Coq au vin – klasikinis prancūziškas patiekalas ragauti su Beaujolais vynu
Paskelbta: 2019-11-04
Trečiąjį lapkričio ketvirtadienį net tik prancūzai, bet ir visas pasaulis kelia Beaujolais Nouveau vyno taures ir taip pasitinka naujuosius vyno metus. Tradiciškai susirinkę su draugais prancūzai šį vakarą gamina Coq au vin – vištieną vyne. Paragaukite – pagaminti visai nesudėtinga!
Ingredientai:
4 vnt vištienos ketvirčiai
400g bulvės
8 vnt rūkytos kiaulienos šoninės juostelės
200g pievagrybiai
200g morkos
8 vnt šalotiniai svogūnai
750 ml raudonojo vyno (Beaujolais Nouveau tinka puikiai!)
500 ml vištienos sultinys
2 vnt lauro lapai
2 vnt rozmarino šakelės
4 vnt čiobrelių šakelės
50g pomidorų pasta
30g bulvių krakmolas
50g sviestas
druska
pipirai
Pradėkite stambiais kubeliais supjaustydami bulves, morkas bei grybus. Šalotinius svogūnus nulupkite ir padalinkite į ketvirčius. Šoninės juosteles taip pat susmulkinkite.
Ant vidutinės kaitros kaitinamoje didelėje keptuvėje (aš špižiniame puode) išlydikite sviestą ir jame apkepkite supjaustytas daržoves bei kiaulienos šoninę iki gražiais aprus. Šiek tiek pagardinkite druska ir atidėkite į šoną.
Į tą pačią keptuvę, kur ką tik kepė daržovės, odele žemyn sudėkite vištienos ketvirčius. Vis pavartydami kepkite iki kol gražiai apskrus. Tuomet sudėkite pomidorų pastą ir dar šiek tiek pakepkite.
Į keptuvę su vištiena supilkite pusę vyno ir kepkite dar 5-7 minutes iki alkoholis išgaruos. Sudėkite anksčiau apkeptas daržoves ir šoninę. Supilkite likusį vyną ir sultinį. Taip pat sudėkite rozmarino bei čiobrelio šakeles. Troškinkite vidutinėje kaitroje su uždengtu dangčiu apie pusvalandį. Tuomet padažą sutirštinkite krakmolu (lengviausia prieš tai jį ištirpdžius mažame kiekio šalto vandens). Gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų ir pagal skonį įdėkite šiek tiek druskos bei pipirų.
Prie šio klasikinio patiekalo puikiai derės ne tik Beaujolais Nouveau, bet ir atskirų Cru kaimelių iš Šiaurinės regiono dalies vynas – Moulin-a-Vent, Morgon, Fleurie ir t.t. Taip pat galite ragauti ir su kaimyninės burgundijos raudonuoju vynu.