Kokio vyno butelį per šventes atsikimš vyno ekspertai?
Paskelbta: 2022-12-21
Po įtemptos kalėdinės prekybos vyno profesionalai su maloniu nuovargiu pagaliau sėda prie savo Kūčių stalo. Kiekvieno jis vis kitoks, tačiau neabejojame, jog vynas ant stalo užima garbingą vietą. Taigi, ką per Kūčias ragaus „Vyno klubo“ ekspertai?
Arūnas ir Rasa Starkai
„Vyno klubo“ įkūrėjai, Someljė mokyklos dėstytojai, „Vyno žurnalo“ autoriai
Šiemet per Kūčias, kaip ir kasmet, bus baltasis vynas su šiek tiek saldumo arba iš tobulai sunokusių uogų, gaivus ir minerališkas. Minerališkumą slepiančios ąžuolo statinės nereikalingos. Saldumo ar vaisiškumo poreikio svarbą suprasti nesunku – dauguma Kūčių stalo patiekalų šiek tiek salsteli. O minerališkumas yra vyno dvasia – neapčiuopiama, nematoma, nenusakoma, tačiau be jos vynas yra tiesiog skanus gėrimas. Be gelmės ir be paslapties. Todėl ant stalo bus austriškas Weingut Knoll Grüner Veltliner Smaragd Ried Schütt Wachau DAC 2021, vokiškas Georg Breuer Nonnenberg Riesling 2014, kuriame saldumo įspūdis susidaro dėl įpusėjusios vyno brandos, pasireiškiančios medaus, džiovintų persikų aromatais, ir kas nors elzasietiško iš Domaine Zind-Humbrecht. Taip jau tradiciškai nutinka daug metų, gal nuo tada, kai jų vynus atsivežėme į Lietuvą. Jie taip pritapo prie mūsų Kūčių stalo skonių, kad kitaip ir neįsivaizduojame.
Per Kalėdas vyną renkamės atsižvelgdami ir į tai, ką kepame ir kokie lankosi svečiai. Su jaunesniais labiau linkstam į „Pinot Noir“, su vyresniais, žiūrėk, ir pabrendęs bordo atkeliauja ant stalo.
Andrius Pagojus
Someljė mokyklos dėstytojas, „Vyno klubo“ ekspertas
Rinkdamasis, ką ragausiu per žiemos šventes, visada galvoju apie vyno ir maisto derinimą. Iš anksto planuoju, ką ruošiu ir ką ragausiu.
Dažniausiai Kūčioms renkuosi gaivius baltuosius vynus iš Burgundijos (pvz.: „Billaud-Simon Les Vaillons Chablis 1er Cru 2020 “ arba Armand Heitz Les Murgers des Dents de Chien Saint Aubin 1er Cru 2019, Reingau (pvz., Georg Breuer Terra Montosa Riesling Rheingau 2020) ar Luaros slėnio (pvz., Henri Bourgeois Les Baronnes Sancerre 2021).
Per Kalėdas ant stalo tradiciškai puikuojasi antis arba žąsis, tad prioritetas „Pinot Noir“ (pvz., Domaine de Villaine Les Montots Mercurey 2020) ar pabrendusiam „Nebbiolo“ vynui (pvz., Elvio Cogno Ravera Barolo 2014).
Naujieji neatsiejami nuo šampano, pastaraisiais metais renkuosi Pol Roger Reserve Brut, o jei kompanija susirenka didesnė, akcentu tampa vynas iš magnum ar double magnum dydžio butelių.
Petras Jarašūnas
Someljė mokyklos dėstytojas, „Vyno klubo“ ekspertas
Kadangi metų pabaigos šventės dažniausiai būna jaukiame šeimos rate, tad ir vyną neretai pasirenku keliantį sentimentus: galbūt primenantį lankytus vynuogynus ar nuoširdų bei asmenišką ryšį su pačiais vyndariais, o galbūt man svarbi unikali ir asmeniška butelio atsiradimo mano rūsyje istorija, kurią norėsiu papasakoti.
Kartu su artimaisiais mėgstu dalintis emocijomis skanaujant labai įvairų vyną – nuo klasikinės burgundijos iki Libano ar Graikijos vyndarystės perlų, nuo jaunų ir modernių iki brandžių klasikinių vynų.
Tačiau kone kiekvienų Kūčių metu traukiu iš rūsio bent vieną brandesnio rislingo butelį. Gaivus ir kompleksiškas, bet kartu lengvas vyno skonis puikiai dera prie tradicinių patiekalų.
Nors vis dar neapsisprendžiau dėl konkrečių vynų (mėgstu turėti pasiruošęs kelias alternatyvas), bet vienas iš Kūčių favoritų yra Georg Breuer Nonnenberg Riesling Reinghau 2015 – Reingau regiono vynas, pasižymintis neįtikėtina galios ir elegancijos derme. Lygiai kaip ir vyndarė Theresa Breuer, kukli ir nuoširdi, bet jos kuriami vynai ekspresyvūs ir kompleksiški.
