Pol Roger vakarienė
Paskelbta: 2019-03-07
Vasario 26 dieną „Vyno klubo“ parduotuvės salė vienam vakarui buvo virtusi sero Vinstono Čerčilio pokylių sale.
Prireikė daugiau nei metų „Pol Roger“ šampano namų vizito į Lietuvą derinimui. Tokia proga pasitaiko itin retai, tad „Vyno klubas“ pagrindinio renginio metu pasiryžo atkimšti metų metus kauptą vertikalią „Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill“ šampano kolekciją, kurią pristatė šampano namų atstovas Axelis Gillery.
Sprendimas surengti iškilmingą vakarienę „Vyno klubo“ prekybinėje salėje nebuvo atsitiktinis. „Pol Roger“ šampano namuose svečių priėmimai vyksta būtent jaukioje namų aplinkoje, o ne impozantiškose restoranų salėse. Idėjai rengti paties ministro pirmininko vardu pavadinto „Pol Roger“ šampano degustaciją kartu su mėgstamiausių Vinstono Čerčilio patiekalų vakariene buvo pritarta iškart. Patiekalus ruošė slaptomis vakarienėmis ir gastronominiais vakarėliais pagarsėję „Organoleptikai“: virtuvės šefas Rokas Jarašūnas ir gaminantis „Vyno klubo“ gėrimų ekspertas Petras Jarašūnas. Ruošdamiesi šiam išskirtiniam vakarui broliai išsamiai domėjosi paties ministro pirmininko kulinariniais pomėgiais bei nagrinėjo oficialiomis progomis skelbtus Vinstono Čerčilio vakarienių valgiaraščius. Prie mėgstamiausio V. Čerčilio „Pol Roger“ šampano buvo patiektos specialiai šiai progai pritaikytos jo mėgstamiausių patiekalų versijos.
Galutinis meniu buvo suformuotas po derinimo sesijos, organizuotos likus kelioms savaitėms iki pačios vakarienės. Svečių pageidavimu, konkretūs patiekalai buvo išlaikyti paslaptyje. Vakarienės metu apie kiekvieną vyną pasakojo „Pol Roger“ šampano namų atstovas Axelis Gillery, šefas Rokas Jarašūnas pristatydavo maistą, o Petras Jarašūnas pasakojo apie patiekalo jungtį su Vinstono Čerčilio gyvenimu ir įpročiais bei derme su šampanu.
Cita Stelzer knygoje „Vakarienė su Čerčiliu“, atskleidžia pikantiškas didelės ministro pirmininko aistros maistui, gėrimams ir cigarams detales. Nors ponas Čerčilis itin mėgo neįpareigojančius piknikus gamtoje, visgi visos oficialios vakarienės pasižymėjo griežtai sudėliota eiga ir turėjo aiškų tikslą. Svečius jis pasitikdavo su šampanu ir užkandžiais, o tik vėliau pakviesdavo daugiau nei valandą truksiančios vakarienės. Maistui ir jo kokybei būdavo skiriamas ypatingas dėmesys.
Tarnaudamas britų armijoje Indijoje Vinstonas Čerčilis pamėgo prieskoningus šios šalies patiekalus. Išlikusiuose išskirtinėmis progomis rengtų vakarienių valgiaraščiuose randama rūkytos lašišos bei keptos laukinės paukštienos patiekalų. Įdomu, kad ministrui pirmininkui taip patiko skaidri sriuba, kad šis net turėjo įprotį kasdien išgerti šaltą, skaidraus sultinio indelį prieš miegą. Kartą sriubą jam virė net Danijos karalius! Desertus jis ne itin mėgo, tačiau kriaušės su stiltonu ar ledų su šokoladu neatsisakydavo. Vakarienės pabaigoje būdavo pridegami cigarai, gurkšnojamas brendis ir patiekiami sūriai: griujeras bei čederis.
Svečiams prie patiekalų būdavo patiekiama baltojo bei raudonojo vyno, tačiau pats Vinstonas Čerčilis mėgdavo turėti šalto „Pol Roger“ šampano butelį netoliese – jei taurė ištuštėtų, šiam nereikėjo laukti gėrimus pilstančio padavėjo dėmesio.
Nepaisant didelės aistros maistui, gėrimams ir cigarams, Vinstonas Čerčilis sulaukė garbingo 90 metų amžiaus.