Prancūziška paslaptis Pietvakariuose
Paskelbta: 2017-08-01
Truputį piečiau nuo Bordo esančiame Prancūzijos Pietvakarių regione veši retai kitur auginamos vynuogės. Tai penktas pagal dydį (dusyk daugiau vynuogynų nei Burgundijoje), bet rečiausiai apgyvendintas Prancūzijos vyno regionas – tarsi maža Prancūzijos paslaptis tarp Pirėnų kalnų ir Atlanto vandenyno.
Štai Madirano apylinkėse (apie 100 km nuo vandenyno ir 50 km nuo Pirėnų kalnų) raudonasis vynas gaminamas iš taniniškųjų ‘Tannat‘. Tai tamsios spalvos ir sodraus tamsių uogų skonio vynas. Įdomu, kad nors šios vynuogės kilusios iš Prancūzijos, dabar jos auginamos beveik vien tik Urugvajuje. Baltasis vynas su kilmės nuorodomis Pacherenc du Vic-Bilh ir Pacherenc du Vic-Bilh Sec gaminamas iš ‘Petit Manseng‘ bei ‘Gros Manseng‘ vynuogių. Jam būdingas kaulavaisių, medaus ir riešutų skonis. Didžioji dalis kritulių regione iškrenta žiemą ir pavasarį, o vynuogių sirpimo metu uogos lepinasi saulės kaitra, tad vynas būna sirpių vaisių skonio, bet išlaikęs gerą rūgšties balansą.
Kohoro raudonasis vynas iš ‘Malbec‘ vynuogių kadaise buvo laikomas oficialiu mišių vynu. Dėl ypatingo gamybos būdo vyno spalva būdavo itin tamsi, todėl jį netgi vadino juoduoju vynu (le vin noir). Nors ‘Malbec‘ vynuogės dabar labiausiai paplitusios Argentinoje, visgi jos kilusios iš Pietvakarių. Apeliacijos vyndarystei teigiamą impulsą davė naujas požiūris į rinkodarą: vynas imtas reklamuoti kaip prancūziškasis, arba tikrasis, „Malbec“. Jaunas kahoras tinka su troškintos mėsos patiekalais, o štai brandaus vyno skonis derės prie raudonos mėsos su trumų padažu.
Prancūzijos Pietvakarių regionas teikia puikią galimybę susipažinti su itin savito skonio vynu, beveik nepažįstamu už regiono ribų, tačiau džiuginančiu kokybe ir itin patraukliomis kainomis. Tinka ragauti iškart arba kiek ilgiau pabrandinus rūsyje.
Petras Jarašūnas