje, iš įvairių grūdų mišinių. Visgi viskio gamyba vyksta visame pasaulyje, gaminamas ir lietuviškas viskis.
Viskio gamyba prasideda nuo grūdų fermentacijos, kurios metu susidaro alkoholis. Po to, gėrimas distiliuojamas, vėliau brandinamas ąžuolinėse statinėse, kurios suteikia gėrimui spalvą, aromatą ir skonines savybes. Siekiant išgauti papildomų skonių ir aromatų, kai kurie viskiai prieš buteliavimą laikomi kitų gėrimų buvusiose statinėse (porto, madeiros, pastiprintų vynų, šerio ar pan.). Viskis gali būti geriamas grynas (neat), su ledu, kuris sušvelnina viskio skonį (on the rocks), taip pat kokteiliuose – 'Old Fashioned', 'Whiskey Sour', 'Manhattan', 'Mint Julep'. Viskio gėrimo mėgėjai vertina viskio skonio gylį, gamybos tradicijas ir istoriją, todėl viskis dažnai laikomas prabangos ir išskirtinumo ženklas, neretai – kolekcionuojamas.