Galeta su pomidorais ir ožkų sūriu
Paskelbta: 2020-08-31
Paskutinį vasaros savaitgalį išlydėjau su pomidorais! Tokiu metu stengiuosi, kad pomidorų namuose netrūktų, nes kada daugiau, jei ne dabar mėgautis jų skoniu ir atsivalgyti visiems metams?! Pomidorų salotos tokiu metu – būtinas patiekalas, bet ši galeta su pomidorais jau spėjo mūsų namuose nukonkuruoti net picą.
Galetai naudoju savo jau daug metų išbandytą tešlą su rikota, kuriai nereikia kiaušinių, jos receptą esu aprašiusi ir knygoje Sezoninių skanumynų istorijos, tik knygoje galetą kepiau saldžią – su juodaisiais serbentais. Jos tešla universali: kepdama pikantišką pyragą į tą pačią tešlą beriu mažiau cukraus. Panašiai esu iškepusi pavasarinę galetą su braškėmis ir rabarbarais, dabar jai labai tiktų rudeninės slyvos. Taigi, drąsiai minkykite tešlos dvigubai daugiau ir kepkite ne vieną, o dvi galetas – vieną saldžiai, o kitą pikantišką – su pomidorais.
Pastaroji labai skani, prie pomidorų idealiai dera ožkų sūris ir švieži bazilikai iš savo daržo. Prie šios galetos derinau kiek valiūkišką Magula Carboniq 2019 vyną iš Slovakijos. Kadangi šiuo metu geriausiai atsiskleidžia natūralus pomidorų skonis, tai ir vyną, pagal Someljė mokyklos rekomendaciją, pasirinkau tokiu pat principu – visiškai natūralų ir ekologinį. Šis vynas – karboninės maceracijos produktas. Greita vynuogių kelionė iš vynuogyno į vyno butelį sukuria valiūkišką – šviežią ir lengvą – vyną, kvepiantį laukinėmis braškėmis, žemuogėmis, mėlynėmis. Jį tiekti reikėtų kiek atšaldytą – 12–14 °C.
Jei rinksitės vynus prie patiekalų su pomidorais, Someljė mokykla rekomenduoja atkreipti dėmesį į šiuos vynus:
- Kadangi pomidorai turi gana nemažai rūgšties, vynas turėtų jos taip pat nestokoti. Kitaip tariant, tai turėtų būti lengvesni vaisiški vynai, nebrandinti ąžuolo statinėse.
- Prie lengvesnių patiekalų su pomidorais klasikiniu vyno deriniu jau tapo sausi rožiniai (ypač iš Provanso) bei gaivios rūgšties lengvi baltieji vynai: „Sauvignon blanc“, „Verdicchio“, „Assyrtiko“, „Albarino“, „Torrontes“, „Garganega“, „Pinot Grigio“. Tokie vynai puikiai derės prie greit paruošiamų patiekalų – salotų su pomidorais, makaronų su šviežiu pomidorų padažu, gaspačo ar brusketų su pomidorais.
- O štai prie patiekalų, kuriuose pomidorų aromatas intensyvesnis (pvz., keptų kepsninėje, džiovintų pomidorų arba patiektų su kepta mėsa, kepsninėje keptomis daržovėmis, kietuoju sūriu), galima rinktis lengvą raudonąjį vyną: „Barbera d‘ Asti“, „Chianti“, „Montepulciano d‘ Abruzzo“. Tokiu atveju tinka visi lengvesni, mažiau taninų turintys bei sultinga rūgštimi pasižymintys vynai. Skanių pomidorų ir naujų skonių atradimų!
- Reikės:
-
- Tešlai:
- 100 g sviesto,
- 3 šaukštų rikotos,
- 150 g šviesių speltos miltų,
- 1 šaukštelio cukraus,
- 1 šaukštelio druskos,
- 4 šaukštų šalto vandens,
- kiaušinio plakinio aptepti,
- sezamų sėklų apibarstyti,
- Įdarui:
- 150 g tepamo ožkų sūrio,
- kelių šakelių šviežių čiobrelių,
- apie 300 g įvairių spalvų ir dydžių pomidorų,
- maltų juodųjų pipirų,
- druskos pagal skonį,
- Patiekti:
- šviežių bazilikų lapelių,
- ypač tyro alyvuogių aliejaus apšlakstyti.
Gaminimas
Raudonasis sausas
Magula Carboniq 2019
- Slovakija
-
- Blauer Portugieser - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 10,5 %
Rožinis sausas
You Are Maur Rose Var IGP 2019
- Prancūzija
-
- Carignan - 5%
- Cinsault - 50%
- Grenache - 25%
- Mourvedre - 5%
- Vermentino - 15%
- 0,75