1–13 iš 13
Senovės istorija garsėjančioje Graikijoje vyndarystės kultūra skaičiuoja šimtmečius ir garsina šalį visame pasaulyje savo vietinėmis vynuogių veislėmis, pavyzdžiui, 'Assyrtiko' ir 'Xinomavro', bei unikaliais vynais, tokiais kaip 'Retsina' ir 'Vinsanto'. Graikijos vynai labai paklausūs tarp Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Skandinavijos ir kitų Europos šalių vartotojų. Šiuo metu Graikijoje yra apie 1200 vyndarių įvairiuose regionuose.
Skaityti daugiauBaltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Saldusis saldus
Baltasis sausas
Baltasis
Rožinis sausas
Baltasis sausas
Rožinis sausas
Raudonasis sausas
Rožinis sausas
Raudonasis sausas
Senovės istorija garsėjančioje Graikijoje vyndarystės kultūra skaičiuoja šimtmečius ir garsina šalį visame pasaulyje savo vietinėmis vynuogių veislėmis, pavyzdžiui, 'Assyrtiko' ir 'Xinomavro', bei unikaliais vynais, tokiais kaip 'Retsina' ir 'Vinsanto'. Graikijos vynai labai paklausūs tarp Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Skandinavijos ir kitų Europos šalių vartotojų. Šiuo metu Graikijoje yra apie 1200 vyndarių įvairiuose regionuose.
Pagrindinės Graikijos vynuogių veislės ir vyno regionai
'Xinomavro' - ryški raudonoji vynuogė, auganti šiaurinėje Naoussa vietovėje, Makedonijos regione. Ši tvirta veislė, dažnai lyginama su itališkuoju 'Nebbiolo', duoda raudonąjį vyną, pasižymintį sudėtingais taninais, ryškiu rūgštingumu ir raudonųjų vaisių bei žemės poskoniais.
Rožiniai vynai taip pat gaminami iš 'Xinomavro' vynuogių Amyndeon apelacijoje Makedonijos regione. Šie rožiniai vynai paprastai yra sodrios spalvos, prinokusių raudonų vaisių, būdingų braškėms ir vyšnioms, sodraus kūno ir vidutinio rūgštingumo. Kir-Yianni gamina puikius rožinio vyno pavyzdžius.
'Assyrtiko' yra viena iš pagrindinių baltųjų vynuogių, daugiausia augančių Santorinio saloje. Santorinio salos dirvožemis yra vulkaninės kilmės, panašus į Etna DOC (Sicilija) dirvožemį. Šios salos baltieji vynai pasižymi puikiu mineraliniu junginiu, kaip ir AOC Chablis, ir pasižymi meistriškai trapiu kūnu.
Antrasis iš 'Assyrtiko' gaminamas vyno stilius yra 'Vinsanto'. Tai saldus vynas, gaminamas iš sudžiūvusių vynuogių. 'Vinsanto' yra tamsiai rudos spalvos, pasižymi labai koncentruotu figų, karamelės ir riešutų aromatu bei ryškiu saldumu.
Kitas Graikijos regionas - Tesalija, kuriame auginamos universalios 'Agiorgitiko' vynuogės, gaminami ir stiprūs raudonieji, ir lengvi rožiniai vynai.
Retsina - populiariausias graikiškas vynas
Populiariausias ir tradicinis Graikijos vynas yra 'Retsina'. Jis daugiausia gaminamas iš baltųjų vynuogių 'Roditis' ir 'Savatiano' Makedonijos regione ir Centrinėje Graikijoje. Pagrindinis šių vynų bruožas - fermentacija su pušų derva. Tai senovinis būdas, padėjęs išvengti oksidacijos ir išlaikyti šviežumą. Paprastai vynai tampa aromatingi, su žaliaisiais vaisiais, vidutinio rūgštingumo, pušų ir dūmų poskoniais. Vienas geriausių Retsina gamintojų yra 'Kechris', gaminantis šį reto rožinio stiliaus vyną iš 'Xinomarvo' vynuogių.
Graikijos vyndarystė, kaip ir senovės filosofija, yra menas, kuriame susipina tradicijos ir naujovės. Šalies vyndariai gamina vynus, kurie atspindi ir istorinę krašto reikšmę, ir į ateitį orientuotą įsipareigojimą siekti kokybės.