Kaip laikyti ir brandinti vyną?
Paskelbta: 2023-03-17
PETRAS JARAŠŪNAS
„Kiek šį vyną galima brandinti?” – vienas dažnesnių klausimų renkantis vyno butelį. Tačiau atsakymas į šį, rodos paprastą, klausimą labai priklauso nuo gausybės aplinkybių.
Kur šis butelis bus laikomas? Kaip? Kokia aplinkos temperatūra? Ar ji stabili? Koks oro drėgnumas?
Brandinant vyną, kone svarbiasi aspektai yra šie:
- Stabili 12-15 °C temperatūra be tiesioginių saulės spindulių;
- Stabili didelė drėgmė (60-85%);
- Gulsčia, rami (be vibracijų) butelio pozicija;
Bet kokie nukrypimai nuo šių sąlygų lemia vyno brendimo pasikeitimus. Tad geriausi sprendimai, žinoma, yra specialus vyno brandinimo rūsys / kambarys / šaldytuvas.
Tačiau ne visuose namuose yra sąlygos įrengti specialias vyno laikymo patalpas. Tad štai keletas patarimų, kaip brandinti ir laikyti vyną namuose:
1) Ko ne blogiausia vieta vynui laikyti yra virtuvė. Temperatūra greit užkyla kažką kepant orkaitėje ar plaunant indaplovėje, na, o paskui greitai krenta atsidarius langus prasivėdinti…
Tačiau patogi vyno laikymo vieta virtuvėje yra geras sprendimas buteliams, kuriuos suvartojate per maždaug mėnesį – jei vynas neužsistovi, o vis pakeičiamas naujais buteliais, tai ir sugesti nepalankiose sąlygose nespės.
2) Buitinis šaldytuvas laikyti šampanui ar baltajam vynui tinka taip pat tik su sąlyga, kad vynas irgi ten neužsistovi. Virtuviniuose šaldytuvuose palaikoma labai žema drėgmė ir to pasekoje vyno kamščiai ima džiūti. Tad tai puiki priemonė vyną atvėsinti prieš vartojant, tačiau netinkama ilgam jo išlaikymui.
3) Norint patogiai suguldyti (ir paskui lengvai pasiekti) namuose laikomą vyną labai padeda specialios vyno lentynos. Jei turite vos kelis butelius, tai gal ir nebus taip aktualu, nebent norite ne tik patogios, bet ir gražios interjero detalės. Bet jei turite bent 6-10 vyno butelių - teks gerai pagalvoti, kur juos saugiai paguldyti.
Labai patogios ir stilingos yra specialios Bordex lentynos. Jose suguldyti buteliai išsaugo etiketes, yra lengvai pasiekiami. Iš raudonmedžio Australijoje gaminamų lentynų dizainas ištobulintas ir jau nusistovėjęs. Tad panorę praplėsti lentynos dydį visada galėsite dasipirkti lentynas ir išlaikyti tą patį stilių savo namuose ar vyno rūsyje.
4) Tiesa, svarbu ne tik vyno laikymo sąlygos, bet ir kaip jis buvo atgabentas iki laikymo (ar vartojimo) vietos. Ypač tai aktualu šalčiausiais žiemos ir karčiausiais vasaros mėnesiais.
Pernakt automobilyje paliktas vynas viduržiemy gali ir užšalti – tada jau jokios laikymo sąlygos nebebus svarbios…
Na o karštą vasaros dieną per automobilio langus spiginanti saulė itin greitai sušildo mašinos saloną. Netrunka perkaisti ir paliktas vynas. Todėl šiltuoju metų laiku visada rekomenduojame gabenti vyną specialiuose krepšiuose.
Jei įsirenginėjate vyno rūsį ar lentyną savo namuose - visuomet galime pakonsultuoti tiek dėl pačio išdėstymo ir laikymo sąlygų, tiek dėl lentynų turinio. Tad drąsiai kreipkitės į „Vyno klubą”.