Božolė – universalus vynas
Paskelbta: 2017-11-03
Kadaise ištremtos iš Burgundijos, 'Gamay' vynuogės ilgą laiką kentė kreivus aplinkinių žvilgsnius. Tačiau laikai pasikeitė. Net ir didžiausi skeptikai dabar pripažįsta, kad Božolė regiono vynai tampa vis reikšmingesni geros vertės vyno mėgėjo krepšelyje.
Didžiausia dalis (apie 90 %) 'Gamay' vynuogių vyno pagaminama Božolė regione Prancūzijoje. Rimtėjantis požiūris į vyndarystę bei itin sparčiai kylančios Burgundijos vyno kainos lėmė, kad vis dažniau božolė apibūdinamas kaip „geros vertės alternatyva burgundiškam vynui“. Ir tikrai ne be pagrindo – stiliumi ir skoniu 'Gamay' vynuogių božolė kur kas artimesnis šiaurinės kaimynės 'Pinot Noir' nei kai kurie Naujojo Pasaulio „Pinot Noir“.
Įprastai božolė būna lengva skonio, gaiviai rūgštus. Tačiau, pavyzdžiui, vynas iš Moulin-à-vent apeliacijos, esančios šiaurinėje regiono dalyje, jau bus sodraus, intensyvaus skonio. Įvairovė ne mažesnė nei renkantis burgundišką „Pinot Noir“. Tačiau svarbiausia, kad vynas vis dar nėra paklausus kolekcininkų tarpe, o tai leidžia aukštos kokybės „Gamay“ įsigyti kur kas pigiau nei „Pinot Noir“. Šių vynuogių skonis primena 'St. Laurent', 'Schiava' bei 'Zweigelt'.
'Gamay' vynuogių vynas dažniausiai pasižymi subtiliais gėlių, uogų ir žemės aromatais bei neįtikėtinu universalumu derinant su maistu (net su žuvimi!). Vyną derėtų patiekti didelėse, plačiose taurėse, vadinamose burgundiškomis. Tai išryškins subtilius vyno kvapus bei skonį. Jaunas božolė vynas itin dažnai amerikiečių pasirenkamas Padėkos dienai: jis puikiai tinka prie keptos paukštienos patiekalų. Taip pat 'Gamay' vynuogių vynas kone idealiai derės prie tradicinių Kalėdų stalo patiekalų.
Tradiciniai božolė ir maisto deriniai:
kepta paukštiena su prieskoninėmis žolelėmis, gruzdinti koldūnai su mėsa, kepta antiena su slyvų padažu, kiaulienos dešrelės, kiaulienos šoninė, befstrogenas, jautienos kepsnys, tuno kepsnys, kepta skumbrė, menkė su bulvėmis, skrudinti kalmarai, troškinti kopūstai, bulvės su krapais, burokėliai, pievagrybiai, moliūgai, kepti baklažanai, keptos cukinijos, paprikos, migdolai, graikiniai riešutai, juodosios alyvuogės.
Petras Jarašūnas