Saldžiojo vyno asortimentas
Paskelbta: 2018-11-02
Vyno klubas sukaupė didžiausią desertinio vyno kolekciją Lietuvoje! Daugiau nei 120 skirtingų vynų!
Nuo nepaprastai lengvo iki ypač sodraus, nuo delikačiai salsvo iki sirupiškai saldaus - asortimente turime visko.
Kekerinis (kilniojo puvinio paveiktų uogų) saldusis vynas
Neabejotinai garsiausias ir brangiausias pasaulio desertinis vynas gaminamas iš kekerinio, arba kilniojo, puvinio (Botrytis Cinerea) paveiktų uogų. Tokiam vynui pagaminti reikia ne tik vyndario talento, bet ir itin daug gamtos malonės. Visų pirma, vyndariui reikia sulaukti, kol gerai prisirps sveikos vynuogės. Tada jų nenuskynus tikėtis, kad oras įgaus daug drėgmės ir kad įsimes kilnusis puvinys, o ne pilkasis, kuris tiesiog supūdo vynuoges. Tada reikia tikėtis, kad staiga orai taps sausesni, puviniui nebeužteks drėgmės ir šis, pradūręs uogas, ims siurbti iš jų vandenį, taip koncentruodamas uogose esantį cukrų. Taip pat kantrus vyndarys turi prašyti dangaus ir gamtos malonės, kad liūtis ar kruša nesumuštų, o paukščiai ir gyvūnai nenuskabytų saldžiųjų uogų. Renkamos tik tos kekės, kurių uogas puvinys išdžiovino. Tad neretai prireikia net 5 ar dar daugiau kartų eiti per tą patį vynuogyną kas kelias dienas nurenant tik tinkamai prisirpusias kekes. Akivaizdu, kad toks vynas pagaminamas tikrai ne kasmet.
- Austrija
- Burgenlandas
-
- Subrendęs kekerinis saldusis
- 9*0,375
- Vokietija
- Mozelis
-
- Riesling - 100%
-
- Vaisiškas saldusis
- 0,375 7,5%
Saldusis saldus
Kracher Grande Cuvee TBA No. 6 Burgenland 2006 0.375 L
- Austrija
- Burgenlandas
-
- Chardonnay - 70%
- Welschriesling - 30%
-
- Subrendęs kekerinis saldusis
- 0,375 11,5%
- Austrija
- Burgenlandas
-
- Scheurebe - 100%
-
- Jaunas, taurus kekerinis saldusis
- 0,375
- Austrija
- Burgenlandas
-
- Welschriesling - 100%
-
- Subrendęs kekerinis saldusis
- 0,375
Vėlyvojo skynimo derliaus vynas (Late Harvest)
Jei prisirpusios vynuogės nėra nurenkamos sauso vyno gamybai, ilgainiui jos ima džiūti. Išgaruojant vandeniui, koncentruojasi cukrus. Tad vėlyvo derliaus vynas gausis arba itin stiprus (bet sauso skonio), arba saldus. Bene populiariausi desertiniai šio stiliaus vynai yra iš Vokietijos – Spatlese ir Auslese. Jiems dažniausiai naudojamos ‘Riesling‘ vynuogės. Įprastai toks vynas turi mažesnį (7–10 tūrio proc.) alkoholio kiekį ir daug saldumo, puikiai derančio su didesniu rūgšties kiekiu. Prancūzijos Elzaso regione sodresnio skonio vėlyvojo derliaus desertinis vynas žymimas nuoroda Vendanges Tardives. Dažniausiai tai vienos iš keturių karališkosiomis vadinamų – ‘Gewurztraminer‘, ‘Pinot Gris‘, ‘Riesling‘ ar ‘Muscat‘ – vynuogių vynas. Nesvetimas toks vyno stilius ir Naujojo Pasaulio vyndariams, jie tokio vyno etiketėse rašo Late Harvest.
Saldusis saldus
Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Auslese 2007
- Vokietija
- Mozelis
-
- Riesling
-
- Vaisiškas, pusiau saldus
- 0,75
Saldusis saldus
Rives Blanques Lagremas d'Aur IGP 2016 0,5 L
- Prancūzija
- Langedokas-Rusijonas/ Lagremas d'Aur IGP
-
- Chenin Blanc - 100%
-
- Jaunatviškas kekerinis saldusis
- 0,5
Ledo vynas (ice wine)
Gamtos malonės reikia ir norint pagaminti ledo vyną (Eiswein, ice wine). Vokietijoje ir Austrijoje ledo vynas dažniausiai gaminamas iš ‘Riesling‘ vynuogių, o štai Kanadoje populiarios ‘Vidal‘. Temperatūrai nukritus žemiau -7 oC, dauguma uogose esančio vandens užšąla. Tačiau skysto pavidalo lieka aromatą bei skonį lemiančios dalelės. Pirštinėmis po vieną surinktas uogas labai švelniai spaudžiant gaunama itin nedaug, bet ypatingo saldumo ir rūgštumo sulčių. Ką reiškia vien vyndario užsispyrimas kasmet palikti dalį brangių uogų nenuskintų tikintis, kad jos išliks sveikos, jų nenules paukščiai, nenuės gyvūnai ir nenumuš lietus ar kruša iki pat pirmųjų rimtesnių šalnų. Dažnai ledo vyno derlius laikomas gamtos dovana vyndariui ar net visam miesteliui – susiklosčius tinkamoms sąlygoms naktį vynuogių skinti keliasi ne tik vyndario šeima, bet ir draugai ar aplinkiniai gyventojai. Galimybė pagaminti tokį lengvo ir gaivaus, bet itin saldaus skonio vyną – tai tikras žmogaus kantrybės ir vilties triumfas.
