Trumų patiekalai ir vynas
Paskelbta: 2020-11-02
Carlas Vittadinis, italų daktaras, mikologas ir botanistas, buvo pirmasis smulkiai aprašęs ir suklasifikavęs trumų rūšis (1831 m). Jis aprašė 65 rūšis, net 50 iš jų tuo metu buvo naujai atrastos! Skirtingas rūšis Carlas ne tik aprašė, bet ranka nupiešė kiekvienos rūšies skirtumus. Šiuo metu, maistui daugiausia naudojamos keturios trumų rūšys: baltieji, taurieji juodieji (precious Black), Bianchetto (Marzuolo), vasariniai juodieji.
Jei patiekalų sudėtyje yra trumų, siūlome atsikimšti geriausią vyną. Dar geriau, jei jis subrendęs. Mūsų ekspertai pataria, kaip elgtis trumų sezono įkarštyje.
Nepatarsime, kaip susimedžioti trumų. Tačiau ne paslaptis, kad mes turime nemažai šiais kvapniais grybais paskanintų delikatesų (asortimentas čia)
Bendra taisyklė, renkantis vyną prie patieko su trumais: brandus vynas tiks geriau nei jaunas ir vaisiškas. Brandaus vyno aromatai – odos, grybų, grybienos, miško paklotės, žemės, grafito, džiovintų slyvų – atlieps trumų aromatus. Jauną, lengvą baltąjį nustelbs grybai, o intensyvus, vaisiškas raudonasis vynas gali užgožti trumus.
Prie mėsos patiekalų su trumais verta paieškoti 15 metų ar senesnio bordo, 10 metų ar senesnio barolo, „Brunello di Montalcino“. Vyną pagal rūgštį, svarumą reiktų derinti prie mėsos. Todėl Rosinio kepsnys (jautienos filė su foie gras ir trumais) geriau tiks su barolu, brunelu, bordo iš Pojako, o Velingtono kepsnys su veršiena ar antiena – su Dešiniojo Kranto bordo, „Chateauneuf du Pape“, „Gigondas“.
Itališki makaronai su trumais gerai derės su mažiau taniniška burgundija arba brandžia barbera. Panašaus, bet kiek paprastesnio vyno reiktų prie bulvių košės arba grateno su trumais. Tiks raudonasis „Moulin a Vent“, „Fleurie“, brandus „Crozes Hermitage“ iš Prancūzijos, „St. Laurent“ iš Austrijos. Rizotas su trumais tiks su svaresniu baltuoju vynu: burgundija, Kalifornijos „Chardonnay“ arba Ronos slėnio brandžiu baltuoju.
Jei trumais gardinate žuvį, pabandykite su 5–7 metų burgundija, baltuoju vynu „Pessac Leognan“ ar sausu 10 metų ar senesniu „Riesling“ iš Elzaso, Reingau, Pfalco, Vachau.
Baltieji trumai. Taurieji juodieji trumai (precious Black). Bianchetto trumai (Marzuolo). Vasariniai juodieji trumai.