Fernando Morra MW – kylanti Ispanijos vyndarių žvaigždė ar gerai išlaikyta vyno verslo pasaulio paslaptis?
Paskelbta: 2019-01-07
„Vyno klubas“ pristato naujieną – vyndario Fernando Morros vynus iš Aragono regiono.
Pirmas skaitytojui natūraliai kylantis klausimas – ką gi reiškia santrumpa MW? Žmogaus pavardė? Tačiau vyno profesionalai jums pasakys, jog šios raidės reiškia vyno magistro laipsnį (Master of Wine). Jis laikomas pačiu prestižiškiausiu vyno žinovo įvertinimu. Neformalios Vyno magistrų instituto studijos trunka mažiausiai trejus metus, neretai išsitęsdamos ir iki dešimtmečio (po trejų metų vyno magistro laipsnį įgyja mažiau nei pusė studijuojančiųjų). Nors tai nėra universitetinės studijos, tačiau dėl intensyvumo ir aukštų reikalavimų studijuojančiojo darbų kokybei vyno magistro diplomas laikomas vyno pasaulio teorinių ir praktinių žinių Everestu. Neveltui vyno magistrų pasaulyje tėra arti 400. Ilgą laiką šios studijos buvo skirtos tik vyno verslo profesionalams. Pastaraisiais dešimtmečiais (institutas gyvuoja nuo 1955 m.!) institutas priima ne tik vyno verslininkus, todėl tarp vyno magistrų yra ir vyno kritikų, žurnalistų, konsultantų bei vyndarių. Jų tėra viena kita dešimtis, todėl sutikti vyno magistrą tarp vyndarių – tikra retenybė!
Ar MW raidės prie vyndario yra pranašumas? Plačiąja komercine prasme – vargu. Tačiau išprususiam vartotojui tai gali sufleruoti keletą dalykų: vyno magistras daug geriau supranta rinkos skonį, geriausių pasaulio vynų kokybės lygį – tai, kas svarbu nūdienos vartotojui. Taip pat toks vyndarys sieks aukščiausių kokybės standartų, lygiuosis į kokybės lyderius, o ne norės įtikti masiniam skoniui. Būtent dėl šios priežasties Fernando Morra, turintis bekompromisį požiūrį ir aiškią viziją, buvo didelis atradimas. Pats Fernando teigia, kad vyno studijos jam leido pažinti visą vyno pasaulį. Dėl to jo gaminamo vyno kokybė, palyginti su kitomis regiono vyninėmis, labai pagerėjo. „Jeigu ragauji ir pažįsti tik savo vietovės vynus, tai ir pats gaminsi tokius. Jeigu nori daryti geriau, kitaip, privalai pažvelgti kitur, plačiau“, – teigia vyndarys. Panašu, kad ilgametis inžinieriaus darbas suformavo kritinį Fernando mąstymą, tobulumo ir nuolatinės evoliucijos poreikį.
Vyninė „Frontonio“ įsikūrusi Aragono regione, kur yra Valdejalono, Campo de Borjos, Calatayudo ir Somontano apeliacijos. Daug kam jos yra mažai girdėtos, tačiau manoma, kad būtent iš šių vietovių kilusi vynuogių veislė ‘Garnacha‘ (Prancūzijoje vadinama ‘Grenache‘). Todėl nenuostabu, jog minėtose apeliacijose galime rasti daug senų ‘Garnacha‘ vynmedžių. Fernando Morra inicijavo vyndarių grupę „Mondo Garnacha“, kuri siekia išsaugoti ir puoselėti senuosius vynmedžius, nes jie išreiškia geriausias ‘Garnacha‘ veislės savybes. Valdejalon IGP apeliacijoje seniausi išlikę vynmedžiai yra pasodinti dar 1890-aisiais!
Luisas Gutierrezas (Roberto Parkerio vyno svetainės apžvalgininkas), vertindamas ‘Garnacha‘ vynus iš Aragono, Navarros ir keleto kitų vietovių, apie „Frontonio“ vyninę parašė trumpai ir aiškiai: „Šįkart vyninė padarė didžiausią pažangą palyginti su praėjusiais derliais. Kiekvienais metais jų vynas vis geresnis už praėjusių.“ Paprastai tai reiškia, jog kritikai rekomenduoja įsigyti aptariamos vyninės vynų, nes tiki vyndario potencialu ir tuo, kad vyno kainos augs, kai vyninė išgarsės.
Mūsų degustuotojų komandos palankumo ši vyninė sulaukė dėl to, jog tai nėra įprasti ispaniškieji „Grenache“ – sunkūs, labai alkoholiški vynai, kuriems dažnai pritrūksta rūgšties, kad būtų pasiektas balansas ir vynas derėtų prie maisto. „Frontonio“ vynams būdingas gaivumas, balansas, vaisiškumas neprarandant kompleksiškumo – savybės, būdingos garsiausių pasaulio vyndarių vynams. Mes tikime Fernando Morros potencialu, ir bus įdomu šią apžvalgą prisiminti po trejeto metų, kai dar kartą aptarsime „Frontonio“ vyninę ir jos vietą plačiajame vyno pasaulio kaleidoskope.
Povilas Šafranauskas