Kaip bręsta Sicilijos vynas
Paskelbta: 2019-01-08
Vynui bręstant, jo aromatas bei skonis keičiasi. Pirminius vaisių bei uogų aromatus pamažu ima keisti tretiniai brandos nulemti kvapai, švelnėja raudonojo vyno taninai.
Vyno brandinimui ypač svarbi aplinka: idealu, kai temperatūra būna apie 13–15 °C ir laikytųsi stabili, taip pat užtikrinama pakankama drėgmė, kad nedžiūtų vyno kamščiai. Brandesnį vyną degustuoti visada įdomu, mat net toks pat, tačiau skirtingose vietose brendęs vynas būna skirtingo skonio. Ypač vertinamas vynas, brendęs jį pagaminusios vyninės rūsiuose – gimtinės sąlygos visada geriausios. 2018 metų pabaigoje iš „Planetos“ vyninės Sicilijoje sulaukėme brandaus vyno siuntos tiesiai iš vyninės rūsio. Tad yra unikali galimybė palyginti tokį pat jauną ir brandų vyną.
Planeta Chardonnay Bianco Sicilia DOC 2017
Intensyvios citrinų spalvos vynas kvepia abrikosais, persikais, akacijų medumi ir skrudintais migdolais. Burnoje dominuoja sirpių tropinių vaisių skonis. Juntamas ilgas vaisiškas, vaniliškas poskonis.
Planeta Chardonnay Bianco Sicilia IGT 2011
Šviesios aukso spalvos vynas kvepia egzotiškais prieskoniais, apelsinų žievelėmis, konservuotais ananasais. Kompleksiškumo įspūdį sustiprina titnago tonai. Sodriam vaisių ir prieskonių skoniui atsvarą kuria gaivi, gerai subalansuota rūgštis. Ilgai išlieka grietinėlės, skrudintų migdolų ir tropinių vaisių poskonis.
Planeta Burdese Rosso Sicilia DOC 2013
Tamsios vyšnių spalvos vynas sodriai kvepia prisirpusiomis vyšniomis, juodaisiais serbentais, alyvuogėmis, tabako dėžute. Burnoje vynas svarus, juntamas koncentruotas tamsių uogų ir skrudintų prieskonių skonis bei sodrūs taninai.
Planeta Burdese Rosso Sicilia IGT 2008
Tamsios rubino spalvos vynas kvepia sirpiomis trešnėmis, juodaisiais serbentais, pieštuko grafitu, pypkės tabaku, oda ir saldymedžiu. Gomuryje juntamas tamsių uogų skonis bei gerai subalansuota rūgštis. Taninų daug, tačiau jie jau suminkštėję, nebe kandūs. Itin ilgas kompleksiškas tamsių uogų ir prieskonių poskonis.
Bręstant ‘Chardonnay’ vynuogių vynui, saldžių, sirpių vaisių skonį pamažu ima keisti džiovintų vaisių tonai, išryškėja prieskonių aromatai. O štai tipiškas bordo mišinys „Planeta Burdese“ (pagamintas iš ‘Cabernet Sauvignon’ ir ‘Cabernet Franc’) bręsdamas įgavo prieskoniškumo ir odos kvapų, vaisių aromatai nebedominuoja paletėje. Taninai sušvelnėjo ir vyno skonis įgavo tauraus kompleksiškumo.