Antrasis „Lašas jūroje" - kas slėpėsi vyno prenumeratos dėžėje spalį
Paskelbta: 2021-11-09
Antrojo „Lašo jūroje“ butelių trijulė visa baltoji. Kaip visuma – tai trys skirtingai padaryti, taigi ir skirtingo stiliaus baltieji vynai:
- gaivus, vaisiškas iš Burgundijos
- nokus, ąžuolo statinaitėse brandintas amerikietiškas
- natūralusis brandusis, padarytas be jokių intervencijų iš vynuogių, kurios buvo paveikto kekero (botrytis cinerea).
Tačiau kiekvienas jų kartu ir stebina, nes neinformuotas vyno entuziastas gali atrasti ne visai tai, ko jis tikisi skaitydamas etiketę. Trumpai apie kiekvieną jų.
2010 Domaine Riffault Akmeninė Sancerre Blanc AOC (Luaros slėnis, Prancūzija)yra pavyzdys to, kaip įspūdingai gali bręsti natūralusis vynas. Vyndarys Sebastjanas savo vyno darymo filosofiją vadina istorine, nes jo vyno gamyba nesiskiria nuo to, kas vyko prieš du šimtus metų, kai nebuvo nei elektros, nei dabartinių technologijų. Jis skina vynuoges mėnesiu vėliau nei kaimynai, dalis vynuogių jau būna paveiktos kekerinio puvinio. Fermentacija spontaninė. Jokios temperatūros kontrolės, nefiltruota, neskaidrinta, brandinta senose ąžuolo statinėse, nedėta SO2. Ir po 10 metų vynas vis dar puikios formos, tačiau greta jaunystės tropinių vaisių, prieskoninių žolelių, jaučiasi ir migdolo riešutas, tabakas, šafranas, imbieras. Spalva artėja link gintaro, o skonis – sodrus ir labai harmoningas. Neveltui šį vyną prie savo omarų meniu taurėmis pilsto “Noma” – daug kartų (ir šiemet) geriausias pasaulio restoranas iš Kopenhagos.
Beje, to paties vyndario „Domaine Riffault Saulėtas Sancerre Blanc AOC 2014“ šiemet išrinktas geriausiu natūraliuoju baltuoju vynu LSA Lietuvos vyno čempionate. O Sebastjano žmona Jūratė įkvepia prancūziško vyno pavadinimuose atsirasti lietuviškiems žodžiams.
2019 Armand Heitz Blanc de Noirs (Burgundija, Prancūzija) padarytas iš raudonųjų vynuogių, tačiau yra baltasis vynas. Blanc de Noirs užrašą galima aptikti ant šampanų, ir tai reiškia, kad jis padarytas iš „Pinot Noir“ ir „Meunier“, tačiau vynuogių sultys iš karto atskiriamos nuo spalvą suteikiančių žievelių, todėl jos nespėja nusidažyti. Jums siųstas Armand Heitz vynas padarytas iš „Gamay“ – božolė vyno vynuogės. Todėl vynas kvepia šiek tiek paradoksaliai: ir avietėmis, ir alyviniais obuoliais vienu metu, o burnoje gaiva derinasi su šiek tiek tekstūrinio pojūčio ir todėl puikiai dera su paukštienos patiekalais, ne tik su žuvimi.
Šis vynas dėl vynuogės, kuri jo gamyboje panaudota, yra įžanga į artėjančią Beaujolais Nouveau šventę, kuri šiemet bus lapkričio 18.
2018 Saintsbury Chardonnay Corneros (Kalifornija, JAV) – yra atokvėpis nuo neįprastų dalykų: klasikinė vynuogė (Chardonnay), vynas klasikiniu būdu brandintas ąžuolo statinaitėse, todėl kvepia persikais, kriaušėmis, akacija, vanile su citrina, obuoliais. Burnoje prieskoningas, nokus. Nors šiek tiek primena Meursault Burgundijoje, tačiau yra klasikinis amerikietiškas vynas. Kaip ir pirmųjų vynų atveju Lietuvos rinkoje tai retas produktas, todėl džiaugiamės galėdami juo su Jumis pasidalinti.