Brandžios dovanos grožis: 1985-ieji, 1974-ieji, o gal... 1942-ieji?
Paskelbta: 2023-05-31
ANDRIUS PAGOJUS
Daugeliui tėčiai asocijuojasi su saugumu, gyvenimiška patirtimi ir branda. Bręsdami mes geriau pažįstame tėčius, tapę tėvais – geriau pažįstame save. Subręstame akimirksniu.
Tad Tėvo dienos proga norime priminti Jums, kuo ypatingos yra brandžios dovanos – senųjų derlių vynai ir armanjakai.
Brandus vynas kaip dovana
Vyną dešimtmečiais brandinti namuose pavyksta ne kiekvienam. Laikymui reikalingos specialios sąlygos, patalpos ir daug daug kantrybės. Todėl sėkmingai subrendusio vyno butelio atkimšimas – išskirtinė dovana ir patirtis visiems vakarienės ar pietų šventės dalyviams. Tai ypatingo ryšio su žmogumi įrodymas, tarsi simbolinis brandžios draugystės ar artimų santykių patvirtinimas.
Brandaus vyno skonis – sudėtingas, įdomus, kartais pikantiškas. Jis atsiminimais grąžins į seniai pamirštus metus, primins senų laikų orus, įvykius.
Brandaus vyno butelis byloja apie ypatingos kokybės vyną ir išskirtinius vyndarystės įgūdžius. Kaip ne kiekvienas asmuo gali savo namuose saugiai subrandinti vyną, taip ir ne kiekvienas vynas gali būti brandinamas ir pasiekti savo kokybės aukštumas po kelių dešimtmečių.
Vienas iš brandaus vyno gamintojų pavyzdžių – vyno namai „Domaine Rolet“.
„Domaine Rolet“ buvo tikras atradimas „Vyno klubo“ kolektyvui ne tik dėl puikių klasikinių vynų iš Jura (Prancūzija) regiono: baltųjų „Savagnin“ ar „Chardonnay“, raudonųjų „Pinot Noir“, „Trousseau“, „Poulsard“, putojančio „Cremant“ ar saldžiųjų. Nuvykę į vyninę pamatėme itin plačią ir didelę kolekciją senų derlių vynų, išpilstytų į magnum dydžio butelius (1,5 l). Šiuos vynus vyninė parduodavo mažais kiekiais ir svarbiomis progomis, tačiau karantino metu atsiradus daugiau laiko pasiūlė įsigyti ir didesnės apimties kolekciją. Tokios progos negalėjome praleisti!
Šiuo metu dar galite įsigyti didžiąją dalį 1985–2006 metų derlių baltųjų, tradicinio stiliaus Jura vyno iš ‘Savagnin’ ir ‘Chardonnay’ vynuogių. Įdomu, kad ‘Chardonnay’ vynuogės buvo brandinamos ąžuolo statinėse, kurios buvo iki viršaus pripildytos vyno, o ‘Savagnin’ – nepilnai pripildytose statinėse, todėl ten susiformavo mielių sluoksnis, apsaugantis nuo oksidacijos ir suteikiantis būdingo mielių aromato ir skonio.
Bręstančiuose vynuose stiprėja mielių, žemės, apelsinų žievelių ir persikų uogienės aromatai.
Raudonuosiuose vynuose stiprėja žemiškos, minerališkos natos su šviežių ir džiovintų raudonų uogų aromatu. „Vyno klube“ rasite visiškai subrendusių 1987, 1992, 2003, 2006 ir 2009 metų vynų.
Armanjakas – brandi dovana stipriųjų gėrimų mėgėjams
Jei Jūsų tėtis ar kitas artimas žmogus labiau mėgsta stipriuosius gėrimus, armanjakas yra būtent tai, ko ieškote. Tai dažna dovana, kai ieškoma tam tikrų metų butelio. Pavyzdžiui, tėčiui galima dovanoti tų metų ar to dešimtmečio armanjaką, kai jis tapo tėčiu, mat šis gėrimas puikiai atlaiko dešimtmečius.
Tokio butelio atkimšimas ar padovanojimas taip pat sužadins prisiminimus ir pokalbius apie jaunystę, istoriją, praeitį bei įvykį, pakeitusį dovanos gavėjo gyvenimą.
Armanjakas taip pat nepralenkiama dovana, jei ieškote ko nors prabangaus. Brandus armanjakas mena gilias tradicijas ir istoriją. Gaminamas kruopščiai distiliuojant ir brandinant, šis spiritas įkūnija ištisų Gaskonijos amatininkų kartų patirtį ir meistriškumą. Dovanodami butelį seno armanjako, pagerbsite laiko patikrintas regiono tradicijas ir parodysite, kad vertinate šio gėrimo gamybos meistriškumą.
Taip pat toks butelis bus dovana, kuria Jūsų artimasis galės mėgautis ne vieną kartą. Istorijomis ir prisiminimais bei skoniais dalinsis vis su skirtingais svečiais. Juo vaišins tik savo mylimiausius.
Seniausias armanjakas „Vyno klube“ mena dar 1904-uosius. Tačiau mūsų skaitytojams greičiausiai aktualesni bus 9-ojo ar 10-ojo dešimtmečio armanjakai, kurių pasirinkimas gana platus ir kainos palankesnės.
Armanjakas Prancūzijoje yra kur kas populiaresnis gėrimas nei konjakas, šlovinamas likusioje pasaulio dalyje. Armanjakas ir konjakas daromi panašiu būdu, tad kokybės skirtumų tarp aukštos reputacijos gamintojų nėra, tačiau armanjako gamintojai dažnai didelį dėmesį skiria vienų derliaus metų išraiškai. Čia sau lygių neturi „Darroze“: šis gamintojas atsirenka armanjaką, daromą geriausių mažųjų varytojų iš geriausių vynuogynų (tik iš Žemutinio Armanjako, kur daromi kompleksiškiausi ir išraiškingiausi armanjakai), brandina rinktinėse statinėse, nenaudoja rinkoje įpratų priedų (karamelės spalvai koreguoti ar vandens stiprumui sumažinti), išpilsto į butelius tik pagal užsakymą.
Taip užtikrinama aukščiausia kokybė, vietos, varytojo, derliaus metų savitumas, todėl įdomu ragauti ne tik proginių metų armanjakus. Kuo jaunesnis armanjakas, tuo labiau dominuos vaisiškumas ir saldesnių prieskonių natos, o su metais stiprės žemiškos, tabako, odos natos, atsiras sausumo bei prieskoniškumo.
„Jei nesi ragavęs „Darroze“ armanjako, vadinasi, neragavai tikro armanjako“, – Robertas Parkeris.
Dovana, bylojanti, kad laikas yra brangiausia, ką turime
Taigi, tiek brandaus vyno, tiek armanjako dovanojimas – tai pagarbos ir laiką peržengiančios meilės parodymas gavėjui. Vynas – puiki dovana, kuria mėgausitės kartu ir kartu dalinsitės prisiminimais iš vyno derliaus metų bei vertinsite vyną pagaminusio vyndario meistriškumą, o štai armanjakas Jus nukels į laikus, kuriuos galbūt atmins tik Jūsų tėtis – dešimtmečius atgal. Tai bylos apie vertybes ir draugystes, kurias išgrynina tik laikas. Armanjaku gavėjas galės mėgautis ilgą laiką, vaišinti juo pačius ypatingiausius svečius.
Sveikiname Jus su artėjančia Tėvo diena ir primename, kad būtent laikas su savo artimiausiais yra brangiausia, ką galite jiems duoti.