Receptas Velykoms: Pascha
Paskelbta: 2019-04-02
Ant stalo turėdami šį velykinį varškės desertą atsikimškite saldaus vyno butelį, geriausia – neseną soterną iš Bordo arba austrišką beerenauslese. Nors tradiciškai pascha nebūdavo saldi ir po ilgo gavėnios pasninko su didesniu malonumu buvo užsigeriama šutintu pienu. Pateikiame senąją ir modernią paschos recepto versijas.
1950 m. receptas (pagal Feodorą Leikienę g. 1922, Anykščių rajonas)
- Iš saldaus pieno padaroma varškė:
- užvirinami 2 l saldaus pieno,
- į pieną atsargiai supilamas 1 l rūgpienio,
- susiformavusi varškė nuvarvinama, vėsinama.
- Į varškę sudedama 100 g smulkiais gabaliukais supjaustyto sviesto. Sviestas neturi ištirpti.
- Į masę dedama džiovintų vaisių ir riešutų: dažniausiai smulkinti obuoliai ir lazdyno riešutai.
- Gerai išmaišoma ir sukrečiama į sūrmaišį. Papuošimas – slėgtuvo lentoje išpjaustyta gėlytė, kuri įsispaudžia į paschą. Suslėgta pascha iki ryto laikoma vėsiai.
- Valgoma su šutintu pienu.
Šia patiekalas tikrai būdavo valgomas sentikių, kurių gausu Anykščių, Rokiškio, Zarasų, Ignalinos rajonuose. Todėl verta prisiminti, kad gavėnia pas sentikius labai griežta – 40 dienųbe mėsos, pieno, gyvulinių riebalų. Valgydavo slėgtas bruknes su bulvėmis. Bulves užsigerdavo iš apšutintų ruginių miltų dvi tris dienas rauginta skysta putra. Iš ruginės duonos tešlos darydavo kukulius, kuriuos virdavo ir paskanindavo sėmenų, saulėgrąžų aliejumi.
Pieno gerti nebuvo galima, todėl slėgė ir džiovino sūrius, grietinę suraugindavo, nupildavo išrūgas, pasūdydavo, užkasdavo. Sviestą kaitindavo ir pylė į molines puodynėles. Per gavėnią religingi žmonės sukaupdavo dideles maisto atsargos.
Užrašyta pagal F. Leikienės dukters Birutės Starkuvienės pasakojimą
2019 m. receptas (pagal Birutę Starkuvienę)
- 800 g varškės (9 % riebumo) sutrinama su 40 g sutarkuoto sviesto, pora šaukštų cukraus.
- Stambiai sukapojami džiovinti vaisiai, riešutai. Įmaišoma į varškę.
- Piene išbrinkinama ir ištirpinama želatina. Išplakama 100 ml grietinėlės. Sumaišoma su želatina.
- Grietinėlė su želatina įmaišoma į varškės masę.
- Suverčiama į kepimo formą. Laikoma vėsiai. Iki ryto sustingsta. Viršus puošiamas kaip nori.
Prie paschos rekomenduojamas saldus vynas
Soternas:
- - „Chateau Les Carmes de Rieussec Sauternes AOC 2005“,
- - "Chateau Fayau Cadillac AOC 2012"
- - "Chateau Guiraud Sauternes I-er Grand Cru Classe AOC 2017"
Saldusis iš Austrijos, Vokietijos, Vengrijos:
- - „Kracher Zweigelt Beerenauslese Burgenland 2017“,
- - „Kracher Cuvee Beerenauslese Burgenland 2017 0,375 l“.
- - „Chateau Dereszla Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2013“,
- - „Chateau Dereszla Tokaji Aszu 6 Puttonyos 2009 l“,
- - „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Auslese 6 2011“.
Ilgasis mūsų saldžiojo vyno sąrašas čia.
Ilgasis porto, madeiros, chereso ir kitų saldžiųjų pastiprintų vynų sąrašas čia.