Vytintų uogų saldusis vynas
Cukraus kiekis uogose koncentruojamas ne tik vynuogyne, bet ir džiovinant jau nuskintas vynuoges lauke arba specialiose gerai vėdinamose patalpose. Toks būdas itin populiarus Italijoje. Toskanoje džiovinamos ‚Trebbiano‘ ir ‚Sangiovese‘ vynuogės „Vin Santo“ vynui. Venete džiūsta baltosios ‚Garganega‘ bei raudonosios ‚Corvina‘ – „Reccioto di Soave“ ir „Reccioto di Valpolicella“ vynui. Žymus netoli Sicilijos krantų esančios Pantelerijos salos saldusis vynas „Passito di Pantelleria“ gaminamas iš džiovintų ‚Moscato‘ vynuogių.
- Italija
- Toskana/Vin Santo di Montepulciano
-
- Sangiovese - 100%
-
- Saldus raudonasis
- 0,375
- Italija
- Toskana/Vin Santo di Montepulciano
-
- Malvasia
- Trebbiano Toscano
-
- Subrendęs saldusis
- 0,375
- Graikija
- Santorini
-
- Aidani - 25%
- Assyrtiko - 75%
-
- Subrendęs saldusis
- 0,5
Pastiprintas šviežių uogų skonio vynas
Šviežiomis uogomis ir vaisiais kvepia tie pastiprinti saldieji vynai, kurių gamybos procese nebuvo taikomos oksidacinės praktikos, o trumpesniam brandinimui veikiau pasirinktos mažesnės talpos ąžuolinės statinės. Toks iš raudonųjų uogų padarytas vynas dažniausiai būna sodrios rubino spalvos ir ryškiai kvepia šviežiomis tamsiomis ir raudonomis uogomis. Toks vynas tinka derinti prie desertų, kurių sudėtyje yra šokolado, kakavos, kavos ar sirpių raudonų bei tamsių uogų.
Likerinis portas
Niepoort Ruby Porto Douro DO
- Portugalija
- Duero slėnis/Porto
-
- Tinta Amarela
- Tinta Roriz
- Touriga Nacional
-
- Saldus, vaisiškas raudonasis pastiprintas
- 0,75 19,5%
Likerinis portas
Niepoort Vintage Douro DO 2003
- Portugalija
- Duero slėnis/Douro DO
-
- Tinta Amarela
- Tinta Francisca
- Tinto Cao
-
- Saldus, taurus, ilgaamžis raudonasis pastiprintas
- 0,75
Pastiprintas džiovintų uogų skonio vynas (oksidacinio stiliaus)
Oksidacinio stiliaus pastiprintas vynas gamybos metu patiria kontaktą su deguonimi ir (arba) šiluma, todėl jo aromatas dažniausiai primena džiovintus vaisius ir egzotinius prieskonius. Dažnai toks vynas itin ilgą laiką brandinamas ąžuolinėse statinėse. Toks vynas dažnai yra gintarinės spalvos ir tinka derinti su riešutų ir džiovintų vaisių pagrindu paruoštais desertais, obuolių pyragu ir krembriulė.