Kitas kandidatas – Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Trocken Mosel 2003, jau visai subrendęs, dyzeliu ir kaulavaisiais kvepiantis atskiro monopolinio vynuogyno vynas. Šį vyną darė dar šviesios atminties Annegret Reh-Gartner – Mozelio regiono žvaidždė. Kadaise būtent jos vedamoje degustacijoje („Vyno dienose“!) atradau, koks taurus ir daugiasluosknis gali būti „Riesling“ vynas. Lemtingas tada buvo ir jos kvietimas aplankyti Mozelį ir pačią Reichsgraf von Kesselstatt vyninę, nes tapo pirmąja savarankiška vyno kelione su šeima.
Kalėdoms, matyt, kepsime žąsį. Tad ir vyno pasirinkimas labiau kryps link raudonojo. Bet kurią šventinę vakarienę gera pradėti taure įspūdingo šampano, o čia niekad nenuvilia Egly-Ouriet – sodraus ir ekspresyvaus skonio šampanas jau pats savaime kuriantis nepakartojamą šventinę dvasią.
Raudonąjį vyną išsirinkti visad nelengva – nors prie ilgai orkaitėje žemoje temperatūroje keptos žąsienos puikiai derėtų išraiškingas „Ribera del Duero“ ar amaronė, tačiau labai smagu derinti ir elegantiškesnius „Pinot Noir“ iš Burgundijos ar barolo iš Šiaurės Italijos. Renkuosi tarp barolo, padaryto nuoširdžiosios Vajrų šeimynos, kurią su artimaisiais lankiau dar 2010-aisiais, ir itin subtiliai džiovintomis rožėmis bei vyšniomis kvepiančio šiek tiek natūralistinio Nicolas Rossignolio gaminamo „Volnay“. Visgi įtariu, kad bus ištraukti abiejų kamščiai...
Yan Biazruchka
„Vyno klubo“ ekspertas ir someljė, į Vilnių atsikraustęs iš Baltarusijos
Dažniausiai ant mano kalėdinio stalo puikuojasi trys vynai. Pirmasis, žinoma, putojantis. Burbuliukai – neatsiejama švenčių dalis. Ir tai nebūtinai turi būti šampanas. Kremanas ar kava taip pat puikiai tinka. Šiais metais savo stalui pasirinkau Francois Mikulski Crémant de Bourgogne.
Francois gamina puikius vynus, vienus geriausių Merso regione. Tai, kad jo vynas nuolatos geras, mane visuomet nuteikia šventiškai.
Antrasis vynas ant stalo bus rožinis. Tai someljė ginklas. Jei negali išsirinkti – rinkis rožinį! Būsite nustebinti, kaip puikiai jis dera prie devynių iš dešimties patiekalų. Įvairūs rožiniai yra geri, patys geriausi – iš Provanso, bet mano širdis priklauso Chateau Le Puy form Bordeaux. Šis ūkis pranoksta visus lūkesčius ir turi itin savitą stilių. Vynas gaminamas natūraliuoju būdu. Rožinis vynas laikomas statinėse, o tai išskiria jį iš visų kitų rinkoje. Lengvas ir švelnus, raudonų uogų ir bijūnų aromato.
Trečiasis vynas bus 2010 Viña Tondonia Rioja Reserva iš „Bodegas López de Heredia“. Jei Burgundija galėtų egzistuoti ne Prancūzijoje, Viña Tondonia terroir būtų tam tinkamiausia vieta. Tai itin subtili ir puikiai subalansuota riocha – sunku surasti jai lygių! Šis vynas puikiai papildys bet kurį pagrindinį Kalėdų patiekalą iš mėsos.
Gabrielė Pravilonienė
„Vyno klubo“ ekspertė, studijuojanti WSET Diploma
Kalėdų stalui paprastai renkuosi keletą vynų: putojantį kalėdiniams pusryčiams (ar gali būti kas žaviau nei tingūs šventiški pusryčiai ir taurė elegantiškų burbuliukų?), raudonąjį prie kalėdinio kepsnio bei desertinį saldumynų palydai.
Kadangi ruošiuosi artėjančiam putojančio vyno egzaminui WSET kursuose, šiemet burbuliukus rinksiuosi ne aš, o gausiu aklai degustuoti nežinomą gėrimą, tuo tarpu raudonąjį renkuosi mano ypatingai mėgstamą Trediberri Barolo DOCG, žavintį savo tyra elegancija, subtiliai gėliška, vaisiška, bet kartu švelniai grafito įžeminama aromatų puokšte ir veržlia skonio jėga, o lėtus šventinius pietus užbaigsiu maža taurele vintage porto, kurio aromatai ir skonio niuansai puikiai derės prie tradicinių kalėdinių desertų.
