Partnerystės paieškos: kaip derinti vyną ir šokoladą?
Paskelbta: 2023-02-07
DAIVA MUMGAUDIENĖ
Artėjant Valentino dienai, verta prisiminti romantiškiausius maisto ir vyno derinius, kurie net paprastą vakarienę namuose padarys įsimintiną. Vienas jų – vynas ir šokoladas – neabejotina Valentino dienos klasika.
Trumpai apie vyno ir šokolado derinimą
Vynas ir šokoladas turi daug panašumų. Visų pirma, abu šie produktai laikomi afrodiziakais bei turi flavonoidų (antioksidantų). Tiek vyną, tiek šokoladą galima degustuoti ir tapti visiškais šių produktų fanatikais: domėtis vynuogėmis bei kakavos pupelėmis, bandyti pajusti terroir, mokytis tiek apie stambius gamintojus, tiek apie smulkius ūkininkus ir t. t.
Derindami vyną ir šokoladą nebijokite eksperimentuoti ir išbandyti netradicinius variantus, išlikite atviri tyrinėjimams. Vyno ir šokolado pasaulis spalvingas. Šios poros – vyno ir šokolado – dermės gali jus nustebinti didele skirtingų skonių ir aromatų įvairove.
Derinkite patinkantį su panašiu
Prie šokolado ieškokite saldžių vynų su ryškiomis irisų, kavos, kakavos, juodosios arbatos, graikinių riešutų, migdolų, vyšnių, slyvų, vaisių pyrago, saldžių prieskonių, šokolado natomis.
Derinkite kontrastingus skonius
Derinant vyną su šokoladu vienas iš jų gali užpildyti kito „spragas“ – taip bus sukurtas sodresnis, kompleksiškesnis skonis. Pavyzdžiui, vaisiškas vynas gali sustiprinti sausesnį, žemiškesnį šokoladą, o vynas su ryškiomis citrusinių vaisių natomis gali sukurti ryškų kontrastą su sodriu šokolado skoniu. Toks derinimas rizikingesnis, tačiau gali labiau nustebinti, padeda suprasti derinimo principus.
Keletas vyno ir šokolado derinimo variantų:
Šokoladas
|
Vynas
|
Baltasis
|
Moscato d’Asti, Brachettod’Acqui, Ice wine, Rosé Port, Tokaji
|
Pieninis
|
Reciotodella Valpolicella, Ruby port, Brachettod’Acqui, Lambrusco red, Gewürztraminer sweet.
|
Juodasis
|
Vin Santo del Chianti, Zinfandel, Malbec, Porto, Pedro Ximinez
|
Šokoladas su priedais:
|
|
Braškės,aplietos baltuoju šokoladu
|
Brachettod’Acqui, Lambrusco
|
Juodasis šokoladas su imbieru
|
Orange Muscat
|
Pieninis šokoladas su žemės riešutais
|
Madeira, Marsala, Amontillado/ Oloroso Sherry
|
Pieninis šokoladas su karamele
|
Tawny Port (20 metų ir senesni), Moscatel de Setubal
|
Juodasis šokoladas su mėtomis
|
‘Shiraz’, ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Cabernet Franc’ vynuogių brandinti senesni vynai.
|
Likerinis p. saldus
Barbeito Medium Sweet Madeira DOP
- Portugalija
- Madeira/Madeira DOP
-
- Tinta Negra - 100%
-
- Saldus, prieskoniškas, subrendęs rusvas pastiprintas
- 1 19%
Likerinis šeris
Bodegas Valdespino Oloroso Don Gonzalo VOS Jerez DO 0,375L
- Ispanija
- Chereso kraštas/Jerez DO
-
- Palomino - 100%
-
- Prieskoniškas, subrendęs, sausas pastiprintas
- 0,375
Likerinis portas
Niepoort Tawny Porto Douro DO 0,375 L
- Portugalija
- Duero slėnis/Porto
-
- Tinta Amarela
- Tinta Roriz
- Touriga Nacional
-
- Saldus, prieskoniškas, subrendęs rusvas pastiprintas
- 0,375 19,5%
- Australija
- Pietryčių Australija
-
- Shiraz - 100%
-
- Vaisiškas, taniniškas raudonasis
- 0,75 14,5 %
Raudonasis sausas
Susana Balbo Ben Marco Malbec Valle de Uco Mendoza 2020
- Argentina
- Mendosa
-
- Malbec - 100%
-
- Vaisiškas, aksominių taninų raudonasis
- 0,75 13,5 %