Karpis ir vynas
Paskelbta: 2021-12-17
Karpis daugelyje kalbų vadinamas vienodai (carpe – pranc., carp – angl., карп – rus. ir pan.), bet kiekviena tauta jį ruošia skirtingai: a la polonaise (lenkiškai) – šviesiame aluje su daugybe saldžių prieskonių, a la moldavienne (moldaviškai) – su krienais ir raugintais kopūstais (panašus paruošimo būdas žinomas Elzase), rumunai valgo šaltą su citrinų griežinėliais ir pomidorais, kinai mėgsta įvairius padažus ir moka paruošti traškiai kaip voveraitę. Visur žinomas ir Lietuvoje mėgstamas karpis drebučiuose.
Kalėdos – didysis karpių pardavimo metas. Tikėtina, kad Kūčių vakarą ar per šventinius Kalėdų pietus ši skani žuvis papuoš ir Jūsų stalą. Nors žuvies paruošimo būdų daug, ji geriausiai dera su gaiviais, bet ne per rūgščiais, klampesniais baltaisiais arba rožiniais vynais. Rinkdami vyną prie karpio, pastebėjome, kad bent jau neutraliai su patiekalu derėjo beveik visi vynai, išskyrus salstelėjusį ir labai lengvą Mozelio rizlingą.
Žydiškai troškintas karpis. Rūgštus, elegantiškas baltasis, rožinis arba raudonasis vynas.
Keptas karpis. Sausas, gaivus baltasis vynas.
Karpis drebučiuose. Sausas, kvapnus, kiek žemiškas gaivus baltasis vynas.
Baltasis sausas
Sartarelli Balciana Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC 2018
- Italija
-
- Verdicchio - 100%
-
- Minerališkas, gaivus baltasis
- 0,75 14.5 %