Ko reikia vyno rūsiui
Paskelbta: 2018-06-27
Norėdami išsaugoti kokybiško vyno butelį, turite jį laikyti tinkamomis sąlygomis. Pateikiame patarimų, ko reikia įsirengiant vyno rūsį bei kaip prižiūrėti ilgaamžį vyną.
- Vyno rūsio baldai. Tai svarbu, nes rūsio baldai turi ne tik puikiai tikti laikyti buteliams, bet ir būti ilgaamžiai, tvirti bei atsparūs vyno rūsio sąlygoms. Vynui laikyti reikalingos lentynos, jose buteliai turi gulėti atitinkamu kampu. Kamščiais užkimšti vyno buteliai turėtų būti laikomi horizontaliai, nes kamštis neleidžia deguoniui patekti į butelį, taigi sustabdo gėrimo oksidavimąsi. Laikant butelį statmenai, kamštis pradeda džiūti, ir vynas lengviau oksiduojasi. Kamščiui neišdžiūti padeda ir drėgna aplinka. Vis dėlto dėl per didelės drėgmės gali pradėt pelyti etiketės bei atsirasti nemalonus aplinkos kvapas. Tai pastebėjus reiktų sumažinti patalpos drėgnumą.
Tiems, kas neturi vietos įsirengti vyno rūsiui, siūlome vyno šaldytuvą. Rekomenduojame rinktis bent dviejų sekcijų šaldytuvą, kurio temperatūrą galima reguliuoti pagal poreikį.
2. Vynui svarbi jo laikymo temperatūra. Dažnai leistinos ribos vyno laikymui svyruoja tarp 5 ir 18ºC. Visgi, didesnė nei 14ºC temperatūra spartina vyno brendimą, todėl jos reiktų išvengi ir palaikyti nuolatinę vienodą, rekomenduotina 12-14ºC, patalpos temperatūrą. Jos stebėjimui padeda speciali rūsio stotelė. Šis prietaisas stebi ne tik temperatūros svyravimus (kurių reiktų vengti), bet ir aplinkos drėmę, slėgį bei mėnulio fazes.
Vyno brendimo procesus tyrinėjantis Kalifornijos universiteto enologijos profesorius Vernonas Singltonas (Vernon Singleton), teigia, jog vyne vykstančios cheminės reakcijos, kylant temperatūrai kas 5ºC, pagreitėja kone dvigubai.
3. Vyno brendimo stebėsena yra gana sudėtinga. Šio gėrimo brandos piką ar likusi brandinimo laiką galima nustatyti tik tiesiogiai ragaujant vyną. Vis dėlto, dažnai būna skaudu atidaryti kiek per jauną vyną. Todėl tinkamiausias būdas sekti vyno brendimą ir ragauti vyną yra naudoti "Coravin" sistemą. Ji leidžia neatkimšus butelio, specialia adata, ragauti vyną.
4. Pasirūpinus vyno rūsio aplinka ir kokybiškai išlaikius vyną – nepamirškite brandaus vyno patiekti atitinkamai. Kelis ar dešimtis metų brandintų butelių kamščiai gali tapti trapūs. Įprastu kamščiatraukiu atidaryti itin seną butelį gali būti tikras iššūkis. Todėl siūlome specialų drugelio formos vyno atidarytuvą – jis išgelbsti nuo išdžiūvusio kamščio sutrupėjimo. Tuo tarpu dekanteris bei sietelis padės pašalinti vyno nuosėdas.
Svarbu vyną patiekti jam skirtoje taurėje, kurioje gali tinkamai atsiskleisti tikrasis gėrimo skonis bei aromatai.
Drugelio formos atidarytuvas