Madingausias Ispanijos vyno regionas
Paskelbta: 2018-01-03
Jeigu dar negirdėjote Bjerso (Bierzo) pavadinimo, patariame jį įsidėmėti. Tai sparčiai populiarėjantis vynuogininkystės regionas Ispanijos šiaurės vakaruose, Leono provincijoje. Bjersas pastaruoju metu vis labiau traukia someljė bei vyno mėgėjų dėmesį. Ne veltui šis regionas pastaruoju metu yra bene dažniausiai minimas Ispanijoje.
Bjerse auga dvi vynuogių veislės, kurias galima rasti tik Ispanijoje ir Portugalijoje – baltosios ‘Godello‘ ir raudonosios ‘Mencía‘. Pastaroji veislė vadinama Bjerso karaliene, nes tai pagrindinė regiono vynuogių veislė. Paprastai Galisijos regionuose ‘Mencía‘ maišoma su kitomis veislėmis, ir tik Bjerse galima pajusti tikrąjį šių vynuogių skonį: čia jos beveik niekuomet nemaišomos su kitomis. Abiejų vynuogių vynas lyginamas su Burgundijos vynu, tačiau jo skonis savitas.
‘Mencía‘ – raudonosios gėlių ir raudonų vaisių skonio vynuogės. Jos auga tik Pirėnų pusiasalyje: Bjerso, Valdeoro ir Ribera Sakros regionuose Ispanijoje bei Dauno (Dão) regione Portugalijoje (čia jos vadinamos ‘Jaen‘). Vynas, pagamintas iš ‘Mencía‘ vynuogių, gali ilgai bręsti. Jis kvepia gėlėmis, braškėmis, avietėmis, juoduoju saldymedžiu, granatais ir vyšniomis, burnoje jaučiamas vyšnių, raudonųjų serbentų, granatų ir dėl taninų atsiradęs karstelėjusių vyšnių kauliukų skonis. Šios vynuogių veislės vynui būdinga sodriai raudona spalva su švelniais violetiniais atspalviais. Jis nesunkiai derinamas su maistu. Gaminant vyną, ‘Mencía‘ dažnai maišoma su kitomis vynuogių veislėmis, pavyzdžiui: ‘Brancellao‘, ‘Merenzao‘, ‘Sousón‘ ar ‘Caíño Tinto‘. Manoma, kad šios veislės naudojamos norint sušvelninti ‘Mencía‘ taninus.
‘Mencía‘ vynuogių veislės vyno derinimas su maistu
Mėsa: kepsniai, kraujinė dešra, pica „Pepperoni“, kepta, skrudinta kiauliena, žvėriena, antiena.
Sūris: baltas čederis; portugališki sūriai „Serra de Estrella“, „Azeitão“; ispaniški sūriai „San Simon da Costa“, „Queso Iberico“, „Tetilla“, „Manchego“.
Padažai, prieskoniai: juodieji pipirai, baltieji pipirai, paprikos, gvazdikėliai, anyžiai, pankolių sėklos, juodasis kardamonas, Sičuano pipirai, rozmarinai, salotos, krapai, česnakai, kmynai, Dižono garstyčios, pikantiškas kepsnių padažas, salierų sėklos, lazdyno riešutai.
Daržovės, vaisiai: grybų rizotas, svogūnai, raudonieji kopūstai, lęšiai, laukiniai ryžiai, pomidorai, alyvuogės, artišokai, troškinti abrikosai.
‘Godello‘ – viena retesnių baltųjų vynuogių veislių, skoniu šiek tiek primenanti ‘Chardonnay‘. Prieš keletą dešimtmečių ši veislė buvo ant išnykimo ribos, tačiau ryžtingų vyndarių dėka ji buvo išgelbėta. Ne tik išgelbėta, bet ir įgijo svorį vyndarystės pasaulyje. Pamatę, ką galima padaryti iš ‘Godello‘, šiaurės vakarų Ispanijos vyndariai pradėjo naudoti daugiau šios veislės vynuogių.
‘Godello‘ auginamos Valdeoro, Bjerso, Monterėjaus regionuose Ispanijoje bei Ribeiro regione Portugalijoje. Jų vyno skonis primena obuolius, citrusus. ‘Godello‘ vynuogių vynui būdingas prinokusių geltonų vaisių – citrinų, obuolių, geltonųjų slyvų ir ananasų – aromatas. Gana dažnai šių vynuogių vynas laikomas naujo prancūziško ąžuolo statinėse, kad įgytų prieskonių aromatų.
‘Godello‘ vynuogių vynas gerai dera su jūros gėrybėmis.
Justina Gedgaudaitė