Balandžio 17 - Tarptautinė malbec diena
Paskelbta: 2022-04-01
Ar žinojote, kad visų mėgstamos 'Malbec' vynuogės yra vienas naudingiausių žmogaus sveikatai? Dėl storos šių vynuogių odelės vėsių regionų 'Malbec' vynuogių vyne yra gausiausia antioksidantų (taninų, resveratrolių) koncentracija. Jie stiprina imunitetą bei apsaugo nuo uždegiminių ir širdies ligų. Šių vynuogių vynas yra sodrus ir svarus, turintis daug, tačiau velvetinių taninų, jam būdinga saldi pirmoji skonio ataka, gervuogių, slyvų, mėlynių aromatas. Toks vynas puikiai derės prie įvairių raudonos mėsos patiekalų, žvėrienos, kietųjų sūrių.
Šiais laikais daugiau nei 70% pasaulio 'Malbec' vynuogynų auga Argentinoje, o ir šios veislės vyno mėgėjai veikiausiai ne kartą yra ragavę malbeką iš Mendosos regiono. Į Argentiną 'Malbec' vynmedžius 1868 m. atvežė prancūzų agrokultūros specialistas Michelis Pouget. Čia vynmedžiai puikiai prigijo, ir vynuogynų plotas nuolat didėjo. Argentinoje idealios sąlygos vynmedžiams auginti: geras klimatas, saulėtos vasaros, šaltos žiemos ir ribotas kiekis kritulių, kas padeda apsisaugoti nuo vynmedžių ligų su kuriomis kovojo Senasis Pasaulis. Drėgmės reguliavimui, netoliese esančiuose Andų kalnuose, dar XVI a. buvo įrengti kanalai pirmiesiems vynuogynams drėkinti. Mendosos vyninės sparčiai kopia aukštyn Andų kalnų papėdėmis, kadangi aukštis vynams suteikia daugiau elegancijos, tauresnius taninus bei padeda išlaikyti rūgštį. Būtent tokie - kupini elegancijos, sultingų taninų ir subalansuotos rūgšties - yra mūsų partnerės Susana Balbo vynai. Visus šios gamintojos malbekus galite rasti čia.
Tačiau reikia nepamiršti, kad 'Malbec' veislės istorija prasideda, kaip ir daugelio kitų vynuogių, Prancūzijoje. Ši vynuogė, anksčiau dar vadinta 'Auxerrois' arba 'Côt' kilusi iš netoli Bordo regiono esančio Kahorso (Cahors) regiono, kur gaminamą vyną dar viduramžiais tiekė bažnytinėse apeigose, o taip pat nuo senovės nedideliais kiekiais buvo ir yra naudojama raudonuosiuose Bordo mišiniuose su 'Cabernet Sauvignon', 'Merlot', 'Petit Verdot' ar 'Cabernet Franc'. Po 1956 m. garsiųjų šalnų, 'Malbec' Bordo regione praktiškai nebeauginama, tačiau vis dar puikiai klesti Kahorse. Prieš daugiau nei 20 m. „Chateau du Cedre“ ūkio vyndariai broliai Pascal ir Jean-Marc Verhaeghe, 'Malbec' atgimimo Kahorse iniciatoriai, pasirinko kelią, padedantį sunokinti kokybišką vynuogių derlių – mažas derlingumas ir ekologiniai ūkininkavimo principai. Vyndariai savo malbekų nevengia brandinti ąžuolo statinėse taip dar labiau išryškinant 'Malbec' vaisiškumą bei gilumą, suteikiant jam didesnį potencialą bręsti. Visus šio gamintojo malbekus galite rasti čia.
Parengė Gintarė Paunksnytė