Receptas Kūčioms iš „Sezoninės virtuvės“: silkė su džiovintais grybais
Paskelbta: 2020-12-22
Kaip dzūkė, Kūčių stalo niekaip neįsivaizduoju be silkės su džiovintais grybais. Jei metai ne tokie grybingi ir džiovintų grybų pasiruošiame mažai, tai visus juos taupome Kūčių vakarienei – silkei ir pyragėliams „ausytėms“ su džiovintais grybais. Be džiovintų grybų nepraeina nė vienos Kūčios, o silkę su džiovintais grybais ruošiame tik vieną kartą per metus, kaip ir per Velykas – džiovintais baravykais įdarytus kiaušinius. Prie tokios silkės mama visada išverda bulvių su lupenomis – taip iškeptas jas irgi valgome tik kartą per metus. Aš silkę sluoksniuoju su keptomis bulvėmis – labai patogu, jei vaišes ruošiate vos keliems žmonėms. Šiemet, panaudodama konditerinius žiedus, taip ruošiu kelių rūšių silkę, nes ją patogu patiekti mažomis, estetiškomis porcijomis.
O koks gi vynas labiausiai tinka prie silkės? Daugelis Kūčioms ruošia bent keletą silkės patiekalų – su burokėliais, svogūnais, obuoliais, grybais. Kaip pataria Someljė mokykla, prie šių silkių patiekalų geriausiai rinktis baltąjį vyną. Venkite raudonojo, nes jis apkars, paliks aitrų poskonį. Vaisiškas rožinis vynas – geras derinys su keptais svogūnais ir morkomis gardinta silke arba su saldesniais silkių priedais.
- Saldžiarūgštis baltasis vynas iš vokiškai skambančių Elzaso ar Mozelio (iš ‘Pinot Gris’, ‘Riesling’, ‘Pinot Blanc’ vynuogių) tinka prie klasikinės silkės su svogūnais ir saldžiais priedais. Saldumo ir gaivios rūgšties turintis baltasis vynas galėtų būti universalus visos Kūčių vakarienės gėrimas. Jis tinka prie žuvies (ypač keptos tešloje) ir pyragėlių su skirtingais įdarais.
- Geriausias derinys su vaisiška ir natūralia silke – pusiau sausas baltasis vynas. Abiem atvejais nuplaunamas silkės sūrumas ir riebumas, burnoje lieka malonus pusiau sausas, vaisiškas poskonis.
- Geras derinys – su sausu, klasikiniu būdu pagamintu putojančiu vynu. Silkės skonis išryškėja, vynas nepalieka ypatingo poskonio. Jei silkė natūralaus skonio, geriau venkite ąžuolo statinėse brandinto putojančio vyno.
- Taip pat geras derinys su silke „pataluose“, tačiau ne toks priimtinas su natūralaus skonio silke – gaivus rožinis vynas.
- Prastas derinys – silkė su raudonuoju vynu ar su vynu, brandintu ąžuolo statinėse.
Šioms Kūčioms kartu su Someljė mokykla parinkome baltąjį vyną Weingut Knoll Grüner Veltliner Federspiel Wachau DAC 2018. Žymioji barokinė šio vyno etiketė, net vizualiai tinkanti Kūčioms, vaizduoja šv. Urboną – vynininkystės globėją. Tai gelsvai žalios spalvos, šviežių baltųjų persikų, geltonųjų agrastų, rabarbarų, prieskoninių žolelių aromato vynas. Elegantiškas, sultingos rūgšties, švelnus, ilgai išliekančio vaisiškai minerališko poskonio. Jį reikėtų teikti 8–10 °C temperatūros prie įvairių lengvų užkandžių, žuvies patiekalų, jūros gėrybių. Tradicinė mūsų šeimos Kūčių silkė su džiovintais grybais puikiai derėjo su šiuo vynu. Šiemet visiems linkiu jaukių, mažų Kūčių!
Receptas: