Ekspertai apie vyną ant Kalėdų stalo
Paskelbta: 2024-12-18
Mūsų komanda vieningai sutarė, kad geriausi vyno ir maisto deriniai yra tie, kurie labiausiai džiugina mus pačius. O kas šįmet džiugins „Vyno klubo” ekspertus? Dalinamės rekomendacijomis ir planuojamais šventiniais meniu.
Rasa Starkuvienė „Vyno klubo“ direktorė:
„Man Kūčioms šįmet norisi ‘Gruner Vetliner’ – manau, kad rinksiuos kurį nors iš „Weingut Knoll“ vyninės Austrijoje. O Kalėdoms su Arūnu sutarėme gaminti troškinį su Tulūzos dešrelėmis ir antiena – tokia proga labiausiai norėčiau pasimėgauti Bordo regionu, greičiausiai kuo nors iš Pojako ar Sen Žuljeno.”
Gabrielė Pravilonienė „Vyno klubo“ ekspertė, Someljė mokyklos dėstytoja
„Kūčių vakarą ragauju savo laukiamiausią visų metų patiekalą - mielinės tešlos pyragėlius su džiovintų baravykų įdaru, ir prie jo derinsiu „Nicolas Rossignol Volnay 2018”. O Kalėdų pusryčiai – tai užkandėlės, tradicinės mišrainės, žuvies patiekalai, ir prie jų rinksiuos „Pol Roger Brut Reserve”. Šventiškai ir gardžiai!
Andrius Pagojus, someljė mokyklos dėstytojas, „Vyno klubo“ ekspertas
Andrius šįmet daug nesvarstė – prie Kūčių stalo iškart įvardijo „Pol Roger Brut Reserve” šampaną, o prie kalėdinės anties – Burgundišką ‘Pinot noir’.
Putojantis
Champagne Pol Roger Brut Reserve NV
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 34%
- Pinot Meunier - 33%
- Pinot Noir - 33%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5%
Raudonasis sausas
Chateau Croizet Bages Pauillac AOC 2016
- Prancūzija
- Bordo/Pauillac AOC
-
- Cabernet Franc - 4%
- Cabernet Sauvignon - 55%
- Merlot - 41%
- 0,75 13,5 %
Raudonasis sausas
Domaine Faiveley Vieilles Vignes Gevrey-Chambertin AOC 2021
- Prancūzija
- Burgundija/Gevrey Chambertin
-
- Pinot Noir - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 15 %
Raudonasis sausas
Nicolas Rossignol Volnay AOC 2018
- Prancūzija
- Burgundija/Volnay AOC
-
- Pinot Noir - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 13 %
Baltasis sausas
Weingut Knoll Gruner Veltliner Ried Loibenberg Smaragd 2022
- Austrija
- Vachau/Wachau DAC
-
- Grüner Veltliner - 100%
-
- Taurus, koncentruotas, minerališkas baltasis
- 0,75 12,5 %
Raudonasis sausas
Duluc de Branaire-Ducru Saint-Julien AOC 2018
- Prancūzija
- Bordo/Saint-Julien AOC
-
- Cabernet Franc - 1%
- Cabernet Sauvignon - 57%
- Merlot - 39%
- ...
- 0,75 14 %
Yan Biazruchka, „Vyno klubo“ ekspertas, geriausias someljė Lietuvoje 2024, Advanced Sommelier Someljė magistrų rūmuose
Paprastai Kalėdoms mėgstu gaminti angliškos virtuvės patiekalus – šįmet rinksiuos Velingtono kepsnį, o prie jo ieškosiu sultingo raudonojo vyno. Linkstu prie „Markowitsch, Gottlesbrunn Carnuntum 2021” – nuostabus ‘Zweigelt’ ir ‘Blaufrankisch’ derinys.
Petras Jarašūnas – „Vyno klubo“ ekspertas ir Lietuvos someljė mokyklos dėstytojas
Vieno vyno įvardinti Petrui nepavyko :) „Pastaraisiais metais niekad iki pat paskutinio momento nežinau, ką tiksliai ragausiu per Kūčias ar Kalėdas. Kadangi šiemet šias šventes pasitiksiu namie, tai niekad nevėlu pagal nuotaiką išsitraukti būtent tą butelį, kuris atrodo, kad džiugins labiausiai.
Tikėtina, kad šiemet per Kūčias bus ištrauktas kamštis iš Louis Roederer šampano magnum butelio. Šampanas visada gera mintis vakarienės pradžiai, o magnum dydžio butelis užtikrina, kad net ir ilgiau besirenkant svitai visiems užteks bent po taurę.
Prie užkandžių tikriausiai seks Riesling iš Knoll ūkio Wachau regione. Tinka tiek skoniu, tiek ir etiketėje pavaizduotas šventasis Urbonas pridera progai. Na, o prie sodresnio skonio žuvies patiekalų kimšim Jean-Noel Gagnard Chassagne-Montrachet – burgundiškas Chardonnay užburia skonio gelme ir kompleksiškumu.“
- Prancūzija
- Burgundija/Chassagne-Montrachet 1er Cru AOC
-
- Chardonnay - 100%
- 0,75 13,8 %
- Austrija
- Vachau/Wachau DAC
-
- Riesling - 100%
-
- Taurus, koncentruotas, minerališkas baltasis
- 0,75 12,5 %
Putojantis sausas
Champagne Louis Roederer Brut Rose Vintage (deluxe case) 2013 1,5L
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 41%
- Pinot Noir - 33%
- Meunier - 26%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 1,5 12,5 %
Raudonasis sausas
Markowitsch Göttlesbrunn Rot Carnuntum 2021
- Austrija
- Karnuntumas
-
- Zweigelt - 60%
- Blaufränkisch - 40%
-
- Svarus, koncentruotas, struktūriškas raudonasis
- 0,75 13.5 %