Italijos vyno „Rolls-Royce“ – jau Lietuvoje!
Paskelbta: 2021-02-01
„Vyno klubas“ 2021-uosius metus pradeda džiugia naujiena – tampa oficialiais pirmojo ir bene žymiausio „Brunello di Montalcino“ vyno „Biondi-Santi“ atstovais! Nedideliais kiekiais gaminamo ir viso pasaulio vyno kolekcininkų vertinimo Toskanos vyndario vynas Vilnių turėtų pasiekti kovo mėnesį.
Apie „Biondi-Santi“
Itin retas atvejis, kai galima atsekti vyno kilmę iki vieno konkretaus žmogaus, nes „Brunello di Montalcino“ atsirado būtent Ferruccio Biondi-Santi’o dėka, o jį išgarsino Biondi-Santi’ų šeimai. Dabar jau septintoji vyndarių šeimos karta gamina vyną, garsėjantį savo elegancija ir nepaprastu ilgaamžiškumu. Montalčino centre įsikūrusi ir 25 ha vynuogynų turinti „Biondi Santi“ vyninė laikosi tradicinių, daugiau nei šimtmečio senumo vyndarystės būdų.
1888 m. Ferruccias Biondi-Santis, remdamasis „Barolo“ pavyzdžiu, sukūrė „Brunello di Montalcino“. Tai buvo revoliucija, nes likusioje Toskanos dalyje joks vynas nebuvo gaminamas iš vienos vynuogių veislės. Tobulo stiliaus ir elegancijos vynas seniai įsitvirtinęs kolekcininkų radaruose. Šiuo metu vyninei vadovauja Jacopas Biondi-Santis, Ferrucio proproanūkis.
Dauguma „Brunello di Montalcino“ apeliacijos vynuogynų užsodinti būtent iš „Biondi-Santi“ paimtais ‘Sangiovese Grosso‘ vynuogių klonais. Derlius nurenkamas gana anksti. Vyndarystėje dominuoja ilga maceracija: „Brunello“ fermentuojamas plieno talpose, o Riserva – ąžuolo. Vėliau vynai brandinami didelėse ąžuolinėse statinėse.
2015-ųjų metų derlių vyno kritikas Jamesas Sucklingas vadina „pasakišku ir istoriniu, kurio nevalia praleisti“. „Forbes“ žurnalas 2015-ųjų derlių liaupsina kaip geriausią nuo pat 2010-ųjų. O „Decanter“ aprašo kone idealią vasarą su nedaug kritulių, bet ne per karštą, todėl uogos nesudegė saulėje. Nepaisant to, kad vynas 2015-aisiais buvo koncentruotas ir taniniškas, geriausi „Brunello di Montalcino“ vynai išlaikė ir sultingą gaivumą.
2013-ieji buvo pirmieji geresnio derliaus metai po 2010-ųjų. Vėsesnis klimatas lėmė, kad ir vynas buvo padarytas labiau klasikinio stiliaus – šviesesnės spalvos, turintis mažiau alkoholio, su dominuojančiais vyšnių ir tabako aromatais.
„Biondi-Santi Brunello di Montalcino“ vynas kvepia gėlėmis ir tabaku, vyšniomis ir vaistažolėmis. Kompleksiškas ir sodrus, tačiau aristokratiškai santūrus. „Biondi-Santi“ vienoje taurėje meistriškai sujungia galią ir eleganciją. Itin ilgaamžis, tačiau gardus ir ragaujant iškart po įsigijimo.
„Biondi-Santi“ išlieka tradicinių raudonųjų ir „Brunello di Montalcino“ olimpe. Šiandien jau lengviau galima gauti jauno „Biondi-Santi“ vyno nei anksčiau, tačiau daugiau mažai kas pasikeitė. - RobertParker.com
„Biondi-Santi“ – tai itališko vyno „Rolls Royce“! – Gambero Rosso
Naujas blokas