Indiškas vynas – egzotika ar kasdienybė?
Paskelbta: 2018-08-01
Indija tikrai nėra toji šalis, apie kurią pirmiausia pagalvojame, kai renkamės vyną. Dažniausiai apie indišką vyną išvis nesusimąstome. Nors Indija vargiai kelia asociacijas su vyno kultūra, jos vyno istorija mena bronzos amžių ir tęsiasi iki šiol.
Pirmieji vyno pėdsakai Indijoje randami jau nuo IV a. pr. Kr., kuomet persų prekybininkai į šią šalį atgabeno vyną. Jį gerdavo imperatoriai ir aukštesniųjų kastų atstovai – tai buvo tik kilmingųjų gėrimas. Žemesnių kastų nariai vartodavo alkoholinius gėrimus, gaminamus iš miežių, sorų ar kviečių. Pirmosios Indijoje auginamos vynuogės nebuvo skirtos vyndarystei, jas tiesiog valgydavo arba iš jų spausdavo sultis. Laikui bėgant Indijoje vynas išpopuliarėjo, ir prasidėjo vietinė vyndarystė. Jai didelę įtaką padarė britai, XIX a. valdę Indiją. Daugiausiai vynmedžiais buvo apsodinti Baramačio, Kašmyro ir Surato regionai. Tačiau vyno kultūrai suklestėti sutrukdė filoksera bei neigiamas valdžios ir religinis požiūris į alkoholinius gėrimus (keletas Indijos valstijų uždraudė vartoti alkoholį). Tai vos nesunaikino vyndarystės Indijoje.
Pagrindiniai Indijos vyno regionai
Praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje įvyko vyno pramonės perversmas: prancūzų vyndariai padėjo atgabenti vitis viniferavynmedžius iš Europos. Indijos rinką papildė vynuogių veislės 'Chardonnay‘, 'Cabernet Sauvignon‘, 'Ugni Blanc‘, 'Pinot Noir‘ ir kitos. Taip prasidėjo šiuolaikinė Indijos vyndarystė.
Dabar Indijoje vynas gaminamas dviejose pagrindinėse valstijose – Maharaštroje ir Karnatakoje. Yra šeši vyno regionai: Kašmyro slėnis, Himačalas, Čampajus, Dekano plokščiakalnis, Goa ir Nandi Hilsas. Tik keturiuose iš jų šiuo metu vystoma aktyvi vyndarystė. Našiko miestas netoli Mumbajaus laikomas Indijos vyno sostine. Pirmoji vyninė Našiko regione veiklą pradėjo 1999 m. Tai buvo iki šiol sėkmingai veikianti įmonė „Sula“. Šiuo metu ji yra ne tik didžiausia regiono vyninė, bet ir lyderiaujanti visos šalies vyno gamintoja, populiarinanti indiško vyno vardą visame pasaulyje. „Sula“ taip pat yra ir viena iš ekologiškiausių įmonių Indijoje. Daugelis šios Azijos šalies vyninių seka gerąja „Sulos“ praktika. Kiti žinomi vynuogynai priklauso „Grover“, „York Winery“, „Charosa“, „Fratelli“, „Chandon“ vyninėms.
Natūralu, kad dėl didelio šalies ploto dirvožemis Indijoje yra įvairus. Čia galima aptikti tiek sausą, smėlingą, tiek ir kompleksišką bei mineralinių medžiagų gausią dirvą. Indijoje auga pasaulyje puikiai pažįstamos vynuogių veislės 'Syrah', 'Cabernet Sauvignon', 'Merlot‘, 'Zinfandel', 'Sauvignon Blanc', 'Chardonnay', 'Chenin Blanc' ir kitos.
Indijoje vynuoges auginti gana sunku. Čia vyrauja tropinis klimatas, kuriam svarbūs vasaros ir žiemos sezonai ir musoniniai lietūs. Pastarieji, kaip ir sausas bei karštas vasaros sezonas (temperatūra gali siekti per 40 °C) vyndariams darbo tikrai nepalengvina, vynmedžius reikia tinkamai prižiūrėti. Nors visi Indijos vynuogynai auga šiauriniame pusrutulyje, jie genėjami taip, kad prisitaikytų prie pietų pusrutulio metinio ciklo. Vyndariai turi apsaugoti vynuoges ne tik nuo musoninio lietaus, bet ir nuo saulės – karštas klimatas uogas prisirpina itin greitai, jos gali nudegti arba pernokti. Ekstremalias klimato sąlygas sustiprina ir Indijos vandenyno bei Arabijos jūros įtaka: dėl šių vandens telkinių drėgmės lygis yra itin aukštas o tai gali sukelti grybelines ligas. Vyndariai, rinkdamiesi vietą vynuogynui, atsižvelgia į aukštį virš jūros lygio. Aukštis užtikrina šiek tiek vėsesnį klimatą, kai kuriuose plotuose – ir apsaugą nuo stipraus vėjo. Geriausių vynuogynų plotų aukštis virš jūros lygio gali siekti iki 900 m. Nepaisant sunkumų, Indijos vyndariai susitvarko su problemomis ir yra pritaikę darbo metodus taip sėkmingai, kad indišką vyną eksportuoja į visus žemynus.
Justina Gedgaudaitė