Pjemontas! Kovo 2-3 dienomis
Paskelbta: 2016-03-03
Vilniuje lankysis Pjemonto vyndarių desantas
Dvi dienos, kupinos Pjemonto!
Italiją visame pasaulyje garsinančius „Barolo“, „Barabersco“, „Barbera“ ir „Brachetto“ vynus iš Pjemonto regiono atvyksta pristatyti keturių vyninių atstovai. Kovo 2-3 dienomis „Vyno klube“ Vilniuje italų vyninių Elvio Cogno, Mauro Molino, Produttori del Barbaresco, Ca‘ de Mandorli atstovai patys pilstys vyną ir dalinsis įspūdžiais.
„Pjemonto ir Toskanos regionai daro daugiausiai gero vyno Italijoje. Tačiau vaisiškais, svariais Pietų Italijos vynais susižavėję lietuviai dažniausiai net neįsivaizduoja, koks energijos ir elegancijos užtaisas slypi Italijos Šiaurėje. Trylika metų savo portfelį formuojame rinkai pristatydami žymiausius pasaulio vynus. Nesiruošiame keisti strategijos ir ateityje“, – sako „Vyno klubo“ direktorė Rasa Starkus.
Piečiau Milano plytintis Pjemontas labiausiai žinomas iš „Nebbiolo“ vynuogių daromu vynu. „Barolo“ charakteris labiau vyriškas dėl galingesnės struktūros, o „Barbaresco“ – elegantiškesnis, moteriškesnis. „XX a. pabaigoje šiame regione padarytu vynu legendinis Angelo Gaja Italiją prilygino šimtmečius kokybe lyderiavusiai Prancūzijai. Šiandien „Barolo“ sparčiai juda link burgundiškos vyno klasifikacijos schemos: regiono kaimeliai jau turi savo unikalų vyno stilių, vyndariai daro vis daugiau vieno vynuogyno vyno, kas ilgainiui ves prie Grand Cru klasifikacijos atsiradimo“, – paaiškino „Institute of Masters of Wine“ studijuojantis ir edukacinius vyno kultūros projektus kuruojantis Arūnas Starkus.
Pjemontas garsus ne tik kvapniaisais, ilgaamžiais ir gaiviais „Nebbiolo“. Bus pristatytas ir „Barbera“ vynas iš daugiausiai ambicijų rodančio Nizza kaimelio, „Nascetta“ – baltoji vynuogė, į kurią Pjemonto vyndariai deda daug vilčių dėl jos ypatingo aromato ir elegancijos dermės. Pažįstami ir lietuvių mėgstami „Moscato“ ir „Brachetto“ – skaniausi saldūs putojantys pasaulio vynai – taip pat šio festivalio kortoje.