Sezoninė virtuvė: pjemontietiški virtiniai, arba anjoločiai, su moliūgų įdaru
Paskelbta: 2021-11-09
Šie iš Pjemonto regiono kilę virtiniai panašūs į raviolius, skiriasi tik jų formavimo būdas. Ravioliai dažniausiai gaminami iš dviejų tešlos lakštų – vieną uždedant ant kito, o anjoločiai (agnolotti) ruošiami paprasčiau, iš vieno lakšto, jį paprasčiausiai užlenkiant ir supjaustant ratukine pjaustykle į virtinius. Jų gaminimui neprireiks jokių specialių ravioliams naudojamų formų. Lapkričiui atėjus, kviečiu išbandyti anjoločius su moliūgų ir rikotos įdaru, užlietus sviesto bei šalavijų padažu.
4 asmenims
Tešlai:
3 didelių kiaušinių
300 g 00 tipo (makaronų tešlai naudojamų) miltų
Įdarui:
200 g tirštos, nuvarvintos moliūgų tyrės
250 g rikotos
50 g tarkuoto kietojo sūrio
1 kiaušinio
druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
žiupsnelio tarkuotų muskatų
Padažui:
50 g sviesto
saujos šviežių šalavijų lapelių
Paruoškite virtinių tešlą. Prieš gamindami pasirūpinkite, kad kiaušiniai būtų kambario temperatūros. Jei nespėjote jų išimti iš šaldytuvo, kelioms minutėms užmerkite šiltame vandenyje, kad sušiltų. Miltuose padarykite duobutę ir įmuškite visus kiaušinius. Minkykite rankomis apie 4–5 minutes, kol tešla taps vientisa. Užminkytą tešlą padalinkite į 3 lygias dalis, tešlos rutuliukus susukite į maistinę plėvelę ir padėkite 2 valandoms į šaldytuvą, kad pabręstų.
Paruoškite virtinių įdarą. Moliūgų tyrę sumaišykite su rikota, tarkuotu kietuoju sūriu, įmuškite vieną kiaušinį, berkite druskos su pipirais ir užtarkuokite muskatų riešutų. Viską gerai išmaišykite, kad įdaras taptų vientisas. Kad būtų patogiau dirbti, įdarą sukrėskite į konditerinį maišelį, jei tokio neturite, galite panaudoti maistui skirtą užsegamą maišelį, kurio vieną kampą prakirpkite.
Pagaminkite virtinių tešlą. Šaldytuve brandintą tešlą išimkite iš šaldytuvo. Iš vieno tešlos rutuliuko makaronų gaminimo mašinėle iškočiokite ilgą lakštą. Vis pabarstydami miltais jį kočiokite iki 6-to storumo lygio (nurodytas ant mašinėlės). Paruoštą ilgą tešlos lakštą guldykite ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus, jei reikia, nuplonėjusius tešlos lakšto kraštus nukirpkite, kad būtų vienodo pločio.
Formuokite anjoločius. Ant tešlos lakšto išilgai konditeriniu maišeliu spauskite po nedidelį kiekį moliūgų įdaro, kad tarp jų liktų apie 1,5–2 cm tarpai. Tada tešlos lakštą sulenkite išilgai ir pirštais tešlą tarp įdarų įspauskite, kad susiformuotų stačiakampiai virtiniai bei išeitų oras. Kai pirštais būsite užspaudę visų virtinių šoninius ir galinius tarpus, pasinaudodami ratukine pjaustykle atskirkite juos vieną nuo kito, suformuodami stačiakampius anjoločius.
Išvirkite virtinius. Didelį puodą pripilkite vandens ir įberkite kelis šaukštus druskos. Virtinius sudėkite į verdantį vandenį ir virkite apie 5–6 minutes (priklausomai nuo jų dydžio), kol iškils į paviršių, išvirs, bet nepervirs. Išvirusius išgriebkite iš puodo, nuvarvinkite ir dėkite į lėkštes.
Paruoškite padažą. Sviestą išlydykite vidutinio karštumo keptuvėje, suberkite švarius šalavijų lapelius ir pakepinkite juos, kol taps traškūs. Lydytą sviestą su šalavijų lapeliais užpilkite ant virtinių ir iš karto patiekite.