Įvairi mėsa ir vynas
Paskelbta: 2021-12-16
Mėsa ant mūsų stalo pasirodys tik Kalėdų dieną. Pietums ruošimės iš anksto. Receptą rinksimės kruopščiai. Vynu taip pat reiktų pasirūpinti iš anksto. Kartais prie mėsos visai tinka ir baltasis vynas, tačiau reiktų paieškoti sodresnio, brandinto ąžuolo statinėse. Raudonuosius verta susirūšiuoti pagal tai, kokia jų struktūra ir tekstūra. Kai kada prie mėsos būtinas nejaunas vynas.
Vištiena, kalakutiena. Baltą mėsą nesunku vynu užgožti, todėl rinkitės vidutinio svarumo, gaivų baltąjį, vaisišką netaninišką raudonąjį ar net galingesnį, brangesnį rožinį.
Putpelės, karvelio ar paprasčiausios naminės anties mėsa kvepia laukais, vėju ir, jei teisingai paruošta, tirpsta burnoje. Kaip ir žvėrieną, tamsią paukštieną labai skanu derinti su saldžiarūgščiais padažais arba spanguolių, bruknių uogienėmis. Apelsinais kimšta antis gali būti valgoma su saldžiu slyvų, cinamono ir kuminų padažu. Rudenine miško paklote kvepiančios antienos ir egzotišku aromatu tvoskiančio padažo derinys nuostabiai tinka su raudonuoju vynu iš Burgundijos. 3–4 metų ‘Pinot Noir‘ vynuogių vynas dar žaižaruos deriniui reikalingu vaisių skoniu, tačiau jau bus pakankamai kompleksiškas ir harmoningas.
Tačiau klasikinis žąsies „draugas“ yra raudonasis vynas: vidutinių ar kiek mažesnių taninų, gana gaivus, ne per brandus.
Triušiena (troškinta). Balta mėsa, tačiau turinti pikantiškumo, kvapni. Prie jos tinka gaivesni baltieji, rožiniai ir lengvi, kiek pikantiški, gaivūs raudonieji.
Kiauliena. Iš kiaulienos galime pagaminti daugybę patiekalų, bet mėsa vis tiek išlieka šviesi. Todėl tiks nelabai rūgštus baltasis ir rožinis, netaniniškas raudonasis. Su riebesne kiauliena dera ir galingesnis raudonasis.
Veršiena. Veršienos skonį stipriai keičia padažas, prieskoniai. Paprastas kepsnys derės net su rimčiausiu baltuoju, rožiniu arba raudonuoju.
Jautiena – raudonojo vyno mėsa. Kuo daugiau apskrudęs kepsnys, kuo ilgiau brandintas ir marinuotas, tuo galingesnio vyno reikia.
Ėriena. Valgoma visame pasaulyje, ir kiekvienos šalies vynas prie jos tinka. Gali būti ir prabangus rožinis, tačiau geriausia – raudonasis, taurintas ąžuolo statinėse arba subrendęs butelyje.
Elniena - švelni, tad prie jos reikia elegantiško, neužgožiančio vyno. Bulvės, kurias Lietuvoje mėgstama patiekti prie įvairios mėsos, dažniausiai yra nereikalingas patiekalo elementas, nes supaprastina, suvienodina skirtingų patiekalų skonį. Jei pasitenkinsite mėsa ir padažu arba daržove, pajusite didesnį malonumą ir galėsite lengviau improvizuoti su vynu, negalvodami apie bulves.