Raudonasis sausas
Aalto PS 2020 yra ilgo, gaivaus, išraiškingo poskonio vynas su puikiai integruotais taninais. Jo buvimas burnoje yra platus ir kupinas sudėtingų niuansų, atsirandančių dėl brandinimo statinėse. Šis vynas puikiai atspindi Ribera del Duero 2020 m. vintažinį stilių. Jis vaisiškas ir elegantiškas, o per daugelį metų jis taps kompleksiškesniu.
Šis vynas pagamintas iš senų vynmedžių (dauguma 60 - 90 metų senumo) uogų, rinktų išskirtiniuose La Horra ir La Aguilera ploteliuose, brandintas 21 mėnesį naujo prancūziško ąžuolo statinėse.
Vynas pasižymi intensyvia kvapų puokšte, kurioje skleidžiasi juodos nokios uogos prieskoniškame ąžuolo ir subtilaus minerališkumo fone.
Tiekti 16°C, prie jautienos didkepsnių, ėrienos ir žvėrienos troškinių, kepsnių.
Lots of depth here, with ripe blackberries and some nicely baked black cherries, roasted herbs, incense, dark spices, mussels and a balsamic tinge. An admirably fine dollop of tannins on the palate, which are immaculate and juicy, as they thoroughly dunk into the black fruit, melting into a persistent finish that lasts for over a minute. Very impressive.
The heady and ripe 2020 PS follows the house style and the profile of the regular Aalto from the same vintage, with slightly higher ripeness, more creaminess and toastier oak. It's predictable and very good at it, with abundant, slightly dusty tannins and some chalkiness in the pungent, intense and oaky finish. It has 15% alcohol and mellow acidity.
The Aalto project was founded in February 1999, in the prestigious winemaking region of Ribera del Duero (Spain).
The foundational aim of Mariano Garcia and Javier Zaccagnini in AALTO was to make a wine that shows a different personality, of high quality and being a faithful reflection of distinct locations, blending them at the end of the aging process to obtain balance and complexity.