Kokie gėrimai tinka prie voveraičių?
Paskelbta: 2022-07-27
Apie grybų ir vyno derinimą rašėme jau ne kartą. Vis dėlto kasmet, vos tik iš samanų ir spyglių išlenda pirmosios voveraičių kepurėlės sulaukiame maisto gurmanų klausimų apie tai, kokie gi gėrimai padės joms sužibėti ryškiausiai. Tam, kad mūsų diskusijos neliktų tik tarp keturių Stumbrų gatvės 15-o namo sienų, dalinamės jomis ir virtualioje erdvėje. Jei kažką išbandysite, lauksim nuotraukų ir atsiliepimų. O gal atrasite ir savo unikalų derinį.
Voveraites mėgsta net grybų nevalgantys
Ar teko girdėti, jog dažnai net grybų nevalgantys bei išrankūs vaikai teigia mėgstantys gerai paruoštas voveraites? Ar šie grybai tikrai tokie išskirtiniai? O gal mus veikia socialinius tinklus siaubiantis voveraičių bumas?
Lietuvoje voveraitės dažniausiai aptinkamos pietryčiuose: Vilniaus, Molėtų rajonų spygliuočių miškuose. Jei apie jas paklausite tūlo žmogaus iš Kauno rajono, nenustebkite, jei šis voveraičių bus nė neragavęs.
Voveraitėse gausu vitaminų A, B, PP, vario ir cinko. Šie grybai naudingi ne tik gerinant regą, bet ir kepenims bei siekiant atsikratyti žarnyno kirmėlių. Yra žinoma, jog voveraitės beveik nekirmija, mat jose aptinkama polisacharidų, kurie sunaikina kirmėlių kiaušinėlius. Ir tai ilgą laiką buvo vienintelis grybas, kurį anuomet valgė Lietuvos žydai.
Voveraičių kvapas dažnai apibūdinamas kaip vaisiškas, primenantis abrikosus. Skonis – sviesto ir vaisių. Tinka ruošti gausybei patiekalų, gali būti valgomos net šviežios.
Bulvės su voveraitėmis. Nuotr. aut. „Vyno klubas“
Grybų ir vynų derinimas
Sutapimas ar ne, tačiau apibūdinant grybų skonį dažnai naudojamas vyno žodynas. Grybų skonis, kaip ir vyno, gali turėti ąžuolo, priminti vaisius, žemę, odą ir t. t. Nepaisant skirtingų skonių, kvapų ir grybų patiekalų, dažnai prakalbus apie grybų ir vyno derinimą, atsakymas būna vienareikšmis – „Pinot Noir“.
Vis dėlto, „Vyno klube“ siūlome išbandyti daug platesnį derinių spektrą – nuo neakloholinio sidro iki tauraus šampano. Voveraičių ir gėrimų derinimas gali būti pats įvairiausias.
-
Voveraitės ir šampanas
Elegantiškas ir niekada nenuvilsiantis sprendimas yra voveraičių patiekalus patiekti su taure putojančio.
Ne paslaptis, jog vienas populiariausių būdų gaminti voveraites – patroškinti jas svieste. Patiekalai, kuriuose gausu sviesto, yra prancūziškos virtuvės pasididžiavimas. Tai gali būti frikasė (pranc. Fricassée) su voveraitėmis arba kreminė voveraičių sriuba.
Vis dėlto voveraitės populiaresnės itališkuose receptuose – fritata, rizotas, makaronų patiekalai taip pat gana riebūs ir puikiai dera su šampanu.
Renkantis šampaną patariame atkreipti dėmesį į ‘Blanc de Blancs’ stiliaus ‘Chardonnay’ vynuogių vyną. Jo kremiškas ir gaivus skonis puikiai atsvers sviestinius voveraičių padažus ir suteiks visam patiekalui gaivumo.
Champagne Valentin Leflaive Extra Brut Blanc de Blancs
-
Voveraitės ir baltasis vynas
Voveraičių skonį pabrėš kiek sodresnio gaivaus skonio baltasis vynas. Vertėtų vengti ilgai ąžuolo statinėse brandinto vyno, nes tokio vyno intensyvus skonis kaipmat užgoš švelnaus skonio voveraites. Ypač gerai su grybais (ne tik voveraitėmis!) dera baltieji vynai, kurie fermentacijos metu buvo ilgiau laikomi su mielėmis.
-
Voveraitės ir sidras
Asmeninė mūsų rekomendacija – paragauti voveraičių su gerai atvėsintu normandišku sidru. Tai itin vasariškas derinys: obuolių skonis puikiai dera prie vaisiškų voveraičių, o gaivi sidro rūgštis tik dar labiau išryškina įsimintiną grybų skonį.
Siūlome išbandyti tiek sauso skonio Pierre Huet Cidre Bouche sidrą, tiek ir labai populiarų nealkoholinį obuolių sidrą „Duché de Longueville“.
Nealkoholinis obuolių sidras „Duché de Longueville“. Nuotr. aut. „Vyno klubas“
-
Voveraitės ir raudonasis vynas
Kalbant apie raudonuosius vynus, visgi voveraitės nėra jų geriausi draugai. Sultingo skonio, nedaug taninų turintys raudonieji vynai derės tuo atveju, jei: a) vyną šiek tiek atvėsinsite, b) savo voveraičių patiekalą pagardinsite skrudinta šonine ir juodaisiais pipirais.
Rekomenduojame ragauti su:
-
Voveraitės ir kokteiliai
Kokteilių šalininkai taip pat nesunkiai atras, ką priderinti prie voveraičių patiekalų. Kaip ir su kitais gėrimais, rekomenduojame rinktis ne itin saldžius gaivaus skonio kokteilius, kurie atgaivintų jūsų gomurį ir nenustelbtų grybų skonio. Išbandykite kokteilius „French 75“, „Limone Spritz“ (jo receptą rasite ir mūsų puslapyje) ar „Tom Collins“.
„Limone Spritz“ kokteilis. Nuotr. aut. „Vyno klubas“
Jei išbandysite mūsų siūlomus derinius, nepamirškite pasidalinti nuotraukomis bei įspūdžiais Instagrame!
- Prancūzija
-
- Chardonnay - 100%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75
Raudonasis sausas
Ampeleia Unlitro Toscana IGT 2021 1L
- Italija
-
- Mourvedre
- Alicante
- Alicante Bouschet
- Carignano
- Sangiovese
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 1 12 %
- Prancūzija
-
- Chardonnay - 100%
- 0,75 1
Baltasis sausas
Niepoort Drink Me Nat Cool White Vinho Verde DOC 2021 1L
- Portugalija
-
- Arinto
- Loureiro
- Avesso
- Azal
- Trajadura
-
- Lengvas, gaivus, sausas, vaisiškas baltasis
- 1 11 %