Ir nors paprastai maisto ir vyno derinimas turi taisykles, per šventinius pietus man svarbiausia, kad vynas žavėtų, keltų emocijas, įkvėptų savo istorija, vyndario intencija – nes visuomet galima luktelti tarp kąsnio ir gurkšnio, jei derinys nėra idealus.
Ernesta Bilinskaitė
„Vyno dienų“ bei Vyno ir desertų derinių čempionato organizatorė
Kūčių vakarienės metu mano namuose visuomet būna baltųjų vynuogių veislių ‘Riesling‘, ‘Grüner Veltliner‘, ‘Gewürztraminer‘ arba raudonųjų ‘Zinfandel‘ vynas. Priežastis paprasta – derinimas prie žuvies ir grybų patiekalų.
Kadangi Kūčių vakarienės metu vyksta savotiška degustacija – ragaujame daug skirtingų maisto produktų, – drauge su šeima pasidarome ir trumpą vyno degustaciją, pvz., palyginame skirtingų regionų tos pačios vynuogių veislės vyną arba plieno talpose ir ąžuolinėse statinėse brandintus vynus.
Mėgstamiausi mano duetai: Bott-Geyl Les Elements Riesling Alsace AOC 2019 ir Reichsgraf von Kesselstatt Wiltinger Riesling Trocken 2021bei Toschi Vineyards Zinfandel California 2019 ir Ridge Zinfandel East Bench 2019.
Jeigu prie stalo yra svečių, mėgstančių stipresnius gėrimus, geriausia rinktis vermutą arba grapą. Žinoma, šie gėrimai atlieka aperityvo arba digestyvo vaidmenį: Poli Ruta, Vermut Premium Siset de Bodegas Mascaro, Poli Bitter Super Taurus Liquore.
Agnė Einė
„Vyno klubo“ ekspertė, direktorės pavaduotoja
Planuojame, kad ant mūsų Kūčių stalo simboliškai bus raudonojo vyno.
Per Kalėdas – šampanas (Pol Roger Rose Vintage 2015), raudonasis vynas prie antienos („Pinot Noir“), rislingas – tiems, kas nemėgsta raudonojo.
Giedrius Simutis
„Vyno klubo“ ekspertas ir pardavimų vadybininkas
Prie Kūčių stalo dažniausiai renkamės raudonąjį vyną. Mūsų būna daugiau, todėl stengiamės imti magnumo dydžio butelius iš „Ribera del Duero“ dėl jų svarumo ir prieskoniškumo.
O kokį vyną ant Kūčių ir Kalėdų stalo dėsite Jūs? Atsiųskite mums savo vynų nuotraukas – mums labai smalsu pamatyti! Tai galite padaryti per Facebook, Instagram ar el. paštą [email protected].
Baltasis sausas
Bott-Geyl Les Elements Riesling Alsace AOC 2019
- Prancūzija
- Elzasas/Alsace AOC
-
- Riesling - 100%
-
- Kvapnus, vaisiškas, sausas baltasis
- 0,75 13,5 %
Raudonasis sausas
Nicolas Rossignol L'Heritiere Bourgogne AOC 2018
- Prancūzija
- Burgundija/Bourgogne AOC
-
- Pinot Noir - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 13 %
- Vokietija
- Mozelis
-
- Riesling - 100%
-
- Taurus, koncentruotas, minerališkas baltasis
- 0,75 12%
Baltasis sausas
Zind Humbrecht Zind Alsace AOC 2020
- Prancūzija
- Elzasas/Alsace AOC
-
- Chardonnay - 82%
- Pinot Auxerrois - 18%
-
- Kvapnus, vaisiškas, sausas baltasis
- 0,75 13 %
Putojantis sausas
Champagne Pol Roger Brut Rose 2015
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 40%
- Pinot Noir - 60%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5 %
Raudonasis sausas
López de Heredia Viña Tondonia Reserva Rioja DOC 2010
- Ispanija
- Riocha/Rioja DO
-
- Tempranillo - 75%
- Garnacho - 15%
- Graciano Ir Mazuelo - 10%
- 0,375 13 %
Raudonasis sausas
Protos Crianza Ribera del Duero DO 2019 0.375L
- Ispanija
- Ribera del Duero/Ribera del Duero DO
-
- Tempranillo - 100%
-
- Taurus, elegantiškas, kompleksiškas raudonasis
- 0,375 14.5%
Raudonasis sausas
Ridge Zinfandel Geyserville 2019
- JAV
- Kalifornija/Alexander Valley
-
- Alicante Bouschet - 3%
- Carignane - 19%
- Petit Sirah - 7%
- ...
-
- Svarus, koncentruotas, struktūriškas raudonasis
- 0,75 14,5 %
- Austrija
- Vachau/Wachau DAC
-
- Grüner Veltliner - 100%
-
- Taurus, koncentruotas, minerališkas baltasis
- 0,75 12,5 %