Likerinis saldus
Barbeito Boal 10 Years Old Madeira DOC
- Portugalija
- Madeira/Madeira DOP
-
- Boal - 100%
-
- Saldus, prieskoniškas, subrendęs rusvas pastiprintas
- 0,75
Likerinis saldus
Barbeito Malvasia 10 Years Old Madeira DOC
- Portugalija
- Madeira/Madeira DOP
-
- Malvasia
-
- Saldus, prieskoniškas, subrendęs rusvas pastiprintas
- 0,75
Likerinis p. sausas
Barbeito Sercial Old Reserve 10 Years Madeira DOC
- Portugalija
- Madeira/Madeira DOP
-
- Sercial - 100%
-
- Saldus, prieskoniškas, subrendęs rusvas pastiprintas
- 0,75
Likerinis p. saldus
Barbeito Verdelho 10 Years Old Madeira DOC
- Portugalija
- Madeira/Madeira DOP
-
- Verdelho - 100%
-
- Saldus, prieskoniškas, subrendęs rusvas pastiprintas
- 0,75
Likerinis p. saldus
Bodegas Valdespino Contrabandista Amontillado Medrium Dry Jerez DO
- Ispanija
- Chereso kraštas/Jerez DO
-
- Pedro Ximenez - 5%
- Palomino - 95%
-
- Prieskoniškas, subrendęs, sausas pastiprintas
- 0,75
Likerinis saldus
Bodegas Valdespino El Candado Pedro Ximenez Jerez DO
- Ispanija
- Chereso kraštas/Jerez DO
-
- Pedro Ximenez
-
- Labai saldus, tamsus subrendęs pastiprintas
- 0,75 17%
Likerinis saldus
Bodegas Valdespino El Condado Pedro Ximenez Jerez DO 0,375L
- Ispanija
- Chereso kraštas/Jerez DO
-
- Pedro Ximenez - 100%
-
- Labai saldus, tamsus subrendęs pastiprintas
- 0,375 17%
Likerinis portas
Niepoort Tawny 10 Years old Porto DO
- Portugalija
- Duero slėnis/Porto
-
- Tinta Amarela
- Tinta Roriz
- Touriga Nacional
- 0,75
Likerinis portas
Niepoort Tawny Porto Douro DO 0,375 L
- Portugalija
- Duero slėnis/Porto
-
- Tinta Amarela
- Tinta Roriz
- Touriga Nacional
-
- Saldus, prieskoniškas, subrendęs rusvas pastiprintas
- 0,375 19,5%
Likerinis portas
Ramos Pinto Porto Quinta de Ervamoira Tawny 10 years Gift box
- Portugalija
- Duero slėnis/Porto
-
- Tinta Barroca
- Tinta Roriz
- Touriga Franca
-
- Saldus, prieskoniškas, subrendęs rusvas pastiprintas
- 0,75
Likerinis portas
Ramos Pinto Porto Quinta Do Bom Retiro 20 Years Douro DO
- Portugalija
- Duero slėnis/Porto
-
- Tinta Barroca
- Tinta Roriz
- Tinto Cao
- 0,75
Likerinis šeris
Ximenez-Spinola Jerez Old Harvest Medium Dry 2015 0.5L
- Ispanija
- Chereso kraštas/Jerez DO
-
- Pedro Ximenez - 100%
-
- Kompleksiškas, subrendęs baltasis
- 0,5
Likerinis saldus
Barbeito Sweet Madeira DOC 0.375 L
- Portugalija
- Madeira/Madeira DOC
-
- Tinta Negra Mole - 100%
-
- Saldus, prieskoniškas, subrendęs rusvas pastiprintas
- 0,375
Likerinis madera
Barbeito Wine Island Dry Madeira DOC
- Portugalija
- Madeira/Madeira DOC
-
- Tinta Negra Mole - 100%
-
- Saldus, prieskoniškas, subrendęs rusvas pastiprintas
- 0,75
Baltasis p. sausas
Ximenez-Spinola Jerez de La Frontera Exceptional Harvest 2014
- Ispanija
- Chereso kraštas/Jerez DO
-
- Pedro Ximenez - 100%
-
- Kompleksiškas, subrendęs baltasis
- 0,75
Saldusis putojantis vynas
Desertinis putojantis vynas pagamintas sustabdant fermentaciją (Asti, Moscato d'Asti ir Brachetto d'Acqui) pasižymi itin lengvu skoniu ir išreikštu saldžiu šviežių vaisių ir uogų skoniu. Toks vynas tinka derinti prie lengvo skonio desertų. Jei putojančio vyno saldumas suteikiamas didesnio dozažo pakalba (Demi-sec ir Doux stiliaus šampanas bei kava) vynas bus kur kas sodresnio skonio. Demi-sec stiliaus putojantis vynas turi iki 50g/l cukraus, tuo tarpu Doux ir Dulce stiliaus vynas gali būti ir kur kas saldesnis.
Putojantis p. saldus
Champagne Pol Roger Rich Demi sec NV
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 34%
- Pinot Meunier - 33%
- Pinot Noir - 33%
-
- Lengvas, vaisiškas, pusiau saldus putojantis
- 0,75 12,5%
Putojantis p. saldus
Mascaro Rubor Aurorae Semi Seco Rosado Cava DO
- Ispanija
- Katalonija/Cava DO
-
- Garnacha - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, pusiau saldus putojantis
- 0,75
Putojantis
Mascaro Cava Semi-Seco “Ambrosia”
- Ispanija
- Katalonija/Cava DO
-
- Macabeo - 30%
- Parellada - 60%
- Xarel·lo - 10%
-
- Lengvas, vaisiškas, pusiau saldus putojantis
- 0,75 12%
Petras Jarašūnas
panaudota Verslo Žiniose publikuota autoriaus medžiaga apie saldųjį vyną