Kiaulės metams – vynas prie kiaulienos
Paskelbta: 2018-12-18
Artėjantys 2019-ieji pagal kinų saulės kalendorių priskiriami kiaulei. Deja, parduotuvėse vyno su kiaule etiketėje neturime. Tačiau galime patarti, kokį vyną derinti prie kiaulienos patiekalų.
Lietuviai moka gaminti iš kiaulienos: kaip įdaras, ji tinka cepelinams ir balandėliams, pyragėliams ir netikram zuikiui ar dešroms kimšti. Tačiau per šventes kiaulienos paruošimas būna kiek iškilmingesnis: kepamas visas kumpis, mentė, išpjova arba daromi daug rankų darbo reikalaujantys suktinukai. Prancūzijos virtuvės ir vėdarų mėgėjai dar paminėtų andouillette – subproduktų dešreles, kurių kvapas primena kaimą pikantiškiausia prasme. Austrai prisimintų Vienos šnicelį, o amerikiečiai – šonkauliukus.
Kauliena dažniausiai yra balta mėsa. Todėl prie jos gerai dera baltasis, rožinis arba nedaug taninų turintis raudonasis vynas. Konkretus pasirinkimas priklauso nuo mėsos paruošimo būdo.
Kepta kiaulienos filė geriausiai dera su nerūgščiu baltuoju, rožiniu arba jaunu, vaisišku, minkštų taninų raudonuoju. |
M. Chapoutier Belleruche Rose Cotes du Rhone AOC 2016 Salomon Estate The Verve Contact White Viognier Australia 2014 Chateau Teyssier Pezat Bordeaux Rose AOC 2016 |
Keptą kiaulieną su slyvomis derintume su vidutinio svarumo, gaiviu raudonuoju vynu, kurio kvapas būtų kiek slyviškas. Arba su ne per rūgščiu baltuoju. |
Ridge Zinfandel East Bench 2016 Herdade do Arrepiado Collection White Branco Reserva IGP 2016 |
Andouilette dėl pikantiško, net už vėdarus stipresnio kvapo užgeriame rūgščiu, intensyviu, bet nekvapniu baltuoju arba labai mažai taninų turinčiu rūgščiu raudonuoju. Dar geriau jei jis subrendęs. |
Sigalas Assyrtiko Santorini PDO 2017Planeta Carricante Eruzione 1614 Bianco Sicilia DOC 2016 Labruyere Moulin a Vent Coeur de Terroirs AOC 2015Nicolas Rossignol Volnay AOC 2015 0,375 l Maison Leroy Bourgogne Rouge AOC 2003 |
Vienos šnicelis tradiciškai užsigeriamas baltuoju „Gruner Veltliner“ iš Austrijos. |
Weingut Wimmer-Czerny Fumberg Gruner Veltliner Wagram 2016 Jurtschitsch Gruner Veltliner Loiserberg Kamptal Reserve 1QWT... |
Keptas paršelis – rožiniu putojančiu su vos pastebimais taninais ir kuo dygesne rūgštimi. |
|
Lėtai kepta papilvė – pikantišku, svariu raudonuoju. |
Ridge Zinfandel Geyserville 2015 Salomon Estate Fleurieu Peninsula Syrah Viognier Australia 2014
|
Šonkauliukai – ąžuole brandintu baltuoju, nerūgščiu, netaninišku raudonuoju. |
De Martino Chardonnay Legado Reserva 2017 Masciarelli Marina Cvetic Riserva Trebbiano d'Abruzzo DOC 2015 M. Chapoutier Chante Alouette Blanc Biody Hermitage AOC 2015 Chateau de Saint Cosme Cotes du Rhone AOP 2017 1,5 l |
Šonkauliukai su barbekiu padažu – nokiu, salstelinčiu, alkoholišku raudonuoju. |
Kanonkop Kadette Cape Blend Stellenbosch 2012 Planeta Syrah Rosso Sicilia DOC 2008 1,5 l Domaine La Roquete Piedlong Rouge Chateauneuf-Du-Pape AOC 2013 |
P. s. Pagal kinus, kiaulės metai prasidės 2019 m. vasario 4 d. Todėl išsisaugokite nuorodą į šį tekstą – progų prisiminti kiaulieną bus.
Vartokite atsakingai