Rugpjūčio 1-oji – ‘Albariño’ vynuogių diena
Paskelbta: 2023-07-27
Liepos mėnesio „Nosis namuose 2023“ aklojo degustavimo rinkinuke slėpėsi vienas ispaniškas vynas iš parduotuvių lentynose rečiau aptinkamos vynuogių veislės ‘Albariño’.
Rugpjūčio 1-ąją kaip tik minima šių vynuogių diena. Ką apie jas verta žinoti? Koks vynas gaminamas iš ‘Albariño’? Kaip jį atpažinti?
La Rioja Alta vyninės nuotraukos
KUR AUGA ‘ALBARIÑO’?
‘Albariño’ (alba, albus reiškia „balta, pabalusi“) vynuogių veislė kilusi iš šiaurės vakarų Ispanijos, iš Rijas Baišo (Rias Baixas) regiono Galisijoje. Jei kada pamatysite užrašą Alvarinho, žinokite, kad taip ši veislė vadinama portugališkai ir ji auginama Vinjo Verdėje, nors dabar jos galima atrasti ir Naujojo Pasaulio šalyse. Kiti aptinkami šios vynuogės pavadinimai įvairiuose regionuose: ‘Albarina’, ‘Alvarin Blanco’, ‘Alvarinha’, ‘Alvarinho’, ‘Azal Blanco’, ‘Galego’ ir ‘Galeguinho’.
Praeityje sklandė kalbos, jog ši vynuogių veislė yra ‘Riesling’ veislės kopija, o į Ispaniją atkeliavo per Prancūziją. Tačiau ilgainiui buvo įrodyta, kad tai iš tikrųjų yra vietinė Galisijos veislė.
Šių vynuogių istoriją galima atsekti net iki XII amžiaus, kai Rijas Baiše gyvenę vienuoliai gamindavo vyną būtent iš šių vynuogių.
KOKS YRA „ALBARIÑO“ VYNAS?
‘Albariño’ vynuogės garsėja kvapnumu: apelsinų bei cintrinų žievelių, greipfrutų, šeivamedžių žiedų, kaulavaisių (abrikosų, persikų), melionų aromatais. Vynas dažniausiai blyškios geltonos spalvos.
Dėl Atlanto vandenyno įtakos gali būti juntamas švelnus minerališkumas ir sūrumas.
Dėl gausios rūgšties ir aromatingumo vynas dažnai lyginamas ar painiojamas su „Sauvignon Blanc“ (be žoliškų aromatų) ar „Riesling“, kitiems labiau primena „Vermentino“.
La Rioja Alta vyninės nuotraukos
VYNUOGININKYSTĖ IR VYNDARYSTĖ
Įdomu tai, kad ‘Albariño’ vynuogių auginimui vis dar naudojama pergolių sistema: vynuogės iškeliamos 2–2,5 m nuo žemės ant arkų, kad gautų kiek galima daugiau saulės ir gerai vėdintųsi. Kitu atveju vynuogės linkusios pelyti.
Vėsus jūrinis Rijo Baišo (Rias Baixas) regiono klimatas ir Atlanto vandenyno įtaka sukuria idealią aplinką šioms vynuogėms augti iki šiandien. Jos klesti smėlingame ir laidžiame dirvožemyje.
Vis dėlto, pergolių sistema apsunkina derliaus nuėmimą. Vynuoges skinti galima tik rankomis, neretai rinkėjams reikia palipti ant dėžių, kad pasiektų vynuoges. Tradiciškai ‘Albariño’ vynuogės renkamos rankomis mažose pintinėse, kad būtų išsaugotas jų švelnumas ir išvengta pažeidimų gabenant iš vynuogyno.
La Rioja Alta vyninės nuotraukos
‘Albariño’ vynuogių vynas dažniausiai laikomas nerūdijančio plieno statinėse, kad būtų išsaugoti gėliški ir vaisiški šių vynuogių aromatai. Tačiau kai kurie vyndariai vyną laiko su mielėmis, o tai suteikia kremiškumo ir kompleksiškumo net jaunam vynui, nelaikytam ąžuolo statinėse.
Vynas dažniausiai turi mažai alkoholio – 11,5–12,5 tūrio proc.
DERINIMAS SU MAISTU
Dėl gaivios ir gausios rūgšties vynas puikiai tinka ir su maistu, ir atsigaivinimui karštą vasaros dieną.
Iš pajūrio regiono kilęs vynas puikiai dera su jūrų gėrybėmis, Viduržemio jūros regiono patiekalais: seviče, moliuskais, paelja su jūrų gėrybėmis.
Derinant šį vyną prie sūrių, derėtų rinktis kremiškus sūrius kaip feta, burata, jaunas ožkų pieno sūris ar gauda.
Taip pat neprašausite šį vyna patiekdami su gaiviomis daržovių ar vištienos salotomis ar sušiais.
La Rioja Alta vyninės nuotraukos
Jei lankysitės Galisijoje, nenustebkite, kad „Albariño“ bus patiekiamas su vietiniu patiekalu – keptais aštuonkojo gabaliukais su alyvuogių aliejumi, paprikos prieskoniais ir druska (squid a la gallega).
Šį vyną patiekti reikėtų siaurėjančiose baltojo vyno taurėse, atvėsintą – apie 6°C temperatūros.