Vasario 1-oji – tarptautinė ‘Furmint’ vynuogių diena!
Paskelbta: 2023-02-01
YAN BIAZRUCHKA
Jei paklausite net ir mažai apie vynus nusimanančių žmonių, ką jie žino apie vengrišką vyną, labai tikėtina, jog jie paminės tokajų – vyną iš Tokajaus regiono Vengrijoje. Tačiau nesusipainiokite: tokajus (Tokaji) – tai vynas, Tokajus (Tokaj) – regionas, o vynas gaminamas iš vynuogių veislės ‘Furmint’. Vasario 1 dieną švenčiama tarptautinė ‘Furmint’ diena. Puiki proga sužinoti daugiau.
Tokajaus vynas ir ‘Furmint’ vynuogės
Tokajaus regionas driekiasi Vengrijos šiaurės rytuose. ‘Furmint’ vynuogynai užima apie du trečdalius viso Tokajaus regiono. O iš šių vynuogių gaminami vynai gali būti tiek sausi, tiek saldieji.
Saldusis tokajus ypač išpopuliarėjo Austrijos-Vengrijos imperijos laikais, kuomet ‘Furmint’ vynuogynai išgyveno savo aukso amžių. O štai sausasis tokajus populiarėja dabar, plintant tarptautinėmis tendencijoms vartoti mažiau cukraus, gerti sausesnius vynus.
Sausasis ir saldusis tokajus
‘Furmint’ vynuogių vynai skirstomi į kelias kategorijas:
- gaivūs, nerūdijančio plieno statinėse laikyti vynai, kuriuos geriausia suvartoti per keletą metų;
- brandesni, ąžuolo statinėse laikyti vynai.
Abu šie tokajaus vyno stiliai yra vartojami ir patiekiami net Mišelino žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose, o palyginti šiuos stilius tarpusavyje – itin įdomu.
Tiesa, tokajuje dažnai aptiksime ne tik ‘Furmint’, bet ir mažiau girdėtų ‘Harslevelu’ bei ‘Sárga Muskotály’ (‘Muscat Blanc’) vynuogių. Vis dėlto mišinyje visuomet dominuoja ‘Furmint’.
Vynas iš ‘Furmint’ vynuogių apibūdinamas įvairiais epitetais: sausasis tokajus dvelkia citrinų žievelėmis, žaliais obuoliais, o štai saldžiajam tokajui būdingi džiovintų abrikosų, marcipanų ir saldžių imbierų kvapai.
Kilnusis puvinys – botrytis
Saldusis tokajus gaminamas iš kilniojo puvinio (noble rot), lietuviškai dar vadinamo kekeriniu puviniu (lot. botrytis cinerea), paveiktų vynuogių. Šis puvinys išdžiovina vynuoges, jose sukoncentruodamas cukrų ir palikdamas juntamą sausmedžio aromatą.
Vynas iš ‘Furmint’ ne Vengrijoje
Tokajaus vyno populiarumas užgožia kitus vyno regionus Vengrijoje, o jų šalyje net 21. ‘Furmint’ vynuogės auginamos ir Somlo regione Vengrijoje, kur naudojamos sausųjų vynų gamybai.
‘Furmint’ taip pat auginamos ir Kroatijoje, Slovėnijoje bei Austrijoje.
O štai įdomus faktas, jog tokajaus vynas gaminamas ne tik Vengrijoje, bet ir Slovakijoje. Mat dalis istorinio Tokajaus regiono kadaise buvo ir dabartinėse Slovakijos ribose, kur šiandien taip pat yra mažas Tokajaus regionas.
‘Furmint’ diena – vasario 1-oji
‘Furmint’ vynuogių diena buvo pradėta minėti 2017 metais, knygos „TOKAJ-people and vineyards“ autoriaus Dánieliaus Kézdy iniciatyva.
Danielius norėjo, jog ‘Furmint’ dieną visame pasaulyje žmonės atsidarytų vyną, pagamintą iš ‘Furmint’ vynuogių, ir savo įspūdžiais pasidalintų socialiniuose tinkluose.
2019 metais šią idėją pritaikė privatus Londono vyno mėgėjų klubas „67 Pall Mall“ ir suorganizavo masinę ‘Furmint’ vynuogių vyno degustaciją, kurios metu buvo ragaujami 60 skirtingų vynų, pagamintų 20 gamintojų.
Weiner Gábor, vienus geriausių takajus gaminančios Dereszla vyninės atstovas, „Vyno klubui“ pasakojo, jog iš tikro kasmet vasario mėnesį jie švenčia Furmint dieną. Budapešte vyksta begalės degustacijų, kurios pastaraisiais metais išsiplėtė ir į kitas šalis.
Weiner pabrėžė, jog Furmint vynuoges tikrai verta švęsti, mat jos – itin lanksčios, tinkamos tiek saldžiojo, tiek sausojo vyno gamybai. Ir net putajantiems vynams!
Tad sveikiname visus tokajaus mėgėjus, o kitiems linkime, jei šiandien galvosite apie vynuoges ir vyną, kviečiame šiek tiek minčių padovanoti vengriškosioms ‘Furmint’.