Baltasis sausas
,,Smaragd” taip vadinama aukščiausios kokybės Wachau baltojo vyno kategorija pasižyminti didžiausiu kompleksiškumu, koncentracija, vynuogių nokumu ir ilgaamžiškumu. Vynai dažniausiai iš stačių šlaitinių, seno granitinio gneiso dirvožemio vynuogynų. Derlius renkamas rankomis ir vynas puikiai bręsta dešimtmečius butelyje.
Žalvario spalvos vynas kvepia abrikosais, ananasais ir cukruotomis apelsinų žievelėmis. Šis rislingas kompleksiškas, atsiskleidžia per mango vaisių, mandarinų ir gaivios rūgšties natas. Vyno poskonis ilgas ir daugiasluoksnis.
Tiekti 11-12 °C prie keptų krevečių pagardintų citrina ir česnakais, sušių arba cezario salotų.
The most amazing thing about this very concentrated, full-bodied dry riesling is the tingling freshness that lifts the very long finish. That’s extraordinary when you consider the ripe mangosteen fruit on the nose and at the front of the palate. And the enormous density of the midpalate. Great aging potential. Drink or hold.
Many generations of this family have dedicated their lives to growing wine: the first glass bottles were filled with Knoll wine in the 1950s, and the arguably most famous wine label in Austria – the family’s trademark baroque image of Saint Urban – first graced the Knoll wine bottles in 1962. The family cultivates wine on sixteen hectares, and the names of his terraces have become common knowledge among both national and international wine drinkers: the Kellerberg, Loibenberg, Pfaffenberg and especially the Schütt yield the fruit for the famous range of Knoll Riesling and Veltliner, which are all clear, precise, mineral-rich and structured, frequently revealing their full potential after years or even decades.