Baltasis vynas. Vyno eksperto Andriaus Pagojaus TOP3
Paskelbta: 2021-10-26
Baltojo vyno rekomendacijomis dalijasi vyno ekspertas Andrius Pagojus. Štai jo mėgstamų vynų trejetukas.
Pastaruoju metu, ragaujant baltąjį vyną, prioritetą teikiu terroir išraiškai ir subtilumui – tai padeda neužgožti ir prie vyno derinamo maisto. Nors ragauju daug skirtingų baltųjų vynų, nuo Chenin Blanc ir Assyrtiko iki Riesling ir Albarino, žemiau išvardinti vynai pastaruoju metu dominuoja labiau.
- Nepakeičiamas vynas universalumu ir taurumu – Burgundijos Chardonnay – nuo gana neutralaus minerališko Chablis iki nokių ir išraiškingų Pouilly-Fuisse ar tauriųjų Chassane-Montrachet, Puligny-Montrachet bei Meursault ir krūvos kitų nepaminėtų. Idealiu atveju – 4–10 metų brandos. Nepakeičiamas nuo jūros gėrybių iki žuvies ar baltos mėsos patiekalų. Atėjus vėsiajam sezonui, vis labiau ima dominuoti labiau ąžuoliniai Chardonnay vynai ir sunkesnis maistas.
- Pastaruoju metu didesnį dėmesį skiriu Sauvignon Blanc vynams. Man įdomiau ne populiarieji Naujosios Zelandijos vynai, bet ąžuoliniai ir puikiai bręstantys Bordo ir ypač gastronominiai Sancerre ir Pouilly-Fume apeliacijų vynai. Stilistinė įvairovė lemia ir galimą derinių įvairovę, bet Sancerre ir šukučių seviče išbandyti verta.
- Vienas baltųjų vynų, kurių savo rūsyje turiu daugiausia – Burgundijos Aligote – ne taip dažnai sutinkama vynuogė, neretai būna nuobodi, bet geriausi šios vynuogės pavyzdžiai sugeba perteikti terroir charakteristikas ir pasiūlyti gerą vertę kylančių kainų Burgundijos regione. Gali būti Chablis alternatyva. Derinu su švelniais baltos žuvies ir jūros gėrybių patiekalais.
Naujas blokas