Iš kokios taurės gerti „Pinot Noir“
Paskelbta: 2023-04-12
Atsikimšome keturis skirtingus „Pinot Noir“ ir degustavome kiekvieną iš 10-ies skirtingų „Riedel“ ir „Zwiesel“ taurių, ieškodami tinkamiausios taurės kiekvienam vyno stiliui ir universalios taurės visiems vynams.
Rezultatai nustebino. Visų pirma tuo, kad degustacija buvo labai prasminga: vynai skirtingose taurėse atrodė labai skirtingai. Tačiau svarbiausia, kad išsirinkome taures, kurias naudosime savo degustacijoms ir rekomenduosime pirkti. Investavus į gerą vienkartinio naudojimo vyną, nėra reikalo šykštėti daugkartinėms taurėms.
Klasikinis, nebrangus „Pinot Noir“ iš Burgundijos
Ragavome „Faiveley“ vyninės „Pinot Noir“ iš Burgundijos. Gaivus, sausas, su nedaug taninų, kvepiantis raudonomis uogomis, be akivaizdaus ąžuolo pojūčio. Jį visai tinka gerti iš nepretenzingų žemesnių, plačių taurių: „Riedel Vinum Pinot Noir“, „Zwiesel Air Pinot Noir“.
Tačiau norėdami pajusti, kaip vynas taurėje paryškėja, atskleidžia netikėtus, paslėptus skonio ir kvapo aspektus, galite drąsiai išbandyti penkias geriausiai pasirodžiusias taures:
- „Zwiesel Air Sense Burgundy“ (796 ml) taurė paryškina gyvulišką aromato puokštės dedamąją, atskleidžia daugiau taninų, rūgšties.
- „Riedel Veritas Old World Pinot Noir“ (705 ml) taurė paryškina juodas uogas, bendrą kompleksiškumą, burnoje išlieka originalus balansas.
- „Zwiesel 1872 Wine Classic Select Pinot Noir“ (819 ml) taurė geriau atskleidžia vyno aromatą, taninus, rūgštį.
- „Zwiesel 1872 Enoteca Burgundy“ (962 ml) taurė paryškina visumą, taninus ir rūgštį.
- „Riedel Sommelier Pinot Noir“ (1050 ml) taurė atskleidžia gėlių aromatą, sustiprina kompleksiškumą.
Jaunas Naujosios Zelandijos „Pinot Noir“ iš Centrinio Otago
Ragavome „Salomon Estate" vyninės „Pinot Noir“, kuriam būdingas intensyvus trešnių, aviečių uogienės, juodų uogų, ąžuolo prieskonių aromatas, labai koncentruotas, bet drauge elegantiškas skonis su gaivia rūgštimi. Vynas gana svarus.
- „Zwiesel Air Sense Burgundy“ (796 ml) taurėje atsiskleidžia gėliškas aromatas, burnoje juntamas minerališkas, elegantiškas vyno skonis.
- „Riedel Sommelier Pinot Noir“ (1050 ml) taurėje vynas ne taip ryškiai kvepia juodomis uogomis, burnoje svarus, uogieniškas..
- „Riedel Veritas Old World Pinot Noir“ (705 ml) taurėje vynas kvepia avietėmis, burnoje juntamas subalansuotas uogieniškas skonis.
Visos kitos taurės surinko vienodą skaičių balsų:
- „Zwiesel 1872 Wine Classic Select Pinot Noir“ (819 ml) taurėje vynas kvapnus: užuodžiamos vyšnių, odos natos.
- „Riedel Veritas Syrah“ (600 ml) taurėje paryškėja vyno taninai, vyšniomis užsipildo skonio vidurys.
- „Zwiesel 1872 Wine Classic Select Bordeaux“ (862 ml) taurėje juntamas aiškus vyšnių aromatas.
- „Riedel Vinum Pinot Noir“ (700 ml) taurėje paryškėja aviečių aromatas, burnoje juntamas sūrus, ne toks sudėtingas skonis.
- „Zwiesel 1872 Enoteca Burgundy“ (962 ml) juntamas saldesnis aromatas su gėliška nata, išryškėja svarumas, taninai.
- „Zwiesel 1872 Enoteca Burgundy“ (750 ml) taurėje greta vyšnių išryškėja gyvuliški aromatai, uogieniškas skonis.
Brandus, aukštos klasės „Pinot Noir“ iš Burgundijos
Ragavome glotnių taninų, gaivaus ir kartu nokaus skonio vyną, su įvairia tretinių aromatų gama: miško paklotė, oda, ferma, džiovintos uogos, šokoladas.
- „Zwiesel Air Sense Burgundy“ (796 ml) taurė atskleidžia kompleksišką vyno aromatą, burnoje juntamas balansas, paryškėja taninai ir minerališkumas.
- „Riedel Sommelier Pinot Noir“ (1050 ml) taurėje vynas diskretiškai kvepia ferma, senu tawny portu.
- „Zwiesel 1872 Wine Classic Select Pinot Noir“ (819 ml) taurė paryškina gėlišką, prieskonišką vyno aromatą, šilkinius taninus.
- „Riedel Veritas Old World Pinot Noir“ (705 ml) taurė atskleidžia odos, uogienės aromato natas, paryškina taninus.
- „Zwiesel 1872 Enoteca Burgundy“ (962 ml) taurėje juntamas kompleksiškas vyno aromatas ir jaunatviška struktūra burnoje.
- „Zwiesel 1872 Wine Classic Select Bordeaux“ (862 ml) taurė atskleidžia subtilų, diskretišką skonį su miško paklotės užuominomis.
Jaunas, aukštos klasės „Pinot Noir“ iš Burgundijos
Šiame vyne buvo daugiau rūgšties, taninų, jis labiau koncentruotas, jaučiami brandinimo ąžuolo statinėse aromatai ir taninai, sausas, minerališkas skonis.
- „Zwiesel Air Sense Burgundy“ (796 ml) taurė paryškina raudonų uogų aromato natas. Burnoje tauraus, elegantiško skonio, minerališkas, subalansuotas, todėl atrodo lengvas.
- „Riedel Sommelier Pinot Noir“ (1050 ml) taurė šiek tiek diskretiškiau atskleidžia minerališką titnago ir raudonų uogų aromatą. Skonis taurus, nugludintas, pilnas.
- „Zwiesel 1872 Wine Classic Select Pinot Noir“ (819 ml) taurė paryškina gėliškas, ąžuolines aromato natas.
- „Zwiesel 1872 Wine Classic Select Bordeaux“ (862 ml) taurė atskleidžia juodas uogas, taninus.
- „Riedel Veritas Old World Pinot Noir“ (705 ml) paryškina struktūrą, uogiškumą, juodų uogų uogienės natas.
Kiekvienas iš mūsų, ragaudamas vyną, linkęs akcentuoti skirtingus dalykus, todėl viena taurė visiems vynams yra tokia pat utopija, kaip ir viena taurė visiems žmonėms. Pateikiami rezultatai yra nuomonių suma, vidurkis, bet nebūtinai vienintelis sprendimas. Konsultuokitės prieš pirkdami.